Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. júla 2014
Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes sme mali chuť na ľahšie zeleninové jedlo, spravila som plnené papriky, ktoré som netradične naplnila cuketou a kukuričnou krupicou, uvarila som ich vo Zobraziť celý popisDnes sme mali chuť na ľahšie zeleninové jedlo, spravila som plnené papriky, ktoré som netradične naplnila cuketou a kukuričnou krupicou, uvarila som ich vo voňavej, korenenej, ľahko pikantnej paradajkovej omáčke.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

4 ks
1 ks
2 ks (stredne veľká)
2 strúčiky
1 - 2 stonky
cca 60 g (na zahustenie)
1 ks
3 - 4 ks (čerstvé)
250 ml
 podľa chuti
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl
3 guľôčky
1 ks
 podľa potreby
4 pl




Postup

  1. 1

    Umyla som cuketu, očistila som stopkový zeler, papriky som zbavila jadrincov a žiliek i semienok, umyla a nechala odkvapkať z vody.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stopkový zeler som pokrájala na kocky asi 0,5 cm veľké.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cuketu som umyla, odkrojila oba konce a pokrájala na kocky o hrane 0,5 cm.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozohriatom oleji som orestovala polovicu na jemno pokrájanej cibule do sklovita,..

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som cuketu a orestovala som ju do mäkka.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nechala som ju vychladnúť a rozmixovala som ju do hladka.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som kukuričnú krupicu,...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..dobre premiešala a nechala som kukuričnú krupicu dobre napučať.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na rozohriatom oleji som zatiaľ orestovala druhú polovicu cibule do sklovita, pridala som stopkový zeler, orestovala som ho krátko,...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pokrájala som zatiaľ na drobno čerstvú zelerovú vňať z mladého zeleru.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K rozmixovanej cukete s kukuričnou krupicou, ktorá už napučala, som pridala vajce, dobre premiešala a náplň do paprík bola hotová.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravené papriky som naplnila.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    K orestovanej cibuli a stopkovému zeleru som pridala čerstvo mleté čierne korenie, mletú škoricu, pálivú mletú červenú papriku, celé nové korenie a krátko som spolu orestovala.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som tiež krátko orestovala,...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...pridala som ešte sladkú červenú mletú papriku, ktorú som nechala rozpustiť.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vložila som naplnené papriky, podliala vodou do polovice výšky paprík, pridala som bobkový list, osolila...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ..a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni do mäkka - asi 45 minút, na záver som pridala pokrájanú čerstvú zelerovú vňať,...

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ..vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, prikryla pokrievkou a nechala celé niekoľko minút prevoňať cesnakom.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Podávala som horúce, ako príloha boli varené nové zemiaky, mne postačil na prikusovanie krajec čerstvého domáceho chleba, všetci sme si pochutnali na ľahkom letnom obede.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    záber zblízka: Náplň z cukety s cibuľou, korením a kukuričnej krupice je veľmi chutná, jemná, výborne ju dopĺňa voňavá a ľahko pikantná paradajková omáčka so stopkovým zelerom a doplnená zelerovou vňaťou, na zahustenie netreba žiadnu múku, primerane ju zahustila tá trocha náplne, ktorá sa dostala von z plnenej papriky. Ide o vynikajúce ľahké a chutné, letné jedlo, vhodné aj pre bezlepkové, bezlaktózové diéty a vegetariánov.

    Papriky plnené cuketou v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

pusta
@kecemis - milý Mirko, som rada, že sa ti môj receptík páči.
ak máš na mysli múku všeobecne, tak potom ani kukuričná krupica, hoci nie je to krupica zo pšenice, je však bezlepková a dobre viaže vlhkosť.
kľudne môžeš použiť pohanku, ak by som si ja mohla vybrať, použila by som quinou, alebo niečo, čo dobre viaže vlhkosť podľa tvojej chuti a výberu.
dakujem za pochvalu a 5*
obor123
@pusta , veľa korenia zas škodí srdcu a cievam. Hádam Tebe to vysvetlovať nemusím. Ja viem nevaris to pre mňa, ale aj tak by som s korením bola, ja aj som opatrná. Keď sa ozve Tvoje, alebo Tvojho milého srdiečko, tak už neskoro budeš korenie regulovať.
pusta
@obor123 , ja to robím tak, ako to môj priateľ má rád, pre neho to prehnané vôbec nebolo, je to len ľahko pikantné a to len paradajková omáčka, písala som to hned v úvode.
však každý vie, čo môže a určí si sám.
v každom prípade ti obaja dakujeme za tvoju starostlivosť a prajeme ešte raz pekný večer.
jozka2
Kecemis,prave,ked som citala ingred.ma presne napadlo to co teba,lebo nic,kde je lepok nemozem,no a o prekoreneni tu nemoze byt ani rec,toto si upravuje kazdy sam,ale paprika takto plnena musi byt vyborna,inac robim verziu,ze ju plnim pohankou s hribami a do paradajkovej stavy pridavam smotanu,ale takto upravenu urcite urobim s quinoa,pre tych ktori mozu det.krupicu je urcite vyborna aj takato verzia ako ponuka pusta.5*
jozka2
ved prave pusta,aj ja som naletela na krupicu detsku,lebo kukuricnu volam muku a to ma pomylilo,tak s tou kukuricnou mukou musi byt velmi chutne.Je to velmi lahka a chutna verzia,ktora stoji za vyskusanie.vdaka za recept.
pusta
@jozka2 , z kukurice sa vyrába viac druhov múk - napr. hladká, polohrubá... a zvlášť ešte aj kukuričná krupica, všetko sú to bezlepkové produkty so širokým využitím. tu som nepoužila kukuričnú múku, ale práve kukuričnú krupicu pre jej výborné vlastnosti.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš túto plnenú papriku. :-)
to ja dakujem tebe.
pusta
@kukulienka71 , aj my máme radi klasickú verziu plnenej papriky, spom rada, že som ťa inšpirovala na nedeľný obed :-)
tento rok máme veľa cukety, tak sa snažím o rôzne jedlá v spojení s cuketou, tentokrát náplň s kukuričnou krupicou,je veľmi chutná a dobre harmonizuje ako celok. čo sa korenenia jedla týka, netreba mať žiadne obavy, korenie má nielen vynikajúci chuťový efekt, ale predovšetkým veľmi pozitívne liečebné účinky a viem, že ty to výborne ovládaš. :-)
budem rada, ak aj tento môj recept príde na radu.
dakujem ti za uznanie, za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@saran , najmä by ma zaujímal ich účinok na srdce a cievy. nemám vedomosť o škodlivom účinku korenia na srdce a cievy, ani som sa o tom nikde nedočítala, dočítala som sa o presnom opaku, a to o jednoznačne pozitívnom účinku, ako aj o protirakovinnom účinku a iných prednostiach.
som presvedčená, že toto bude zaujímať aj mnohých dalších.
jozka2
Viem,ze safran ma vedomosti z ajurvedy,ale mozem ti aj ja aspon nieco k tomu napisat,ze capsaicin z chilli papriciek je povazovany za-bozi nitroglycerin pri infarktovych stavoch-. Odporuca sa k rychlemu zastaveniu infarktu ak chory stratil vedomie podanim chilli tinktury,alebo extraktu,udajne sa vrativedomie do 60 sekundn.Ludia nachylni na infarkt by ho mali mat stale pri sebe.Vo svojej praxi ho pouzivali dr.Richard Shulze a dr.John Christopher.Mexicky Indiani nim liecili infikovane rany.Zabija rakovinove bunky,uspesne nici bakterie Vibrio vulnificus,ktore sposobuju otravu ustricami.Odporuca sa ho brat na cestach do rozvojovych krajin koli zaludocnym tazkostiam. Ma dobry ucinok na srdce,roztahuje cievy,ma dobry ucinok na krvny obeh,infekcie,zenske choroby,nosne spreje s nim uspesne liecia zastaralu nadchu,naplaste s capsaicinom zmiernuju bolave miesta ramien,chrbtice,posobi velmi dobre pri artritis,pomaha spalovat tuky to znam.,ze priaznivo posobi pri vysokom cholesterol,kto ma studene nohy a pri nadche odporuca sa nim natietat nohy,alebo ho dat do kupela pri macani noh,no ale ako vsetko ostatne treba s mierou aj chilli papricky.Dufam,ze safran potvrdi a doplni zo strany ajurvedy viac co sa tyka capsaicinu a jeho vyuzitia.
pusta
@jozka2 , to mi je veľmi ľúto, že nemôžeš múku :-(
dnes je už na šťastie dostať veľa bezlepkových produktov, neviem, ako u Vás, ale na SVK sú neuveriteľne drahé.
prajem ti však dobré zdravie napriek tomu z celého srdca.
pusta
@jozka2 , viem dosť veľa o korení, koreninách, chilli i korenení, ale až toľko, čo si ty napísala, veru nie.
skláňam sa s úctou pred tvojimi vedomosťami.
som veľmi rada, že si si dala toľkú námahu a napísala o tom, lebo aspoň nebudú mať varecháči zbytočné obavy a nebudú zavádzaní nesprávne, nebudú sa báť používať koreniny a chilli.
počkáme si ešte na @safran , dúfam, že tiež prispeje svojimi vedomosťami :-)
veľmi dakujem, ťe si nám venovala svoj čas, svoju pozornosť a podelila si sa nezištne o svoje vedomosti.
daguska
Zaujímavý recept,v bezmäsitej verzii poznám len papriku plnenú ryzou s hrozienkami.Keby sa len dalo vyskúsat vsetky recepty,ktoré ma oslovia...Poucný je aj komentár,@pusta , aj @jozka2. Vzdy sa nieco nové naucím.
gubics
Mne chýba z toho receptu ryža, ale len preto, že robievam plnku s ryžou a mäsom. Takúto som ešte neskúšala. Čo sa týka korenín, tak k tomu len toľko, že nie je potrebné recept vždy prevziať doslovne, čo do počtu a množstva. Keď sa niekomu zdá,že je tam veľa korenia, tak nech zníži dávku podľa vlastnej chuti, alebo môže použiť iné korenie. Fantázii sa medze nekladú.
marianne
aj toto by mi chutilo,skusila by som to zahustit aj ovsennymi vlockami..tiez by to stalo za skusku
1x pusta
tinca
@pusta ja som mala v NE klasickú plnenú papriku, ale chválim tvoj rcp niekedy ho vyskúšam, vyzerá krásne aj na tanieri. No a či štipľavé alebo nie, myslím že každý si ho vie upraviť na svoj jazýček, zbytočné reči 5*:)
1x pusta
pusta
@tinca , mám viac rp na plnenú papriku, ktoré sú úplne iné ako klasická plnená paprika, všetky sú dobré, avšak táto chutila zatiaľ najviac.samozrejme, že si každý môže receptík upraviť pre svoj jazýček :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za uznanie a 5*
1x pusta
pusta
@marianne , somr ada, že sa ti môj recept páči :-)
isteže, môžeš zahustiť ovsenými vločkami, dobre sajú vlhkosť.
aj toto stojí za skúšku. dakujem za pochvalu.
1x pusta
jozka2
Marianne,ak ti mozem poradit,neskusaj s ovsenymi vlockami,tie ti zmenia chut,ale kludne mozes vyskusat s kukuricnou krupicou a ked nie tak quinoa,ale ju najprv premyj horucou vodou, aby neostala horka.
pusta
@mariaklara , veľmi sa teším, že moje recepty ťa nikdy nesklamali
a teší ma, že aj ty vyskúšaš :-)))
potom poprosím pekne o tvoj názor.
dakujem za uznanie.
1x pusta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia