Pečená mrkva
Pečená mrkva

Pečená mrkva s bryndzovým dipom

siuuu - fotkasiuuu, 12. marca 2024
Pečená mrkva s bryndzovým dipom
Foto: siuuu

Neverila by som, že mrkva s bryndzou môže chutiť tak skvele. Po dlhej dobe som opäť vyskúšala recept od Mr. Pyca, teda Martina Zobraziť celý popisNeverila by som, že mrkva s bryndzou môže chutiť tak skvele. Po dlhej dobe som opäť vyskúšala recept od Mr. Pyca, teda Martina "Pyca" Rauscha a opäť to bolo výborné. Recept je jemne upravený, pretože som nemala jeho zmes korenia a ani mrkvovú vňať na pesto, preto som použila svoju zmes korenia zn. čo dom dal a bazalkové pesto doplnené petržlenovou vňaťou. Ale aj tak to bolo skvostné jedlo.
Zdroj: internet + vlastné úpravy

1-2
porcia
10 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

4-5 ks čerstvá
3 PL
1 PL
1 ČL (alebo iná)
Bryndzový dip:
150-200 g
2-3 PL
podľa chuti (čerstvá)
Pesto:
z 1/2 citróna
3 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme - ak použijete mladú mrkvu, stačí ju dobre vydrhnúť kefkou. Ak máme domácu alebo bio mrkvu, vňať odložte a pripravte z nej pesto, ktoré použijete neskôr v recepte. Ak budete recept pripravovať mimo sezóny tak ako ja, pokojne použite aj iné kvalitné pesto - ja som použila bazalkové. Ak si chcete urobiť pesto z mrkvovej vňate, tak vňať umyjeme, posekáme na jemno, pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a v mažiariku dobre vymiešame.

  2. 2

    Očistenú mrkvu prekrojíme na štvrtiny či polovice podľa veľkosti, dáme do pekáča a dobre premiešame so zálievkou, ktorú si pripravíme vyšľahaním jablkového octu a 3 PL olivového oleja a pridaním 1 PL zmesi korenia - ja som použila zmes sušeného cesnaku, drvenej rímskej rasce, drveného koriandra, chilli, sušeného tymianu. Touto zmesou mrkvu v pekáči polejeme a dobre premiešame, aby sa každý kúsok obalil v zmesi.

  3. 3

    Takto pripravenú mrkvu rozložíme na plech (ja som plech vystlala papierom na pečenie, ale nie je to podmienkou), a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme cca 40-45 minút alebo podľa hrúbky zeleniny - v polovici pečenia mrkvu otočíme.

  4. 4

    Pred koncom pečenia pripravíme dip zmiešaním bryndze, smotany a pažítky či iných byliniek. Dip rozotrieme na tanier, na ktorom budeme servírovať, pokvapkáme časťou pripraveného pesta, ktoré zľahka rozotrieme, navrch rozložíme upečenú mrkvu, pokvapkáme zvyšným pestom, ochutíme soľou a mletou údenou paprikou. Podávame s chlebíkom či bagetou.

  5. 5

    Viac mojich kuchárskych / cukrárskych pokusov nájdete tu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/

Diskusia k receptu

farbuska
Dobre, že si recept a inšpiráciu na podávanie pridala. Pripomenie mnohým, sa dá stravovať chutne, zdravo a atraktívne aj z lokálnych a sezónnych surovín. Podobne pečiem aj inú koreňovú zeleninu: petržlen, paštrnák, kaleráb, buľvový zeler, cviklu... alebo rozličné tekvice a k tomu rôzne dipy (často k zelenine robím dip z hustého stečeného gréckeho jogurtu s primiešaným cesnakom a vňaťkami). Všetky zeleninové variácie alebo ich farebná zmes sú mimoriadne chutné, lákavé a pôsobia luxusne aj na sviatočnom stole.
1x siuuu
tejaja
Tepelene upravenú mrkvu do mňa nedostanete, ale ten bryndzový dip sa mi páči. Určite ho vyskúšam. Vďaka. :)
1x siuuu
siuuu
@tejaja (13.3.2024 18:22)

Ja mám zasa problém s varenou zeleninou, ale táto pečená je skvelá ;.)
tejaja
@siuuu (14.3.2024 20:27)

Ja zjem akúkoľvek zeleninu v akejkoľvek úprave. A že jej teda skonzumujem kvantum. Ale mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler len v surovom stave. Od narodenie. Mám ich veľmi rada, ale ako vravím, surové. :))) Takže buď len hryziem, alebo dávam do šalátov. :)))
mijaita
@tejaja (16.3.2024 12:43)

To me velmi oslovilo, uz jsem pekla 2x :-) Super recept, bryndzu jsem podruhy vyměnila za tučný tvaroh vaničkový.


1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia