Pečená hliva so zemiakovo-zelerovou kašou

sjuz - fotkasjuz, 25. júla 2012
Pečená hliva so zemiakovo-zelerovou kašou
Foto: sjuz

Hliva trochu inak - ľahké a chutné jedlo.

10 minút
príprava
25 min minút
na 230 st.C °C

Suroviny

 čerstvá
 čerstvý
  klasické




Postup

  1. 1

    Hlivu umyjeme, nastriháme na kúsky - použila som na to nožnice, je to rýchlejšie, a netreba špiniť dosku. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, cesnak nelúpeme, necháme v šupke. Všetko dáme do pekáča, pridáme natrhanú šalviu a rozmarínové lístky. Na vrch uložíme kúsky masla, a polejeme olivovým olejom. Keďže som mala v chladničke ešte dva veľké šampiňóny, tak som ich tam šupla:) Ja som nesolila, aby hliva nepustila vodu, najlepšie je osoliť už hotové pri servírovaní. Vložíme do rozohriatej rúry na 230 st. C, a sledujeme. Ja som mala upečené po cca 25 minútach.

    Pečená hliva so zemiakovo-zelerovou kašou - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám hliva pečie, očistené a pokrájané zemiaky spolu s celerom dáme variť do osolenej vody. Keď sú mäkké, vodu zlejeme, pridáme maslo, trochu mlieka a popučíme na kašu. Ja som schválne v nej nechala malé kúsky zemiakov aj celeru.

  3. 3

    Hlivu servírujeme na kaši, poliatu maslovým výpekom. Dobrú chuť:)

Diskusia k receptu

sjuz
@dajanca - to ja som tu len taký amatér oproti niektorým...:)) !
ale ďakujem:))
rea1
hmmmm a bez masa! tak taketo ja mozem hocikedy. :-)) kasu robievam nielen so zelerom ale aj s pastrnakom, kalerabom ci mrkvou, vsetky su dobre. a rozmyslam nad pokusom s cviklou - uvidime ten masaker na tanieri.
afataga
ta hliva nema chybu - s bylinkami, take mame radi, ale zeler nemusim tak pre mna ina priloha
sjuz
@afataga - tá kaša je jemná, ale keď celer neješ, daj paštrnák, to je tiež výborné!
tinca
@sjuz ozaj trochu inak, ale skvelé pre zmenu. kto nemáte radi zeler výborná je kaša aj s mrkvou, špenátom atď. Mne s mrkvou chutí najviac.
rajnica
My by sme naše dobré zemiaky nikdy nekazili zelerom! Pravdaže ani paštrnákom, ...
Obdivujem kuchárky - Sibily, ktorým si stačí pozrieť recept a okamžite vedia "...chutné a vyborné..."
sjuz
@rajnica - hold, niekto ten talent má, že vie odhadnúť chute, hlavne keď dobre varí, a niekto nie.... a možno keď začneš pridávať recepty aj ty, a nielen kritizovať, tak aj tebe sa ujde pochvaly:)))
sjuz
@rajnica - ak pokladáš kašu zo zemiakov s celerom za "kazenie" zemiakov, asi nemáš veľkú fantáziu a bohaté a vnímavé chuťové poháriky...a to ťa úprimne ľutujem, pretože si nevieš užívať rôzne kulinárske pochúťky, tým pádom je tvoj život dosť ochudobnený o nové zážitky.
irenaw
tak si zaveštím, presne podľa mojej chute. @rea1 neskúsila si kašu s hokaidom? premňa je to z pokazených zemiakov najlepšia kombinácia ;-)))
cica2
ty mi robíš chúťky, hlivu ľúbim...perfektný recept :-)
daniela142
Ja som ešte kašu zo zemiakov a zeleru neskúšala, ale veľmi rada to urobím. Len neviem, v akom pomere - či iba tak od oka?
honestka
@rajnica : preco nas nazyvas Sibilami?
ak mas ozaj dobre zemiaky mozno ostan pri svojom, ale my co skusame vylepsit dnesnu chut zemiakov co sa bezne predava- skusame rozne kombinacie s pridavanim trebarz upeceneho cesnaku, kyslej smotany a vobec zeleniny, ktora tuto kasu len obohati. A je len malo lepsich kombinacii ako je perfect chut korenoveho bieleho celeru.
skus raz a potom sa ozvi s komentom ako si si pochutila.
mijaita
Kombinace brambor s celerem je jedna z nejlepsich, s houbami take. A tak me hned tenhle recet zaujal a bez reci jsem dnes jidlo uvarila. kase s celerem je moc dobra, tu ja delam tak, ze opecu celer strouhany na masle a pak vmicham do kase nebo rozmackanych brambor. Take mam rada kazde zvlast a to jsem dnes tak udelala. Do rohu talire jsem pridala kousek zlute tykve.
@rajnica , ja take nemusim nektere kombinace, treba rybu, nebo jidla dochucena vegetou. Ale presto vim, ze jsou lide, kterym to velmi chutna uz kdyz jen ctou recept.
@sjuz , u me jsi zabodovala , krasny recept , oplatim ! :-)
haston
zeler a zemiaky som spolu takto ešte nejedol, ale skúsim. keď mi chutili zelerové hranolčeky , tak aj toto môže byť fajn. a huby môžem na všetky spôsoby. škoda, že už len kupované..
evanaaa
Raz so miekde čítala, že ak varíme zemiaky, je dobré pridať k nim aspoň kúsok zeleru, čím chuť zemiakov ešte vylepšíme. A tak, ak som ich varila a mala som celer doma, vždy som dala ( dám) aj pár kúskov celeru a potom ich po uvarení zjem, ale keď sa to varí spolu, tie chute tak splynú, že neikedy neodhadnem, či je to zemiak alobo celer. Preto si myslím, že je dobé vylepšiť to pyré tak, ako to urobila @sjuz.
evanaaa
A som rada, že som sa dozvedela, že hlivu možno takto piecť, zíde sa mi to, aj keď nie som Sybila, už tuším, že to bude dobré.
sjuz
@mijaita , - máš to krásne:), dobrý nápad s tým celerom navrchu pyré, a obohatené tekvicou...
@evanaaa - máš pravdu, ten celer tam nebolo veľmi cítiť, nabudúce dám viac, mám rada zemiakové kaše so zeleninou - hlavne koreňovou, no aj s hráškom atď.
@daniela142 - pomer by mal byť 1:1
sisinka131
Ja už roky takto varím kašu, no zeler dám variť skôr a potom do polo uvareného dám pokrájané zemiaky. Vymixujem s maslom a troškou mlieka. Niet nad lepšiu zemiakovú kašu...
irenaw
@sjuz výborne si to vymyslela, včera sme to mali na obed a všetkým nám chutilo, ďakujeme :-)
sportak
Som prekvapený týmto pre mňa zaujímavým rcp. Hlivu mám rád a tie zemiaky s celerom môžu byť taktiež výborné. To určite vyskúšam.
dajanca
konečne som recept vyskúšala... pochutili sme si... vďaka :-)
dadajka
Robila som, a na vrch som polozila kuracie stehna (bez koze), nemalo to chybicku. Strasna mnamka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia