Paštéta pre gurmánov fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. januára 2012
Paštéta pre gurmánov (fotorecept)
Foto: pusta

Túto paštiku som našla pred rokom na madarskom webe. Robievala som ju podľa pôvodného receptu z bravčovej pečene. Bola výborná. Teraz som skúsila z kuracích pečienok a je ešte lepšia. Zásadou je, aby sa všetky koreniny dali s mierou, každú bolo cítiť, žiadna z nich nemá prebíjať ostatné a chuť je potom veľmi jemná a harmonická. Jej príprava je trošku náročnejšia, ale oplatí sa, lebo výsledkom je skutočná delikatesa.

1 dávka
porcia
24 hodín minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks veľká
2-3 strúčiky podľa veľkosti
2 ks
1 CL
1 CL
1 CL
podľa chuti
3 PL
150 ml Rizling vlasšský
125 ml
150 ml studená
4 PL
150 g rozpustené

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala husaciu masť.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesnak som pokrájala na drobné kocky.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kuraciu pečeň som odblanila, zbavila nepotrebných častí, umyla a nechala dobre odkvapkať, lebo pri tepelnej úprave dosť prská a preto som zvolila aj vyšší hrniec na prípravu paštiky.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na rozohriatu masť som dala pokrájanú cibuľu, cesnak a restovala za stáleho miešania, kým trocha nezmäkla a cesnak sa pekne rozvoňal. treba dávať pozor, aby sa nespálil. Restovala som cca 10 minút.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som kuraciu pečeň a restovala, kým nezbelela.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si víno,...

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...horčicu a potrebné koreniny

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K pečeni som priliala víno.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som jednu polievkovú lyžicu horčice,...

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...bobkové listy a celé som spolu dusila, kým sa víno celkom neodparilo.Zmes som nechala úplne vychladnúť a odstránila som bobkové listy.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do vychladnutej zmesi som dala tymián, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ a ešte dve polievkové lyžice plnotučnej horčice.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    K okorenenej zmesi, ktorá je pomerne suchá, som priliala vodu.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a pridala som rozpustené maslo.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ponorným mixérom som všetko premixovala do hladka.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som tekutú šľahačku a...

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...znovu som všetko premixovala. Neľakajte sa, lebo zmes na paštiku je v tejto fáze skutočne riedka. Naplnila som do menších pohárov a pudingových formičiek, ktoré som odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili chute navzájom a aby paštika pekne stuhla. Pred vyklopením odporúčam na niekoľko sekúnd ponoriť formičky do teplej vody a pôjde to ľahko.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Hotovú paštiku som na tanieri ozdobila ovocím. Má veľmi lahodnú, jemnú chuť a dobre sa rozotiera. V chladničke vydrží týždeň. Poháre s paštikou sa dajú sterilizovať, ale asi nebude treba, lebo sa veľmi rýchlo minie. Ak spravíte väčšiu dávku, po sterilizácii pohárov s paštikou a úplnom vychladnutí treba skladovať v chlade, najlepšie v chladničke.

    Paštéta pre gurmánov (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

marijanka712
krásné a dobré a preto ukladám do kk iste sa zíde ked bude na zahrade dozrievať paprika a paradjky vtedy bude chutiť najviac dik za rp.
aroooo
tak toto si ukladám, nemám síce husaciu masť, bude musieť stačiť bravčová,môže byť?
dogagador
uzas, mam vsetko doma, zasa ma caka varenie a pecenie po dnesnej vareche....
mama2
dakujem za Vas recept je vyborny, pochutila si a nom cela rodina este raz dakujem
najaa
aj u nás doma sa robí presne táto istá... servírujeme si ju s brusnicami je to skvelá chuť
modrykamen
Podľa mňa s bravčovou masťou to nebude pravé orechové. Mám podobný recept, ale nie s maslom a kačacou masťou, ale s olejom.
dogagador
ahoj @pusta ! tuto tvoju pasticku si pomenovala velmi spravne - pre gurmanov. uz som ju niekolkokrat robila a teraz znova, taka mi na nu dosla chut! je uzasna, tak si tu na nej pochutnavame a vytesujeme sa zo super receptu.
katuch
Uplne najlepsia pastika :-) neda sa prestat jest, kym je :-) dakujem, ukladam :-)
dogagador
ahoj @pusta !
si skvela aj s Tvojimi receptami. pasticka ma neskutocny kurz. tento recept zne slavu! fakt som v zivote lepsiu nejedla. po 4 rokoch od jej uverejnenia som ani ziadny iny, taky skvely recept nenasla. uz ani nehladam, netreba.
redakcia
Odpoveď od @pusta : ahoj @dogagador , mám úprim nú radosť, že aj po 4 rokoch šíriš môj recept úspešne v zámorí, najmä, že tebe i m,nohým iným chutí. dakujem.