Praženica
Praženica

Papriková raňajková panvica LG fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. septembra 2017
Papriková raňajková panvica LG (fotorecept)
Foto: sracz

Aj chlapi majú „svoje dni“. Ukážkový variant predstavuje weekend, keď moja krajšia najsamlepšejšia ½ vyrazí so švagrinou na organizované nákupy, niekoľkosto kilometrov za hranice našeho spoločného domova. V to ráno vstanem o ktorej hodine chcem. Raňajky si pripravím kedy chcem a hlavne aké chcem. Naviac sa nemusím „tentočkovať“ s výberom repre riadu, lebo v čom si uvarím, z toho aj zjem. Hej a aby som nezabudol, varím a jem oblečený v tom, v čom som spal. To len aby som nevyšiel zo stereotypu!

1-2
porcia
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g
3/4 ks stredná
1-2 ks hrubostenná
2-3 ks
podľa chuti
podľa chuti
3-4 ks
Šalát:
1 strúčik
 štipka
 štipka
1 ČL
1-2 PL
3-4 PL
1/2 ks (alebo ľadový)
1/4 ks stredná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začal som šalátom; na dne misy som pripravil jednoduchú, tzv. francúzsku zálievku „La Vraie Vinaigrette“: pretlačil som väčší strúčik cesnaku, posypal ho štipkou soli (môže byť aj morská) a štipkou čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), všetko som dôkladne, ale jemne, pomocou drevenej lyžice vymiešal na hladký homogénny krém (pastu), teraz som pridal ČL plnotučnej horčice „Liptov“ (originál používa „dijon“, ale ja som patriot), PL (môžu byť aj dve) octu z červeného vína, 3÷4 PL dobrého extra panenského olivového oleja a všetko nežne, ale dôkladne vymiešal (zálievku si môžete pripraviť večer pred použitím a uložiť na noc do chladničky, kedy sa chute jednotlivých ingrediencií naladia do správneho „akordu“); ja som ale hneď pokračoval vložením pokrájanej polovičky chrumkavého „romaine“ šalátu a pásikov ¼ červenej cibule, pomocou dvoch drevených lyžíc som to premiešal so zálievkou a nechal odstáť.

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Než som pripravil „gró“ raňajok, dusenú papriku a papričky „jalapeños“ na údenej slanine a červenej cibuli s vajíčkami; ten veľký citrón, z domácej produkcie, som tam zaradil iba tak, z „frajeriny“, alebo ako náznak, že ten, kto nerád ocot, môže použiť aj čerstvú citrónovú šťavu.

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takže, v panvici som vyškvaril kúsky prerastenej údenej slaniny, na ktorej som do sklovita nechal podusiť ¾ na ½_mesiačiky pokrájanej červenej cibule (jednu ¼ som dal do šalátu), potom som do tohoto základu pridal pokrájanú veľkú „mäsitú“ zelenú papriku a dve „jalapeños“, podľa chuti posypal soľou a čMČK

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a keď zmäkli podľa mojej predstavy, pridal som k nim tri vajíčka, priebežným miešamím nechal ztuhnúť

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a hotovo! Chutilo mi! … a veľmi! Doslova „šmakovalo až bars“!

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A čo sa do mňa „nevpratalo“ v priebehu raňajok, zhrnul som do voľného priestoru na panvici a počas dopoludnia to hravo „per partes“ zúžitkoval. Moja babička po mamke, je už vyše 35 liet na Pravde Božej, no podnes si pamätám jej celoživotné motto: „my ľem toto zjeme, co navaríme, ale aj naspak, my ľem toto navaríme, co zjeme“! … ta ňe?

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    … ešte stale Vás mätie skratka „LG“ v názve tohoto mojeho receptu? Nuž je to „Lenivý Grazdiniak“ a zdedil som ju taktiež po mojej úžasnej babičke lady Ann, Ona, B. P., takto svojsky nazývala tanier, na ktorom ponúkala poukladané pokrájané tatranky, miňonky, .... horalky, perníky a inšô. Vysvetlenie mala po ruke, „bola som lenivá napiecť“!

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som, ako ste si ráčili povšimnúť, pripravil šalát v tej najjednoduchšej podobe, ale je len na Vás, čím si ho obohatíte. Môžete doň pridať polovičky „cherie“ paradajok, jemné prúžky hrubostennej papriky, olivy bez kôstok, kapari, …, pokrájanú mrkvu /„julienne carrots“), prúžky červenej kapusty, radicchio, krutóny z bieleho pečiva a na povrch nastrúhať trebárs údený slovenský oštiepok, aj keď „fajnšmekri a gurmáni“ radšej „parmigiana - reggiano“. Konečne som kúpil drevenú šalátovú misu, tak som urobil obrázok s ingredienciami na môj šalát. Doma by som na šaláty tohoto typu určite vyradil vahan, alebo okrúhle korýtko na kysnutie chlebíka.

    Papriková raňajková panvica LG (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
určite je to veľmi chutné jedlo aj s jalapeňami, najviac sa mi však páči sprievodný text. Chcela by som byť medzi prvými, ktorí si prečítajú Tvoju knihu .
Veľmi rada by som si prečítala váš životný príbeh. Nielen tvoj. Príbeh vašej rodiny. Pretože som zástancom mixovania národností. Doteraz som sa nikdy nespýtala, prečo ste sa s rodinou presťahovali do Arizony, hoci to možno bolo spomenuté či už v recepte, alebo v komentároch.
@ Sracz : Milujem také dni,aké si opísal v úvode. Obyčajne v nedeľu chodím v župane (veď by som mohla aj každý deň,ale mám zväčša program od rána) a užívam si deň :-).A tú ukážkovú paprikovú rántotu by som schuťou zblajzla,hoci moje raňajky sú veľmi skromné.Posielam pozdravy do tej diaľky :-).
Perfektný recept, robievam ho často tiež na raňajky, lebo máme veľa papriky, tak ju nakrájam na pásiky a zamrazím. Keď sú také sychravé dni toto jedlo rozvoniava na celý dom. Uvarím k tomu aj veľký hrniec kávy, ktorú sme v detstve volali Melta, dnes Meltana, alebo Cigória. Ešte čerstvý voňavý chlebík a to je pohodička.
Môj dedo tiež odišiel za prácou do USA- Minessota- Mineapolis. Pokiaľ žil nedal o sebe vedieť, ale zachoval sa slušne, jeho právnik nám poslal dedičstvo. Moja babka sa tiež rada pýtala mojich bratrancov: -Co sce jedli? Toto co sme varili. A co sce varili? Toto co sme jedli.- Tak sme si ako deti, robili srandu z kuchárskeho umenia našich rodičov.
Ja mám rada ostré,ale Fery,nepotreboval si hasičov?Také raňajky mám aj ja rada.
Akoto že raňajky len sám pre seba alebo drahá polovička už bola v práci?




Vcera som musela spravit na veceru toto jedlo,a bars dobre chutilo.Vela salatu som spravila,tak zakryva toto uzasne jedlo.Pochutila som si,a idem aj hned papriku krajat do mraznicky,aby som mohla aj v zime tuto dobrotu pripravovat.


Aj si zapil pivkom? Ferko, Ty mas hrdlo z azbestu? A co povedala zadna cast tela na jalapenos, urcite sa Ti podakovala. Pozdravujem Teba aj s rodinou.

Pridaj komentár k receptu: