Pečená mrkva

Pečená mrkva s bryndzovým dipom

Autor receptu: siuuu

Neverila by som, že mrkva s bryndzou môže chutiť tak skvele.* Po dlhej dobe som opäť vyskúšala recept od Mr. Pyca, teda Martina "Pyca" Rauscha a opäť to bolo výborné. Recept je jemne upravený, pretože som nemala jeho zmes korenia a ani mrkvovú vňať na pesto, preto som použila svoju zmes korenia zn. čo dom dal a bazalkové pesto doplnené petržlenovou vňaťou. Ale aj tak to bolo skvostné jedlo.

1-2
porcia
10 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme - ak použijete mladú mrkvu, stačí ju dobre vydrhnúť kefkou. Ak máme domácu alebo bio mrkvu, vňať odložte a pripravte z nej pesto, ktoré použijete neskôr v recepte. Ak budete recept pripravovať mimo sezóny tak ako ja, pokojne použite aj iné kvalitné pesto - ja som použila bazalkové. Ak si chcete urobiť pesto z mrkvovej vňate, tak vňať umyjeme, posekáme na jemno, pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a v mažiariku dobre vymiešame.
  2. Očistenú mrkvu prekrojíme na štvrtiny či polovice podľa veľkosti, dáme do pekáča a dobre premiešame so zálievkou, ktorú si pripravíme vyšľahaním jablkového octu a 3 PL olivového oleja a pridaním 1 PL zmesi korenia - ja som použila zmes sušeného cesnaku, drvenej rímskej rasce, drveného koriandra, chilli, sušeného tymianu. Touto zmesou mrkvu v pekáči polejeme a dobre premiešame, aby sa každý kúsok obalil v zmesi.
  3. Takto pripravenú mrkvu rozložíme na plech (ja som plech vystlala papierom na pečenie, ale nie je to podmienkou), a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme cca 40-45 minút alebo podľa hrúbky zeleniny - v polovici pečenia mrkvu otočíme.
  4. Pred koncom pečenia pripravíme dip zmiešaním bryndze, smotany a pažítky či iných byliniek. Dip rozotrieme na tanier, na ktorom budeme servírovať, pokvapkáme časťou pripraveného pesta, ktoré zľahka rozotrieme, navrch rozložíme upečenú mrkvu, pokvapkáme zvyšným pestom, ochutíme soľou a mletou údenou paprikou. Podávame s chlebíkom či bagetou.
  5. Viac mojich kuchárskych / cukrárskych pokusov nájdete tu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/