Cuketová polievka
Cuketová polievka

Patatesli Kabak Çorbası (cuketovo-zemiaková polievka)

bugout - fotkabugout, 11. marca 2021
Patatesli Kabak Çorbası (cuketovo-zemiaková polievka)
Foto: bugout

Recept mám z nejakých stránok s tureckými receptami. Presný zdroj si žiaľ nepamätám, ale polievka je výborná. Tureckú kuchyňu mám v obľube a ich Zobraziť celý popisRecept mám z nejakých stránok s tureckými receptami. Presný zdroj si žiaľ nepamätám, ale polievka je výborná. Tureckú kuchyňu mám v obľube a ich polievky obzvlášť. Priznám sa, že neviem či je to špecifický turecký recept ako napríklad ezogelin çorbası, alebo yayla çorbası... Tie tu však už sú tak pridávam túto. Viem, že je tu pár dievčat, čo sú v tureckej kuchyni o hodne viac doma ako ja. Takže ak ma opravia, doplnia v čomkoľvek, budem sa tešiť.

2
porcie
10 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks väčší
1
0,5 L
 (turecké čili korenie)
 (alebo olej)




Postup

  1. 1

    Čo som sa dopátral, tak táto polievka sa robí so smotanou a zvykne sa do nej pridávať aj turecká cestovina eriste. Toto je taký odľahčený variant bez smotany a cestoviny.

  2. 2

    Na tuku zosklovatíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájané zemiaky a opekáme (ak je zemiak mladý a pekný nešúpeme, neopomenúť tento krok, opekaný zemiak dodá polievke výbornú chuť), pridáme nakrájanú cuketu a spolu pár minút ešte opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie a varíme cca pol hodinku. Zbežne mixneme, nie do hladka, nechceme krém (môžeme popučiť pučítkom na zemiaky). Na záver pridáme pul biber a mätu a necháme ešte prevrieť pár minút. Varíme ju trocha dlhšie ako je nevyhnutné, lebo chceme zeleninu trochu rozvariť.

  3. 3

    Podávame s citrónom asi ako každú tureckú polievku. Raz mi jeden Turek k polievkam povedal, že polievka bez citrónu to je ****. A musím súhlasiť.

Diskusia k receptu

mijaita
Na tureckou kuchyni je tu varechacka @cesminaz a recepty má přímo luxusní! Dost jsem podle ní uvařila. Myslím, že máš tu polévku dobře. Podobně je od ní vytuněný hovězí vyvar, pohledej.
bugout
@mijaita (11.3.2021 19:42)

Ano poznám ju, teda len z tadeto, resp. jej recepty. Ešte evidujem @nazarboncuk obe ma dosť inšpirovali keď som skúmal tureckú kuchyňu. A ak toto čítajú tak im touto cestou ďakujem.
mijaita
Mam tuhle kombinaci s matou rada, tak jsem zkusila i tuhle z cukety a brambor. Jasne jsem pridala nakonec matu susenou a jogurt, podle @cesminaz. Chutnala, ale na tu hovezi proste nema. Hovezi vyvar v kombinaci s matou a jogurtem je nedostizny. Ale pochutnala jsem, si, ne ze ne!


sracz
Hneď po prečítaní som, vážený @Bugout pozháňal ingrediencie a Tvoju polievku som pripravil, ochutnal a ... ! Zjedli sme ju s mojou "prisahanou" na obed i na večeru, aj keď 1/2 bola plánovaná na druhý deň! Mätu som musel nahradiť čerstvými petržlenovými lístkami a servíroval som s Meyer´s hybrid citrónom. Bars fajne, nemá chybu! Hodnotím recp i polievku samotnú vysoko pozitívne a priznávam jej autorovi 7 michelin *.


bugout
@sracz (13.3.2021 22:14)

Srdečná vďaka!! Len musím povedať, že nabudúce treba skúsiť tú sušenú mätu. Robím viacero tureckých polievok do ktorých ide mäta a musím povedať, že im dodávateľov úžasnú chuť.
1x sracz
sracz
Srdečné poďakovanie, ale sušenú mätu určite nevyskúšam! Používam zásadne čerstvé bylinky i zelinky, ktoré poznám resp. pestujem (kučeravú a vodnú a keď dostanem semienka, či sadeničku, tak aj piepornú). Mäta má teraz na mojej hriadke "veget" až do mája. Potom to už bude inšô! @bugout (14.3.2021 00:50)




bugout
@sracz (15.3.2021 23:25)
Si ma pekne sfúkol :D
Priznám sa, že s čerstvou mätou som neskúšal, ale verím, že to bude tiež výborne. A to robím viac polievok kde ide mäta.
cesminaz
Polievky ako Ezogelin, Yayla, Işkembe alebo Mercimek sa varia aj v Tureckých reštauráciách, sú to najobľúbenejšie a povedzme aj najznámejšie polievky :-) Táto polievka nemôže byť zlá, ale tým druhým sa v žiadnom prípade nevyrovná. Toto je povedzme taká domácka zeleninová polievka s mätou :-) Ale s jogurtom by bola určite chutnejšia. Pravdaže si ale každý rôzne jedlá prispôsobí podla svojich chutí, ale originál ostane originál :-) Pekný den.
cesminaz
@sracz (15.3.2021 23:25)

Milý @sracz varím už s mätou vela rokov a preto velmi dobre viem, že čerstvá mäta dá inú chuť než sušená :-) Ja mám od jari do zimy tiež v záhrade kopu mäty, ale aj tak do varenia použijem väčšinou moju sušenú. Čerstvú občas len k tomu ešte prihodím. Dokonca zvyknem niekedy tú sušenú opiecť na oleji a tak dať do polievky, tá dá zasa inakšiu chuť :-) Nie je mäta ako mäta :-) Pozdravujem.
bugout
@cesminaz (17.3.2021 06:29)
Musím súhlasiť toto je chutná polievka s takým tureckým nádychom.... Ale ezogelin, yayla, mercimek a aj taká sheryie patria medzi moje top obľúbené polievky. A špeciálne yaylu má rada aj moja polovička a tá veru polievková nie je.
bugout
@cesminaz (17.3.2021 09:50)
Už ju chcem dlho vyskúšať ale na polievku s hovädzím musím mať extra chuť. Píšem sem síce krátko, ale sledujem ťa tu už dlhšie :-) a k Sehriye musím povedať, že to je prvý turecký recept čo som skúšal. Je to úžasne rýchle a chuťovo výborné. A to sa da aj super vytuniť. Minule som pridal nastrúhanu mrkvu a petržlen a natrhane kuracie prsia. A v rámci mojej kuchárskej turečtiny som si povedal, že to už nezodpovedá názvu a premenoval som ju na Tavuklu Sebzeli Şehriye Çorbası
Priznám sa, že ju robím zväčša z paradajkového pretlaku, lebo salca mi vždy splesnivela po pár dňoch a pretlak mám v tube.


2x haji a sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia