Paštéta pre gurmánov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto paštiku som našla pred rokom na madarskom webe. Robievala som ju podľa pôvodného receptu z bravčovej pečene. Bola výborná. Teraz som skúsila z kuracích pečienok a je ešte lepšia. Zásadou je, aby sa všetky koreniny dali s mierou, každú bolo cítiť, žiadna z nich nemá prebíjať ostatné a chuť je potom veľmi jemná a harmonická. Jej príprava je trošku náročnejšia, ale oplatí sa, lebo výsledkom je skutočná delikatesa.

1 dávka
porcia
24 hodín minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca som dala husaciu masť.
  2. Očistenú cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky.
  3. Cesnak som pokrájala na drobné kocky.
  4. Kuraciu pečeň som odblanila, zbavila nepotrebných častí, umyla a nechala dobre odkvapkať, lebo pri tepelnej úprave dosť prská a preto som zvolila aj vyšší hrniec na prípravu paštiky.
  5. Na rozohriatu masť som dala pokrájanú cibuľu, cesnak a restovala za stáleho miešania, kým trocha nezmäkla a cesnak sa pekne rozvoňal. treba dávať pozor, aby sa nespálil. Restovala som cca 10 minút.
  6. Pridala som kuraciu pečeň a restovala, kým nezbelela.
  7. Pripravila som si víno,...
  8. ...horčicu a potrebné koreniny
  9. K pečeni som priliala víno.
  10. Pridala som jednu polievkovú lyžicu horčice,...
  11. ...bobkové listy a celé som spolu dusila, kým sa víno celkom neodparilo.Zmes som nechala úplne vychladnúť a odstránila som bobkové listy.
  12. Do vychladnutej zmesi som dala tymián, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ a ešte dve polievkové lyžice plnotučnej horčice.
  13. K okorenenej zmesi, ktorá je pomerne suchá, som priliala vodu.
  14. a pridala som rozpustené maslo.
  15. Ponorným mixérom som všetko premixovala do hladka.
  16. Pridala som tekutú šľahačku a...
  17. ...znovu som všetko premixovala. Neľakajte sa, lebo zmes na paštiku je v tejto fáze skutočne riedka. Naplnila som do menších pohárov a pudingových formičiek, ktoré som odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa prepojili chute navzájom a aby paštika pekne stuhla. Pred vyklopením odporúčam na niekoľko sekúnd ponoriť formičky do teplej vody a pôjde to ľahko.
  18. Hotovú paštiku som na tanieri ozdobila ovocím. Má veľmi lahodnú, jemnú chuť a dobre sa rozotiera. V chladničke vydrží týždeň. Poháre s paštikou sa dajú sterilizovať, ale asi nebude treba, lebo sa veľmi rýchlo minie. Ak spravíte väčšiu dávku, po sterilizácii pohárov s paštikou a úplnom vychladnutí treba skladovať v chlade, najlepšie v chladničke.