Praženica

Papriková raňajková panvica LG (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Aj chlapi majú „svoje dni“. Ukážkový variant predstavuje weekend, keď moja krajšia najsamlepšejšia ½ vyrazí so švagrinou na organizované nákupy, niekoľkosto kilometrov za hranice našeho spoločného domova. V to ráno vstanem o ktorej hodine chcem. Raňajky si pripravím kedy chcem a hlavne aké chcem. Naviac sa nemusím „tentočkovať“ s výberom repre riadu, lebo v čom si uvarím, z toho aj zjem. Hej a aby som nezabudol, varím a jem oblečený v tom, v čom som spal. To len aby som nevyšiel zo stereotypu!

1-2
porcia
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Začal som šalátom; na dne misy som pripravil jednoduchú, tzv. francúzsku zálievku „La Vraie Vinaigrette“: pretlačil som väčší strúčik cesnaku, posypal ho štipkou soli (môže byť aj morská) a štipkou čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), všetko som dôkladne, ale jemne, pomocou drevenej lyžice vymiešal na hladký homogénny krém (pastu), teraz som pridal ČL plnotučnej horčice „Liptov“ (originál používa „dijon“, ale ja som patriot), PL (môžu byť aj dve) octu z červeného vína, 3÷4 PL dobrého extra panenského olivového oleja a všetko nežne, ale dôkladne vymiešal (zálievku si môžete pripraviť večer pred použitím a uložiť na noc do chladničky, kedy sa chute jednotlivých ingrediencií naladia do správneho „akordu“); ja som ale hneď pokračoval vložením pokrájanej polovičky chrumkavého „romaine“ šalátu a pásikov ¼ červenej cibule, pomocou dvoch drevených lyžíc som to premiešal so zálievkou a nechal odstáť.
  2. Než som pripravil „gró“ raňajok, dusenú papriku a papričky „jalapeños“ na údenej slanine a červenej cibuli s vajíčkami; ten veľký citrón, z domácej produkcie, som tam zaradil iba tak, z „frajeriny“, alebo ako náznak, že ten, kto nerád ocot, môže použiť aj čerstvú citrónovú šťavu.
  3. Takže, v panvici som vyškvaril kúsky prerastenej údenej slaniny, na ktorej som do sklovita nechal podusiť ¾ na ½_mesiačiky pokrájanej červenej cibule (jednu ¼ som dal do šalátu), potom som do tohoto základu pridal pokrájanú veľkú „mäsitú“ zelenú papriku a dve „jalapeños“, podľa chuti posypal soľou a čMČK
  4. a keď zmäkli podľa mojej predstavy, pridal som k nim tri vajíčka, priebežným miešamím nechal ztuhnúť
  5. a hotovo! Chutilo mi! … a veľmi! Doslova „šmakovalo až bars“!
  6. A čo sa do mňa „nevpratalo“ v priebehu raňajok, zhrnul som do voľného priestoru na panvici a počas dopoludnia to hravo „per partes“ zúžitkoval. Moja babička po mamke, je už vyše 35 liet na Pravde Božej, no podnes si pamätám jej celoživotné motto: „my ľem toto zjeme, co navaríme, ale aj naspak, my ľem toto navaríme, co zjeme“! … ta ňe?
  7. … ešte stale Vás mätie skratka „LG“ v názve tohoto mojeho receptu? Nuž je to „Lenivý Grazdiniak“ a zdedil som ju taktiež po mojej úžasnej babičke lady Ann, Ona, B. P., takto svojsky nazývala tanier, na ktorom ponúkala poukladané pokrájané tatranky, miňonky, .... horalky, perníky a inšô. Vysvetlenie mala po ruke, „bola som lenivá napiecť“!
  8. Ja som, ako ste si ráčili povšimnúť, pripravil šalát v tej najjednoduchšej podobe, ale je len na Vás, čím si ho obohatíte. Môžete doň pridať polovičky „cherie“ paradajok, jemné prúžky hrubostennej papriky, olivy bez kôstok, kapari, …, pokrájanú mrkvu /„julienne carrots“), prúžky červenej kapusty, radicchio, krutóny z bieleho pečiva a na povrch nastrúhať trebárs údený slovenský oštiepok, aj keď „fajnšmekri a gurmáni“ radšej „parmigiana - reggiano“. Konečne som kúpil drevenú šalátovú misu, tak som urobil obrázok s ingredienciami na môj šalát. Doma by som na šaláty tohoto typu určite vyradil vahan, alebo okrúhle korýtko na kysnutie chlebíka.