Paštéta pre gurmánov (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto paštiku som našla pred rokom na madarskom webe. Robievala som ju podľa pôvodného receptu z bravčovej pečene. Bola výborná. Teraz som skúsila z kuracích pečienok a je ešte lepšia. Zásadou je, aby sa všetky koreniny dali s mierou, každú bolo cítiť, žiadna z nich nemá prebíjať ostatné a chuť je potom veľmi jemná a harmonická. Jej príprava je trošku náročnejšia, ale oplatí sa, lebo výsledkom je skutočná delikatesa.
1 dávka porcia |
24 hodín minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca som dala husaciu masť.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky.
- Cesnak som pokrájala na drobné kocky.
- Kuraciu pečeň som odblanila, zbavila nepotrebných častí, umyla a nechala dobre odkvapkať, lebo pri tepelnej úprave dosť prská a preto som zvolila aj vyšší hrniec na prípravu paštiky.
- Na rozohriatu masť som dala pokrájanú cibuľu, cesnak a restovala za stáleho miešania, kým trocha nezmäkla a cesnak sa pekne rozvoňal. treba dávať pozor, aby sa nespálil. Restovala som cca 10 minút.
- Pridala som kuraciu pečeň a restovala, kým nezbelela.
- Pripravila som si víno,...
- ...horčicu a potrebné koreniny
- K pečeni som priliala víno.
- Pridala som jednu polievkovú lyžicu horčice,...
- ...bobkové listy a celé som spolu dusila, kým sa víno celkom neodparilo.Zmes som nechala úplne vychladnúť a odstránila som bobkové listy.
- Do vychladnutej zmesi som dala tymián, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ a ešte dve polievkové lyžice plnotučnej horčice.
- K okorenenej zmesi, ktorá je pomerne suchá, som priliala vodu.
- a pridala som rozpustené maslo.
- Ponorným mixérom som všetko premixovala do hladka.
- Pridala som tekutú šľahačku a...
- ...znovu som všetko premixovala. Neľakajte sa, lebo zmes na paštiku je v tejto fáze skutočne riedka. Naplnila som do menších pohárov a pudingových formičiek, ktoré som odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili chute navzájom a aby paštika pekne stuhla. Pred vyklopením odporúčam na niekoľko sekúnd ponoriť formičky do teplej vody a pôjde to ľahko.
- Hotovú paštiku som na tanieri ozdobila ovocím. Má veľmi lahodnú, jemnú chuť a dobre sa rozotiera. V chladničke vydrží týždeň. Poháre s paštikou sa dajú sterilizovať, ale asi nebude treba, lebo sa veľmi rýchlo minie. Ak spravíte väčšiu dávku, po sterilizácii pohárov s paštikou a úplnom vychladnutí treba skladovať v chlade, najlepšie v chladničke.