Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. mája 2014
Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada v nedeľu jednoduché, chutné a rýchle obedy, toto je jeden z nich, môjmu priateľovi úžasne chutil :-) Recept pridávam pre milovníkov kuracej Zobraziť celý popisMám rada v nedeľu jednoduché, chutné a rýchle obedy, toto je jeden z nich, môjmu priateľovi úžasne chutil :-) Recept pridávam pre milovníkov kuracej pečene a ostrých pikantných jedál.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
125 g
100 g
150 ml
1 - 2 PL
1 ks - menšia
2 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
100 g




Postup

  1. 1

    Kuraciu pečeň som zbavila nepotrebných častí, umyla a nechala som ju na cedníku poriadne odvapkať z vody.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Baby špenát som odstopkovala, umyla a tiež som ho nechala odkvapkať.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si Bakoňskú slaninu, pokrájanú na tenké plátky.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na jeden koniec som položila kuraciu pečeň, ktorú som predtým osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením, nesolila som, Bakoňská slanina je slaná dosť.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som pečeň obalila Bakoňskou slaninou.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obalenú pečeň som vložila do pekáčika a...

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...podliala domácim slepačím vývarom, vložila som ju piecť do vyhriatej trúby.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokrájala som na jemno menšiu chilli papričku, semienka som ponechala, lebo my doma milujeme ostré jedlá a cesnak som pokrájala na plátky.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V panvici som na rozohriatom oleji krátko orestovala cesnak a chilli papričku - asi 1 minútu, kým sa cesnak pekne rozvoňal a chilli paprička uvoľnila svoju pikantnú chuť.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som odkvapkaný špenát a opekala som spolu len 2 minúty, špenát si zachová peknú zelenú farbu, primerane zmäkne a nerozpadne sa.Špenát som jemne osolila a okorenila čerstvo mletým korením až pri servírovaní na tanieri.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 20 minút, kým slanina nebola pekne chrumkavá a vypečená do červena a kuracia pečeň bola primerane prepečená, do pekáčika som žiaden tuk nepridávala, zo slaniny sa ho vypečie dosť.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúce som uložila na tanier, ako príloha postačil špenát, prikusovali sme krajec čerstvo upečeného chlebíka, ktorým sme ešte vytierali aj tú úžasne chutnú šťavičku priamo z pekáčika :-))) Doplnila som na tanieri ešte čerstvými cherry paradajkami.

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte záber zblízka: Pečeň pečená týmto spôsobom je mäkká, nevysušená, šťavnatá a príjemne ochutená údenou Bakoňskou slaninou, príloha zo špenátu je svieža jarná a netradične ochutená, má vynikajúcu pikantnú chuť po čiernom korení, chilli papričke a cesnaku. Ide o jednoduché, rýchle jedlo, ktoré má úžasnú chuť použitých surovín. Prajem Dobrú chuť :-)

    Pečená kuracia pečeň obalená v bakoňskej slanine s pikantným baby špenátom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

daguska
Musí to byt skvelé jedlo.Výborné suroviny,pekná úprava aj servírovanie.
safran
presne viem, komu sa takýmto receptom zavďačím, takže ukladám
pusta
@daguska , áno, je to výborné a veľmi chutné jedlo :-)
dakujem za pochvalu peknej úpravy i servírovnia, dobre mi to padlo a potešilo ma to.
pusta
@morenajea , je to výborné ako celok, ale ten pikantný špenát nás teda dostal :-)
dakujem za uznanie.
svedka
Mila @pusta ,co by si mi navrhovala namiesto pecienky?Ja ju mam rada,ale momentalne teraz ju nemozem nai citit :) Velmi sa mi paci recept,preto spekulujem :D
pusta
@baka123 , páni, ty si teda promptná, že vyskúšaš ešte dnes :-) potom poprosím, keby si dala vedieť ako chutilo.
dakujem za milú pochvalu.
pusta
@natascha1 , teší ma že sa ti recept páči.
dakujem za pochvalu i za uloženie do kk.
pusta
Milá@svedka , tvoja otázka ma teraz zaskočila, asi tuším, že prečo teraz nemôžeš pečeň, i ked ju máš rada.
nuž ja neviem, či máš rada a či teraz už môžeš mäso, ak áno, navrhovala by som bravčovú panenku alebo jemné kuracie prsíčka pripraviť týmto spôsobom, všetky ostatné suroviny by spolu išli a aj špenát ako príloha by bol vynikajúci.
dúfam, že som pomohla. :-)
svedka
veru kuracie by ani nemuseli ostat take suche,ked su so slaninkou,ale skor ma ta panenka zaujala,urzite spravim v tyzdni :) Praveze musim maso jest,aj pecen by som mala...ale nejak to nejde :/ Praveze teraz je to iny ,,problem,, :)))
pusta
Milá@svedka , ak mäsko môžeš, tak skús aj panenku aj kuracie prso, aj jedno aj druhé bude vynikajúce a pikantný špenát môžeš teraz?
pusta
Milá@svedka , ak mäsko môžeš, tak skús aj panenku aj kuracie prso, aj jedno aj druhé bude vynikajúce a pikantný špenát môžeš teraz?
pusta
@kukulienka71 , potešilo ma, že sa ti môj receptík páči a nepochybujem, že by si si aj prsty oblízala :-)
poviem tak ako je, my sme si ich riadne oblízali :DDD
dakujem za krásne a miilé uznanie.
svedka
pikantny nie,ale ja ani pikantne nejedavam,takze to uz uhram :) Vidis,to bude nadielka :)
pusta
@svedka , nuž ked nie si na pikantné, v pohode si k tomu priprav jemne ochutený špenát alebo inú jemnú zeleninu a budeš mať aj tak veľmi chutné papaníčko. :-)
Prajem ti rýchle uzdravenie a už len pevné zdravie a skvelú náladu i dobrú chuť do jedla i do života!!!
svedka
Dakujem Ti velmi velmi pekne :) A napodobne,
pusta
@svedka , si veľmi milá, veru aj ja potrebujem a úprimne ti dakujem. :-)
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, dakujem, tvoje hodnotenie odborníka si veľmi vážim.
brambora
no toto urcite vyskusam... myslis, ze by som mohla pouzit aj bravcovu pecen? a mozem dat aj nejaku "nasu" slaninku? :D buduci tyzden urcite pripravim.
pusta
milá@bramborka , jasne, že môžeš použiť aj bravčovú pečeň, pokrájaj ju na menšie kúsky, nie veľmi hrubé a použi údenú slaninku, aká ti chutí, najlepšie domácu, ak máš, ale kľudne oravskú, inú, pokrájanú na tenké plátky.v žiadnom prípade nesoľ bravčovú pečeň vopred, ale to iste vieš.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, potom poprosím, keby si dala vedieť, aké to bolo z bravčovej pečene, zaujíma ma to, lebo to som neskúsila ešte :-)
dakujem.
dogagador
takuto kuraciu pecienku robievam tiez, ibaze nepodlievam nicim, slaninka si pusti mast a tou potom polejem trocha ryzu, s ktorou to podavam, k tomu napriklad kukuricku, alebo iny salat, ale paci sa mi spenatova idea, skusim
pusta
@dogagador , ja som to podliala vývarom, aby sa mi slaninka odspodu hned nezačala pripekať v jenskej mise, kým sa uvoľní dosť tuku zo slaninky, dovtedy sa vývar odparí a pečie sa už v masti. ale aj tak sa dá, ako si povedala. výpek sme vytierali chlebíkom :-)
keby som dala ešte aj ryžu, tak určite tým výpekom prelejem, špenát nám ako príloha postačil, s tou kukuričkou je to super nápad.
poteší ma, ak aj ty skúsiš :-)
dakujem.
safran
@Pusta , ja som len omylom nepodliala, rovnako ako @dogagador , ale slaninku som mala tenkú ako papier a aj dosť mäsovú, tak ju neviem podozrievať, že by pustila nejakú masť, napriek tomu bolo šťavy dosť, predpokladám, že ju pustila pečienka, lebo sa scvrkla - tá samotná nebola slaná, zato šťava áno, pre mňa trochu nezrozumiteľné, ale hosťom chutilo veľmi - to je hlavné!
pusta
@safran , záleží aj na druhu slaniny, ako je slaná, potom na "hrúbke" tenkého plátku, má byť vypečená síce do chrumkava, ale má zostať aj primerane šťavnatá, nemá byť po vypečení tenká ako papier, vývar je dosť slaný a napomáha tomu, aby sa slaninka a kuracia pečeň nevysušili, ak bola slanina príliš tenká, potom pečeň pustí viac vody a vypečená šťava je veľmi slaná. z týchto dôvodov je najvhodnejšia bakoňská slanina predávaná vo vákuovom obale, majú ju v tescu.
nuž ale ked chutilo aj tak, ok.
akoe
odskúšane,,, vynikajúci recept,, chuť úžasná,, :-D :-D
pusta
@akoe , to ma nesmierne potešilo, som rada, že chutilo.
dakujem za úžasnú správu. :-)
brambora
cez week sa na to chystam a zabudla som sa opytat jednu zavaznu vec! :D ked si piekla "pecienocky", tak si ich nezakryvala? tych 20minut boli stale odokryte? dakujem za skoru odpoved.
pusta
Milá@bramborka , budeš mať vynikajúci obedík :-)
nie, pečienočky som nezakrývala, sú obalené v slaninke, neboj nespália sa a zostanú pekne šťavnaté.
dakujem za otázku a mám z toho, že ich spravíš, úprimnú radosť :-)
baka123
vynikajúce, odskúšané a určite som to nerobila naposledy...použila som oravskú slaninku nakrájanú, čo predávajú v Lidli, bola tenká, tak sa to horšie balilo, ale tá vôňa stála za to /aj chuť/. Prílohu som dala ryžu, lebo bolo dosť šťavy na poliatie, len odfotiť som zabudla...
pusta
@baka123 , to ma veľmi teší, som rada, že chutilo a určite si nerobila naposledy :-)
dakujem za skvelú správu.
brambora
v sobotu som toto jedlo pripravila na večeru a bolo to veľmi dobré. som rada, že mám ďalši recept na "pečienku", uz nemusí byť stále restovaná klasika. podávala som so žarenými zemiačkami.
pusta
Milá@bramborka , úprimne sa teším spolu s tebou, tie žiarené zemiačiky museli byť super :-)
mám radosť z tvojej skvelej správy - nech sa ti dobre darí i nadalej!!!
katka78
@brambora prosím aké sú to žarené zemiaky? Najskôr som si myslela, že preklep varene->žarené, ale vidím, že aj @pusta to pozná, tak to asi nebude preklep, či? Ďakujem za vysvetlenie, ja mám zemiaky rada, tak každú novú úpravu uvítam. PS: dúfam, že s nimi netreba ísť do Jaslovských Bohuníc ;-)
brambora
@katka78 no neviem, či @pusta pozná také isté žarené zemiaky ako ja, ale u mňa sú to zemiaky nakrájané na kolieska alebo menšie "kocky", v mise ich pokvapkáš olejom, ja dávam soľ, korenie čierne mleté, niekedy aj kari a trocha grilovacieho korenia (každý kto má čo rád). Následne to všetko šupnem na panvicu, mierne osmahnem a pridám asi deci vody. a necháš variť a sleduješ ako sa voda vyparuje, tak miešaš, pridávaš po troche vody a vzniknú ti z toho žarené zemiaky. :-) Musí byť voda všetka vyparená a zemiaky ostanú také "mazlavé" ako keby. nie sú to klasické zemiaky (tie nemám rada), ani opekané to nie sú a ani pyré to nie je. :-) Nám to vždy otec robil ako deťom, keď nebolo nič uvarené a k tomu acidko. mňam. ja to sem tam inovujem slaninkou ;-) Vyskúšaj, určite zachutí. Alebo možno také robievaš len pod iným názvom. :D
katka78
@brambora ďakujem pekne za odpoveď ;-) Podľa popisu sú podobné ako robieva moja maminka a teraz už aj ja. My ich zvykneme robiť ako prílohu, dochucujeme inak (len soľ, rasca a ml.č.paprika), ale tiež sa podlievajú vodou a dusia, potom sa voda odparí a zostanú ako píšeš, také "mazľavé". Mám ich veľmi rada, len ich takto nevoláme. Zase som o niečo múdrejšia, ďakujem :-)
brambora
@katka78 neviem preco sa tak volaju a ci vobec sa tak maju volat ale u nas tento nazov pouzivame desiatky rokov. :) ja tiez zvyknem dat papriku do nich ked su ako priloha, ale ked si ich dam osamote, tak si tam dam kari. :D jaaaj, az mi smutno ostalo, nostalgia. :(
safran
tak, chcela som odskúšať, ako to bude chutiť studené, lebo ak mám viac hostí, urobím TAPAS BAR :-) (švédsky stôl) aby som sa mohla spokojne s nimi diškurovať a nie lietať do kuchyne a späť... tak teda - toto zaraďujem medzi moje tapas už na trvalo :-)

tiginko
tapas bar je skôr španielsky stôl, než švédsky :-)
safran
@tiginko , vysvetlenie (v zátvorke) bolo pre tých, čo v tapas bare nikdy neboli :-)
tiginko
@safran kto bol v tapas bare tak vie, že je to diametrálne odlišné od švédskeho stola. Tapas bar je proste bar, kde sa pije a podávajú tam rôzne "tapas". Kdežto "švédsky stôl" je v prvom rade o jedení... takže netreba zavádzať tých, čo v tapas bare nikdy neboli :-)
safran
@tiginko , mne sa hádať nechce :-) a vymazať tú zátvorku tiež nie :-) tapas bar nie je španielsky stôl :-))) a takto by sme sa mohli naťahovať do rána.
pusta
@safran , kedže Tapas bar je proste tapas bar podľa @tiginko , zrejme osobne nikdy v španielskom Tapas bare ani nebola, nevŕtala by, ale to nie je isté, lebo ona vŕtať musí vždy, za všetko a všade.
fakt potrebuje VMK /vyššie mastné kyseliny a najmä sfyngomyelin, lecithin /fosfolipidy/, aby si zvýšila psychickú odolnosť, ktorú tak usilovne trénuje pod receptami iných, nielen u mňa - sama sa tak vyjadrila o sebe :-)))))
pusta
@safran , sú vynikajúce aj za studena, odskúšané, chutí aj hosťom u nás.
perfektne sa ti vydarili - úžasné prudko jedlé foto (y)
dakujem ti :-)
pusta
@tiginko , ty, čo tak horlivo kritizuješ nepeknú slovenčinu a chyby v slovenskom pravopise, spokojne napíšeš ..."kdežto"..??? no fuj! taký čechizmus si použila :-) kritizuješ @mojack za "noky" a ty čo?
no hanba ti preveľká!!!
tiginko
@safran ja som si asi naivne myslela, že pochopíš, že "španielsky stôl" som myslela v prenesenom význame, skôr ako vtipnú vsuvku... dúfam, že sa to už nebude naďalej rozoberať, pekný deň ti želám :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia