Orieškové venčeky
Orieškové venčeky

Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami fotorecept

Zuzana Dvorská
Concept Bakery, 6. septembra 2022
Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Tento francúzsky dezert z odpaľovaného cesta vznikol v roku 1910 na počesť cyklistického závodu Paris-Brest. Je podobný našim venčekom či veterníkom, no je omnoho Zobraziť celý popisTento francúzsky dezert z odpaľovaného cesta vznikol v roku 1910 na počesť cyklistického závodu Paris-Brest. Je podobný našim venčekom či veterníkom, no je omnoho honosnejší a chutnejší. Vo Francúzsku sa pripravuje s plnkami od výmyslu sveta, no najväčšou klasikou je lieskovcové praliné a vanilkový krém.

25 ks
porcií
70 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto craquelin:
150 g
175 g
10 g
185 g
Orieškový krém:
500 ml
1 bal.
2 PL
130 g
80 g
Lieskovcové praliné:
90 g
90 g
120 g
90 g
Vanilkový krém:
100 g (40 %)
100 g
2 PL
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Deň vopred uvaríme vanilkový puding. Dve tretiny mlieka dáme variť spolu s kryštálovým cukrom. V tretine mlieka rozmiešame vanilkový pudingový prášok a prilejeme do vriacej tekutiny, povaríme tri minúty, odstavíme a za stáleho miešania vychladíme. Preložíme do misky, povrch pudingu prikryjeme potravinovou fóliou, odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň do pudingu dohladka primiešame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty.

  2. 2

    Lieskové orechy nasucho opražíme, nezbavujeme ich jemnej hnedej šupky. Vo výkonnom mixéri zomelieme na pastu a primiešame do vanilkového krému. Orieškový krém pomocou ručného mixéra vypracujeme do hladkej, homogénnej hmoty. Môžeme preložiť do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky. Tesne pred zdobením preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

    Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si základné odpaľované cesto, recept nájdete tu. Plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie alebo perforovanou silikónovou podložkou silikomart, vďaka ktorej prúdi na koláčiky odspodu horúci vzduch, aj preto krásne narastú.

  4. 4

    Do cukrárskeho vrecka na zdobenie vložíme špičku so šestnástimi hrotmi s priemerom 15 mm a naplníme ho do dvoch tretín pripraveným odpaľovaným cestom.

  5. 5

    Zvrchu vrecko zatočíme, ľavou rukou ho smerujeme a pravou vytláčame cesto kolmo na podložku alebo papier na pečenie. Vytvárame venčeky s priemerom 6 cm, cesto nechávame voľne padať na podložku, nemali by sme ho ťahať po plechu. Kruh dokončíme tak, že vreckom potiahneme.

    Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme druhé cesto – craquelin. Rúru vyhrejeme na 170 °C, zapneme klasický horný a spodný ohrev. Všetky suroviny na craquelin dáme do misy šľahača s lopatkovým nadstavcom a vymiešame dohladka, vznikne guľa, ktorá sa oddeľuje od misy. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrojíme z neho kolieska s priemerom 6 cm s otvorom uprostred rovnakej veľkosti, v akej sme nastriekali odpaľované cesto. Jemne ukladáme na venčeky z odpaľovaného cesta. Po upečení vznikne na povrchu koláčika popraskaný efekt.

    Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na domáce lieskovcové praliné najskôr pripravíme karamel. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a zahrievame, až kým nedosiahne krásnu jantárovú faru, trvá to niekoľko minút. Potom prilejeme vriacu smotanu. Pozor, karamel so smotanou veľmi prská, preto od hrnca odstúpime, a tak miešame. Po pár sekundách stiahneme z ohňa, pridáme maslo izbovej teploty nakrájané na kocky, premiešame. Hotové vylejeme na silikónovú podložku. Stuhnuté polámeme do sekáčika a mixujeme spolu s dohneda opraženými lieskovcami asi 7 – 8 minút, kým nevznikne tekutá pasta, ktorá steká z lyžičky.

  8. 8

    Na vanilkový krém vyšľaháme dotuha smotanu, mascarpone, práškový cukor a dreň vyškrabanú z polovice vanilkového struku. Naplníme do vrecka s ozdobnou špičkou.

  9. 9

    Upečené koláčiky necháme vychladnúť a prekrojíme ich na polovicu. Vo vnútri naplníme najskôr tenkou vrstvou domáceho lieskovcového praliné, naň navrstvíme orieškový krém a nakoniec ešte vanilkový krém. Prikryjeme vrchnou polovicou koláčika, na vrch ešte nanesieme tenkú vrstvu lieskovcového praliné a posypeme nasekanými lieskovcami.

    Paris-Brest, klenot medzi francúzskymi dezertami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

chorvatka
Paris-Brest velmi dobre poznam, ved zijem vo Francii uz pol storocia. U nas sa vsak tento rodinny zakusok robi vo vacsich rozmeroch, o priemere 25 az 30 cm; mame ho radi plneny slahackou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia