Pečená mrkva s bryndzovým dipom
Foto: siuuu
Neverila by som, že mrkva s bryndzou môže chutiť tak skvele. Po dlhej dobe som opäť vyskúšala recept od Mr. Pyca, teda Martina Zobraziť celý popisNeverila by som, že mrkva s bryndzou môže chutiť tak skvele. Po dlhej dobe som opäť vyskúšala recept od Mr. Pyca, teda Martina "Pyca" Rauscha a opäť to bolo výborné. Recept je jemne upravený, pretože som nemala jeho zmes korenia a ani mrkvovú vňať na pesto, preto som použila svoju zmes korenia zn. čo dom dal a bazalkové pesto doplnené petržlenovou vňaťou. Ale aj tak to bolo skvostné jedlo.
Zdroj: internet + vlastné úpravy
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
4-5 ks čerstvá |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL (alebo iná) |
|
Bryndzový dip: | |
150-200 g |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti (čerstvá) |
|
Pesto: | |
|
|
z 1/2 citróna |
|
3 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Mrkvu očistíme - ak použijete mladú mrkvu, stačí ju dobre vydrhnúť kefkou. Ak máme domácu alebo bio mrkvu, vňať odložte a pripravte z nej pesto, ktoré použijete neskôr v recepte. Ak budete recept pripravovať mimo sezóny tak ako ja, pokojne použite aj iné kvalitné pesto - ja som použila bazalkové. Ak si chcete urobiť pesto z mrkvovej vňate, tak vňať umyjeme, posekáme na jemno, pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a v mažiariku dobre vymiešame.
- 2
Očistenú mrkvu prekrojíme na štvrtiny či polovice podľa veľkosti, dáme do pekáča a dobre premiešame so zálievkou, ktorú si pripravíme vyšľahaním jablkového octu a 3 PL olivového oleja a pridaním 1 PL zmesi korenia - ja som použila zmes sušeného cesnaku, drvenej rímskej rasce, drveného koriandra, chilli, sušeného tymianu. Touto zmesou mrkvu v pekáči polejeme a dobre premiešame, aby sa každý kúsok obalil v zmesi.
- 3
Takto pripravenú mrkvu rozložíme na plech (ja som plech vystlala papierom na pečenie, ale nie je to podmienkou), a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme cca 40-45 minút alebo podľa hrúbky zeleniny - v polovici pečenia mrkvu otočíme.
- 4
Pred koncom pečenia pripravíme dip zmiešaním bryndze, smotany a pažítky či iných byliniek. Dip rozotrieme na tanier, na ktorom budeme servírovať, pokvapkáme časťou pripraveného pesta, ktoré zľahka rozotrieme, navrch rozložíme upečenú mrkvu, pokvapkáme zvyšným pestom, ochutíme soľou a mletou údenou paprikou. Podávame s chlebíkom či bagetou.
- 5
Viac mojich kuchárskych / cukrárskych pokusov nájdete tu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/
Tiež pečená mrkva:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja mám zasa problém s varenou zeleninou, ale táto pečená je skvelá ;.)
Ja zjem akúkoľvek zeleninu v akejkoľvek úprave. A že jej teda skonzumujem kvantum. Ale mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler len v surovom stave. Od narodenie. Mám ich veľmi rada, ale ako vravím, surové. :))) Takže buď len hryziem, alebo dávam do šalátov. :)))
To me velmi oslovilo, uz jsem pekla 2x :-) Super recept, bryndzu jsem podruhy vyměnila za tučný tvaroh vaničkový.