Foto: jody
Tak som zasa raz dostala chuť na fazuľu. A tentoraz s výraznou paprikovou chuťou. Skúste môj malý chuťový zlepšovák aj vy. :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvaríme údené do mäkka, vyberieme, necháme ochladnúť. Časť z neho, alebo aj celé, nakrájame na kocky a pridáme až do hotovej polievky.
-
2
Deň vopred namočenú fazuľu pridáme aj s vodou, v ktorej sa namáčala do vývaru z údeného.
-
3
K fazuli hneď na začiatku pridáme aj mrkvu nakrájanú na koliečka a na kocky pokrájaný zeler.
-
4
Varíme bez soli. Pridáme len trošku ďumbieru, na lepšie trávenie a proti nadúvaniu (nám sa v strukovinách veľmi osvedčil) a ešte trochu vavrínu. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a až teraz posolíme.
-
5
No a teraz malý chuťový zlepšovák. Na panvici rozpustíme plátok masla. Nepražíme, len rozpustíme a vypneme plyn. Pridáme doň obe papriky, necháme ich vyfarbiť, zalejeme žufankou vrelej polievky, dobre rozmiešame a vlejeme do polievky.
-
6
Nakoniec ešte môžeme prihustiť múkovou zátrepkou, povaríme a odstavíme. Pridáme údené a baštíme s nejakým fajným posúchom. :-)
-
7
Napríklad so Scískanycami od @Jezibabky - http://varecha.pravda.sk/recepty/sciskanyce/15511-recept.html . Dobrú chuť! :-)
Diskusia k receptu