Paprčkový guláš

evasik - fotkaevasik, 10. septembra 2010

Môj manžel rád varí. Občas si pochutnávame aj na paprčkovom guláši. Recept je jednoduchý, tak ako pri iných gulášoch, len s tým rozdielom, že môj manžel tam pridá ingrediencie podľa svojho.

8
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
3 ks
3 strúčky
1 ks
1 ks
1  malý ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paprčky očistíme, odstránime pazúriky a umyjeme. Pripravíme a umyjeme zeleninu.

  2. 2

    Cibuľku aj cesnak nakrájame, posmažíme do sklovita, pridáme červenú mletú papriku sladkú aj štipľavú podľa chuti, koľko znesieme.

  3. 3

    Pridáme paprčky, trošku opečieme z oboch strán. Potom podlejeme vodou a dusíme.

  4. 4

    Ak sú paprčky polomäkké pridáme ďalšiu zeleninu- mrkvu, zelenú papriku, paradajku, zeler. Dovaríme všetko domäkka. Môžu sa pridať aj na kocky nakrájané zemiaky.

  5. 5

    Guláš zahustíme múkou - zátrepkou. Povaríme 3-5 minút, odstavíme. Ak robíme guláš so zemiakmi zahusťujeme ho najemno postrúhanými zemiakmi.

  6. 6

    Podávame s chlebom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Tepelná úprava do 2 hodín. Nie 2 minút! Asi som to zle uviedla. No čo, učím sa, ale neviem to doplniť späť. Prepáčte!
@evasik robievam paprčkový guláš, je aj na vareche, ale nepridávam zeleninu, ani zápražku (už by bol veľmi ťažko stráviteľný), ale varím 3-4 hodiny. Možno to niekto nevie, ale vo východoázijských krajinách sa pripravujú aj nožičky hydinové (aj sa pečú), vraj je to veľmi zdravé a pomáha to vytvárať kĺbové mazivo. Vraj preto sú ázijci takí pohybliví.
Zápražku nedávam ani ja. Dávam zátrepku (t.j. múku roztrepanú vo vode) ale najradšej zahusťujem zemiakmi.
Čo sa týka doby varenia paprčkového gulášu, to záleží od paprčiek. Zemiaky a zeleninu doložíme 15 minút pred dovarením.
Nikdy som paprčky nejedla, azda len v huspenine, preto je to pre mňa nezvyčajné, ale aj tak ma prekvapuje, že sa také malé kúsky tak dlho musia variť, myslela som, že budú hotové rýchlo.Veď ani mäso ( bračové ) tak dlho netrvá.
Na paprčkách je mäsa minimum, samá šľacha, koža...a tie sa varia dlhšie. Ešte záleží na tom, či sú zo starého prasaťa alebo mladého...
Daj vedieť, ako Ti chutili.
A to ako si paprčky odkladáš? Pomaličky zabíjate prasiatka a paprčky odkladáš do mrazničky?

Pridaj komentár k receptu: