Pastéis de Nata

denisac - fotkadenisac, 10. decembra 2012
Pastéis de Nata
Foto: denisac

Pastéis de Nata sú tradičné portugalské koláčiky, plnené veľmi chutným žĺtkovým krémom. Vždy, keď si ich urobím, tak sa na chvíľu prenesiem späť do Zobraziť celý popisPastéis de Nata sú tradičné portugalské koláčiky, plnené veľmi chutným žĺtkovým krémom. Vždy, keď si ich urobím, tak sa na chvíľu prenesiem späť do milovaného Portugalska. Vyskúšajte, určite si ich zamilujete.

12
porcií
40 minút
príprava
17 minút
na 250 °C

Suroviny

1 balenie
450 ml
1 ks
1 ks
60 g
250 g
150 ml
6 ks
20 g na vymazenie formy




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Zrolujeme ho a pokrájame na 1,5 cm široké krúžky. Z krúžkov palcom vytvarujeme košíčky - palec vtlačíme doprostred a prstami cesto vyťahujeme. Vytvorené košíčky prstami vtlačíme do formy na muffiny, ktorú sme si vymazali maslom.

  2. 2

    100 ml mlieka vymiešame s múkou a zostatok vlejeme do hrnca. Pridáme škoricu, citrónovú kôru a necháme zovrieť. Potom za stáleho miešania pridáme múku s mliekom, cukor, vodu a varíme za stáleho miešania, kým nám masa nezhustne.

  3. 3

    Hotovú náplň precedíme cez sitko a pridáme žĺtka. Poriadne premiešame a naplníme pripravené košíčky asi 0,5 cm od okraja.

    Pastéis de Nata  - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme asi 17 minút. Povrch musí bublať a byť mierne pripečený. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy. Podávame posypané škoricou alebo cukrom.

    Pastéis de Nata  - obrázok 4

Diskusia k receptu

slavka2012
V originalnych portugalskych pasteis de nata sa krem robi iba zo zltkov a pravej smotany, nepridava sa ziadna muka. Ja namiesto malych pasteis robim vzdy jeden velky v okruhlej tortovej forme a potom ho krajam na trojuholnicky ako tortu. Povrch sa posyba vyhradne iba skoricou, ni cukrom.
denisac
@slavka2012 dakujem za radu :) snazila som sa najst originalny recept a nasla som tento podla jednej portugalky. Mohla by som poprosit ten vas recept, naozaj rada by som ho vyskusala :) dakujem .
slavka2012
Samozrejme, rada ho poskytnem, prave sa chystam cez vikend velky pastel de nata upiect, pokusim sa ho nafotit a zverejnit na vareche. Tiez ho mam od jednej Portugalky, mojej priatelky :-)
slavka11
Dievcatka a nemate aj ine portugalske recepty. Je to dost neznama kuchyna u nas a ciny, francuzska, ci ameriky je tu az az. Rada by som skusila aj nieco nove. DAKUJEM Mozu byt samozrejme aj masove, ci akekolvek ine receptiky potesim sa
ejta
Ano, jedla som ich v Portugalsku a mozem potvrdit, su fakt vynikajuce !
denisac
@slavka11 hm, este si robime polievku caldo verde - kelova polievka. Ta je vynikajuca. Ked ju budem robit, tak odfotim a pridam recept:)
slavka2012
@denisac : Ja som Slavka2012:-), len kvoli presnosti. Caldo verde sarobi z tzv. portugalskej kapusty, podobnej zimnemu stonkovemu kelu, ktory sa da pestovat aj u nas. Mne prave tato polievka velmi nechuti, ale mam rada ich kremove mixovane spenatove ci luskove polievky, ktorym u nas vdka mojmu synovi prischol nazov *portugalske polievky*. Zboznujem vsak caldeiradu, ktoru som si prisposobila na nase pomery a musim povedat, ze je vyborna. Ked ju budem nabuduce varit, pridam. Stastny novy rok!
denisac
@slavka2012 ano ja viem :) len som reagovala na daslsiu slavku :) ano, portugalske polievky su vynikajuce. caldo verde je kelova polievka, vola sa couve galega, mi sme si ho nahradili nasim kelom, a je to velmi podobnne, mne velmi chuti tato polievka. ine som neochutnala, ale toto leto to dufam, ze stihnem napravit :) aj ja prajem stastny novy rok !
trilian
Uzasny kolacik, robievam casto.Viac-menej mam podobny recept. Davam do plnky aj dve vyslahane bielka. A cesto kupujem vyvalkane, z ktoreho vyjde presne 24 ks na davku plnky so 6 zltkami. Velka mnamka! Dakujem za tvoj recept.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia