Patatesli Kabak Çorbası (cuketovo-zemiaková polievka)
Foto: bugout
Recept mám z nejakých stránok s tureckými receptami. Presný zdroj si žiaľ nepamätám, ale polievka je výborná. Tureckú kuchyňu mám v obľube a ich Zobraziť celý popisRecept mám z nejakých stránok s tureckými receptami. Presný zdroj si žiaľ nepamätám, ale polievka je výborná. Tureckú kuchyňu mám v obľube a ich polievky obzvlášť. Priznám sa, že neviem či je to špecifický turecký recept ako napríklad ezogelin çorbası, alebo yayla çorbası... Tie tu však už sú tak pridávam túto. Viem, že je tu pár dievčat, čo sú v tureckej kuchyni o hodne viac doma ako ja. Takže ak ma opravia, doplnia v čomkoľvek, budem sa tešiť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Čo som sa dopátral, tak táto polievka sa robí so smotanou a zvykne sa do nej pridávať aj turecká cestovina eriste. Toto je taký odľahčený variant bez smotany a cestoviny.
- 2
Na tuku zosklovatíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájané zemiaky a opekáme (ak je zemiak mladý a pekný nešúpeme, neopomenúť tento krok, opekaný zemiak dodá polievke výbornú chuť), pridáme nakrájanú cuketu a spolu pár minút ešte opekáme. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, korenie a varíme cca pol hodinku. Zbežne mixneme, nie do hladka, nechceme krém (môžeme popučiť pučítkom na zemiaky). Na záver pridáme pul biber a mätu a necháme ešte prevrieť pár minút. Varíme ju trocha dlhšie ako je nevyhnutné, lebo chceme zeleninu trochu rozvariť.
- 3
Podávame s citrónom asi ako každú tureckú polievku. Raz mi jeden Turek k polievkam povedal, že polievka bez citrónu to je ****. A musím súhlasiť.
Tiež cuketová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ano poznám ju, teda len z tadeto, resp. jej recepty. Ešte evidujem @nazarboncuk obe ma dosť inšpirovali keď som skúmal tureckú kuchyňu. A ak toto čítajú tak im touto cestou ďakujem.
Srdečná vďaka!! Len musím povedať, že nabudúce treba skúsiť tú sušenú mätu. Robím viacero tureckých polievok do ktorých ide mäta a musím povedať, že im dodávateľov úžasnú chuť.
Si ma pekne sfúkol :D
Priznám sa, že s čerstvou mätou som neskúšal, ale verím, že to bude tiež výborne. A to robím viac polievok kde ide mäta.
Milý @sracz varím už s mätou vela rokov a preto velmi dobre viem, že čerstvá mäta dá inú chuť než sušená :-) Ja mám od jari do zimy tiež v záhrade kopu mäty, ale aj tak do varenia použijem väčšinou moju sušenú. Čerstvú občas len k tomu ešte prihodím. Dokonca zvyknem niekedy tú sušenú opiecť na oleji a tak dať do polievky, tá dá zasa inakšiu chuť :-) Nie je mäta ako mäta :-) Pozdravujem.
Musím súhlasiť toto je chutná polievka s takým tureckým nádychom.... Ale ezogelin, yayla, mercimek a aj taká sheryie patria medzi moje top obľúbené polievky. A špeciálne yaylu má rada aj moja polovička a tá veru polievková nie je.
Şehriye je najobľúbenejšia polievka môjho menšieho syna :-) Ja som na víkend bola robila túto varecha.pravda.sk/recepty/hovadzia-jogurtova-polievka-s-c...
Je to fantastická polievka, ak chceš vyskúšaj :-)
Už ju chcem dlho vyskúšať ale na polievku s hovädzím musím mať extra chuť. Píšem sem síce krátko, ale sledujem ťa tu už dlhšie :-) a k Sehriye musím povedať, že to je prvý turecký recept čo som skúšal. Je to úžasne rýchle a chuťovo výborné. A to sa da aj super vytuniť. Minule som pridal nastrúhanu mrkvu a petržlen a natrhane kuracie prsia. A v rámci mojej kuchárskej turečtiny som si povedal, že to už nezodpovedá názvu a premenoval som ju na Tavuklu Sebzeli Şehriye Çorbası
Priznám sa, že ju robím zväčša z paradajkového pretlaku, lebo salca mi vždy splesnivela po pár dňoch a pretlak mám v tube.