Pastéis de Nata

Autor receptu: denisac

Pastéis de Nata sú tradičné portugalské koláčiky, plnené veľmi chutným žĺtkovým krémom. Vždy, keď si ich urobím, tak sa na chvíľu prenesiem späť do milovaného Portugalska. Vyskúšajte, určite si ich zamilujete.

12
porcií
40 minút
príprava
17 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto si vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Zrolujeme ho a pokrájame na 1,5 cm široké krúžky. Z krúžkov palcom vytvarujeme košíčky - palec vtlačíme doprostred a prstami cesto vyťahujeme. Vytvorené košíčky prstami vtlačíme do formy na muffiny, ktorú sme si vymazali maslom.
  2. 100 ml mlieka vymiešame s múkou a zostatok vlejeme do hrnca. Pridáme škoricu, citrónovú kôru a necháme zovrieť. Potom za stáleho miešania pridáme múku s mliekom, cukor, vodu a varíme za stáleho miešania, kým nám masa nezhustne.
  3. Hotovú náplň precedíme cez sitko a pridáme žĺtka. Poriadne premiešame a naplníme pripravené košíčky asi 0,5 cm od okraja.
  4. Dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme asi 17 minút. Povrch musí bublať a byť mierne pripečený. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formy. Podávame posypané škoricou alebo cukrom.