Parené buchty fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 18. mája 2010
Parené buchty (fotorecept)
Foto: sovka62

Dnes som robila parené buchty. Tak som postup rovno nafotografovala, možno sa zíde menej skúsených kuchárkam. Neľakajte sa toho množstva cesta, čo bude na obrázku, miesila som z troch dávok, aby sa ušlo aj dcéram a vnučkám.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
20 g
20 g
10 g
1 ks
250 ml
150 g
100 g
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy. Zo 100 ml mlieka, 1 ČL múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajce, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Naplníme lekvárom a vytvarujeme buchty. Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik. Hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom.Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.

    Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé, posypané makom, poliate maslom. Náplň a posýpku si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.

  6. 6

    Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Marlen, to čo ty popisuješ sa u nás volalo Maryša buchty (neviem prečo). Robievam aj také, aj dnes som váhala, či ich nespravím, ale štyridsať by mi nevošlo ani do troch kastrólov. A s tou knedľou (a zvlášť kúpenou) nemáš pravdu. Vyskúšala som, dá sa to zjesť, ale parenej buchte sa veru nevyrovná. Všetkým, čo sa chystajú buchty robiť, prajem, nech sa im vydaria.
sovka62 ja dávam do paraňákov a zavárané marhule, alebo cez leto jahody. Na vrch dávam tvaroh s cukrom. Tiež to nie je zlé.
hkbarbie, ešte stále žasnem, aký je ten internet skvelý. Ani vo sne by ma nenapadlo, že podľa môjho receptu sa bude variť v Hongkongu. Ja som z generácie, ktorej pripadalo normálne, že list z Ameriky k nám šiel 10 dní a ak v ňom náhodou bolo desať dolárov, tak prišiel otvorený a prelepený páskou. Som šťastná, že som sa dožila takéhoto pokroku.