Rezance do nedeľnej slepačej polievky fotorecept

jerica - fotkajerica, 4. marca 2010
Rezance do nedeľnej slepačej polievky (fotorecept)
Foto: jerica

Určite budete milo prekvapené kuchtičky,ale ja si robím rezance domáce,robila ich moja babka z Modry , moja mama a neopustím radosť z robenia rezancov Zobraziť celý popisUrčite budete milo prekvapené kuchtičky,ale ja si robím rezance domáce,robila ich moja babka z Modry , moja mama a neopustím radosť z robenia rezancov a nie len do polievok , ale aj na s posýpkou makovou , orechovou , tvahorohovou , atď.

10
porcií
30 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

400  g
3 ks




Postup

  1. 1

    Múku a vajíčka si dám do malého vajlinga.

  2. 2

    Zapracujem (hnetiem)do bochníka, mal by byť mierne mäkký.

  3. 3

    Keď je cesto vypracované, na doske ho rozdelím na dve časti , ešte trochu bochníky premiesim, jeden odložím pod hrnček, aby neobschol.

  4. 4

    Vyvaľkám na tenúčko, potom druhý bochník vyvaľkám, a vyvaľkané cesto nechám chvíľu obschnúť.

  5. 5

    Zoberiem najostrejší nôž, cesto porežem na 6 cm pásy.

  6. 6

    Poskladám na seba a na tenúčko nakrájam.

  7. 7

    Tento postup robím aj na rezance s posýpkami , len ho robím z piatich vajíčok,nevyváľkam na tenko,ale na málo hrubšie , tak isto ich režem, len málinko hrubšie. Takto pripravené rezance dávam aj do dobrej fazulovice. Nikdy nepridávam vodu !!
    Mám skúsenosť,že dnešné mladé gazdinky nevedia ako chutia domáce rezance , hoci je to veľmi jednoduché a rýchle, len sa musí chcieť.

Diskusia k receptu

jerica
ďakujem Cistinka , zabudla som , že na rezance s posýpkou treba dať aj viac múky .
2010
To krajal daaky akrobat s lupou :) ja si pamatam u mojej babky na kopaniciach na ovela hrubsie lebo stale dakdo otravoval kury, kacky, kozy atd. ale aj tak boli super.
jerica
Nemám problém na ešte tenšie, dokonca ich rada robím.Nestalo sa , že by som sa porezala.Škoda,že neviem dať na portál viac foto ,(-::
2010
ked som toto prvy krat videl na zivo tak som si zabudol zavriet usta v nemom uzase, tak pozerajte kocky a neomdlite..







jerica
Mala som možnosť vydieť podobný spot v telke ,poznám reštauráciu v BA - Rusovce ,vlastní ju talian,cestoviny , chlieb si robí sám. Varia tam veľmi dobre a chutne.
sandratamer
2010: V pohodke to dneska vecer doma skusim, na tom neni nic tazke.

:-))))))))))))))))))))))
2010
Aby sa nam ta akrobatka nezamotala do tych slizov :)))) a zajtra bude PN
ktora sa bude tazko vysvetlovat...
hannah22
ticho závidím túto zručnosť, ja som nikdy nedosiahla takýto stupeň umenia, považujem to za umenie, niet nad dobré rezance do polievky, a to videjko fantázia , prax a prax... :))
sovka62
2010, to čo bolo na tom videu? Moje nervy, čumela som ako puk. Toto vedieť, predvázam sa ako jarmočné atrakcia. Neuveriteľné!
1x jerica
kucharronald
Recept super....tatkto robím aj ja :) Len máme na to strojček (Vždy si od babky požičám :) )
jerica
Ja tiež mám strojček, ale býva že mám chuť na krájané rezance , pre mňa je to iné, tie zo strojčeka mi pripomínajú rezance z obchodu, dňležité vyváľkať cesto na priesvitno.
tatranka
@jerica niečo ohromné.Tvoje rezance sú ukážkové a pekne fotograficky spracované.Plus k tomu ten kuchár /vlastne úmelec,/ paráda.
Jednoducho,pre mňa domáce rezance sú symbolom domova a pohody.
janger
@jerica , taketo nadherne sliziky (tak sme ich volali) robievala moja babicka...
elisticka
@jerica nadherne sliziky to mi pripomenulo mladost vzdy sme sa so sesrtou bili kto ich urobi .... a teraz nema kto :-(( uz len kupujem hotove ale ked som to dnes videla tak ich musim urobit ...:-))))
enge149
skoro som aj ja odpadla po tom video,je to super,tak toto by sme sa mali naučiť..asi záleží aj na ceste,ale je to šikovnosť aj dlhá prax,obdivujem,super..
polovnicka
Tak asi sa toho týždňa do nich pustím.. :)) som zvedavá ako sa mi podaria..a či budú chutiť v nedeľňajšej polievočke.. :-) potom dám vedieť.Tinka
jerica
@polovnicka Tinka,fajn, som rada že sa ti páčia,nič nedáš za to ked vyskúšaš, raz treba začať aj keď niekedy sa zdá na oko ťažšie.
babkamt
Si šikulka. Robievam doma slížiky , ale nekrájam ich .Nemám na to trpezlivosť. Máš ich ako zo strojčeka.
radost
@2010 to videjko mi dych vzalo...to ma veru dostalo..škodaže nie som taká šikuľka-čo vo vzduchu "slíže"robí a vôbec neguľká...aj ostatné som si kukla...ani som pri tom nemukla..čumela v nemom úžase..
tetrisss
Hm, mam dalsie zivotne prianie, toto sa naucit :). Ja som robila tenke domace rezance len raz, lebo by som bola potrebovala na triedenie Popolusku :).
polovnicka
@jerica ako to robíte,že máte také krásne tenké rezančeky? :-) asi treba cvik..mne to akosi nešlo..ale sú super..
jerica
@polovnicka , ďakujem aj ked neskoro , kupované rezance som ešte neochutnala,iba ak na oslavách,alebo svadbách,doma si narobím aj do foroty:) Tak je to aj s rezancami s makom,atď...
Suším na utierke, tie sa niesli deťom.
havino
@jerica moja, ja som po tebe :-), aspon pripomeniem tvoj recept, super recept, pridala som foto aj ku slečne, ktorá sa snaží, urobila domáce rezančeky, pekné, parádne,chválim ju, nuž len na teba nemáme, svadobné neviem krájať, ako ty, ale čo už, ja som dnes robila z 10 vajíčok, na mesiac do nedeľných polievok bude a na rezance s makom, tvarohom


jerica
@havino , teším sa s tebou, som šťastná každej, ktorá spraví domáce rezance, nech sú aké sú, ale sú domáce a ešte keď sú z domácich vajíčok, samozrejme nie každý má možnosť prísť k domácim vajíčkam, ale aj tak si zaslúži pochvalu:-) chválim aj teba, že si sa s nami podelila a vytešovala sa z vlastnej práce:-) :-) krásne.
sladkacokolada
@jerica ja som robila rezance podľa Teba, mala som cesto tvrdé, tak som pridala ešte vajíčko, nie vodu , lebo tú si zakázala:-), ale chcem sa spýtať, či do cesta nedávaš soľ?
jerica
@sladkacokolada , to ma mrzí, škoda, určite sa to dosť zle vmiešavalo, radšej menej múky a potom prisýpať a tak zamiesiť, soľ nedávam ked robím cestoviny, soľ dávam do vody , keď ich idem variť.
Ja miesto vysávania, radšej budem robiť rezance, ked mám chuť na rezance, hneď si spravím z jedného vajíčka, šup a hneď sú v polievke:-)
jozka2
rezance su prekrasne,robim podobne,ale na kazde vajicko davam 1 PL vody,cesto sa pri mieseni nelepi na ruky,to mi poradila jedna kucharka.
jerica
@jozka2 ďakujem, teším sa, že si napísala, ja zarobím cesto najskôr v mise, s oblým nožíkom vymiesim do kompaktnej konzistencie, vodu nedávam, dokonca ani keď robím na makové rezance, potom už domiesim rukou, nelepí sa mi nikdy na ruky ani na dosku, vymiesené cesto zabalím do fólie, odložím, niekedy aj do druhého dňa, múka nasiakne vajíčkom, potom sa aj dobre váľka, ja nerobievam so strojčekom, mám z toho pasiu si nakrájať.
@sladkacokolada
ešte k tvojej skúsenosti, keď si dáš múku do misy, daj múky o niečo menej , potom si radšej postupne pridávaj do takej konzistencie, aby sa ti cesto dobre vaľkalo, aj mne sa niekedy stalo, že cesto bolo zabetónované, nepridávala som nič, zobrala strúhadlo a spravila som si z toho cesta mrvenicu, alebo tarhoňu, lebo také hutnejšie cesto sa lepšie nastrúha ako keď je mäkšie.
Na novo si zarobím na rezance, ale už sa istím, postupne primiešavam múku, ináč na tieto rezance som mala veľmi krásne domáce vajíčka, obyčajne vychádza 100g múky na jedno vajíčko.
nelajsia
domácim rezančekom fandím, kedysi som robievala sama domáce podľa mojej maminky a babinky, potom nejak nebolo času.... skôr mrveničku robievam... a DNES .. som sa rozhodla znova oprášiť receptík, varím totiž slepačí vývar už dobré dve hoďky... tak sa budú hodiť.... všetkým prajem krásnu nedeľu a v Novom roku zdravie, lásku, pohodu a nech nám to varí.. do zvarechovania, priatelia..:-)
gabriele
je dobre, ze taketo recepty sa vytiahnu na svetlo božie :)...tie rezance su dokonale...krajsie ako z nejakej mašinky :)...taketo chutia naozaj najlepsie...ved kolko tej dobrej energie tym rezancom ta dobra kucharka dala...hotove liečivo su:)
frezia
Prekrasne rezance, take tenucke vedel urobit iba moj brat. Tie moje boli vzdy take nepravidelne...
jerica
@frezia ďakujem za ohlas, aj ked po Hromniciach, robiť rezance je pre mňa relax :-)a že tvoje boli nepravidelné , tak to aj moje sú nepravideľné, hlavne , že sú ručne krájané :-)
slonikvzoo
Presne taketo robievala moja neboha babka, robi ich dodnes moja 80rocna mama a ja sa ich stale iba ucim robit :-)
Na vyvalkanie mam stroj, ale krajam poctivo svojim japonskym nozom ostrym ako britva :-)
Jednoznacne maximum *****
dvorka
Domáce cestoviny robievam nie síce často, ale v nepravidelných intervaloch po celý rok. No dnes som do hovädzej polievky chcela urobiť konečne krásne tenké rezance a tak som si hľadala recept. Netrvalo mi dlho, našla som tento od Teba a neľutujem. Už aj ja mám konečne tenučké niťovky bez múky na podsypanie medzi pásmi cesta. Vďaka za recept podľa ktorého budem od teraz robiť všetky rezance a iné cestoviny.
jerica
@slonikvzoo ďakujem, teší ma že si vážiš svoju 80 ročnú babičku, teš sa, že ju máš :-)
@dvorka potešenie pri čítaní tvojho komentu, teší ma, že sa ti páči nepodsýpať, ja ináč ani neviem robiť, tak sa lepšie krájajú :-)
kukulienka71
@jerica zlatá, videla som tu tvoje rezance niektorý deň, no paráda, ty si akrobat v kuchyni! robila som z 20dkg polohrubej, dve domáce vajká a trolinku vody som dala, cesto som mala dobré, netvrdím, že ich budem robiť pravidelne, vysávanie mi ide lepšie:-)) tu sú moje stružlikance:-D

radost
@kukulienka
robiť slíže-to je drina -no chuť je v porovnaní s kupovanými celkom iná..
ja tiež iba z času na čas..nechce sa mi..
no hádam spravím-keď tie najkrajšie sviatky roka sú už za dverami..
:-)
kukulienka71
mám strojček, milá @radost , používam väčšinou ten, ak ho nemám poruke a mám času a chuti dosť, tak krájam. Tu som chcela mať také isté ako Jerica. Ale len chcela:-) na to treba talent;-) nech sa ti darí
radox1
obdivujem vsetkych,co maju s tymito slizikmi trpezlivost,moja starka ma nimi zasobovala.teraz jem polievku bez slizov(tie kupovane su take smiklave blato)lebo muka je smŕŕŕŕť-to bola sranda.
petrapetra
Robím už druhý týždeň podľa vášho receptu . Krájam ručne nožikom ako nás to učila babka .Ďakujem


1x jerica
jerica
@petrapetra (13.11.2021 14:30) Ďakujem za odozvu, potešilo :-) vlani ma Jezisko prekvapil elektrickým strojčekom 2v jednom, vyvalka , “ aj sližiky na rôznu hrubku nakraja.




katarinabor
Ako zacinajuca gazdinka som teda vyskúšala tento recept na domáce rezance, ale bohužiaľ.. cesto sa ani nedalo vymiesiť, veľmi sa to dorobilo, nebolo možné ho spojiť. S kuchynským robotom to iste.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia