Paprčkový guláš

evasik - fotkaevasik, 10. septembra 2010

Môj manžel rád varí. Občas si pochutnávame aj na paprčkovom guláši. Recept je jednoduchý, tak ako pri iných gulášoch, len s tým rozdielom, že môj Zobraziť celý popisMôj manžel rád varí. Občas si pochutnávame aj na paprčkovom guláši. Recept je jednoduchý, tak ako pri iných gulášoch, len s tým rozdielom, že môj manžel tam pridá ingrediencie podľa svojho.

8
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
3 ks
3 strúčky
1 ks
1 ks
1  malý ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Paprčky očistíme, odstránime pazúriky a umyjeme. Pripravíme a umyjeme zeleninu.

  2. 2

    Cibuľku aj cesnak nakrájame, posmažíme do sklovita, pridáme červenú mletú papriku sladkú aj štipľavú podľa chuti, koľko znesieme.

  3. 3

    Pridáme paprčky, trošku opečieme z oboch strán. Potom podlejeme vodou a dusíme.

  4. 4

    Ak sú paprčky polomäkké pridáme ďalšiu zeleninu- mrkvu, zelenú papriku, paradajku, zeler. Dovaríme všetko domäkka. Môžu sa pridať aj na kocky nakrájané zemiaky.

  5. 5

    Guláš zahustíme múkou - zátrepkou. Povaríme 3-5 minút, odstavíme. Ak robíme guláš so zemiakmi zahusťujeme ho najemno postrúhanými zemiakmi.

  6. 6

    Podávame s chlebom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evasik
Tepelná úprava do 2 hodín. Nie 2 minút! Asi som to zle uviedla. No čo, učím sa, ale neviem to doplniť späť. Prepáčte!
redakcia
@evasik , stačí sa nastaviť na recept v mojej Vareche a potom v mojich receptoch, a dať "upraviť". V recepte sa potom upraví čo treba a dá sa uložiť.
samanka
@evasik robievam paprčkový guláš, je aj na vareche, ale nepridávam zeleninu, ani zápražku (už by bol veľmi ťažko stráviteľný), ale varím 3-4 hodiny. Možno to niekto nevie, ale vo východoázijských krajinách sa pripravujú aj nožičky hydinové (aj sa pečú), vraj je to veľmi zdravé a pomáha to vytvárať kĺbové mazivo. Vraj preto sú ázijci takí pohybliví.
azza
ja to poznám je vybormý
evasik
Zápražku nedávam ani ja. Dávam zátrepku (t.j. múku roztrepanú vo vode) ale najradšej zahusťujem zemiakmi.
Čo sa týka doby varenia paprčkového gulášu, to záleží od paprčiek. Zemiaky a zeleninu doložíme 15 minút pred dovarením.
evanaaa
Nikdy som paprčky nejedla, azda len v huspenine, preto je to pre mňa nezvyčajné, ale aj tak ma prekvapuje, že sa také malé kúsky tak dlho musia variť, myslela som, že budú hotové rýchlo.Veď ani mäso ( bračové ) tak dlho netrvá.
evasik
Na paprčkách je mäsa minimum, samá šľacha, koža...a tie sa varia dlhšie. Ešte záleží na tom, či sú zo starého prasaťa alebo mladého...
hannah22
ja ten čas varenia tiež dodržujem aby sa z kostičiek a klbikov vyvarila tá želatina ... :))
bozulka
Ano, varí sa to pre kolagén a lepšiu chuť šťavičky.
evasik
Daj vedieť, ako Ti chutili.
A to ako si paprčky odkladáš? Pomaličky zabíjate prasiatka a paprčky odkladáš do mrazničky?
evasik
Tak čo, Mariienka, vyskúšala si ten paprčkový guláš?
racik
Prajem Vám pekné víkendové ráno, som mierne sklamaný čakal som, že komentár pridá SOVKA. Tento druh perkrltu sa u mojej mamičky varil vždy v deň zabíjačky. Večera bohatá na viac chodov končila paprčkovým paprikášom, po ktorom sa už ochutnali len pečené hurky a klobása. Ako deti sme vždy boli podozrievané, že si ukradneme, (zabalíme klobásu aj domov). Pri odchode nás domáci pán vždy kontroloval či nemáme schovanú, ukradnutú, klobásu. U koho našiel, ešte mu pridal z hambálku surovú ešte neúdenú klobásu. K tomu paprikášu; bol to mišmaš z celého dňa odrezky , paprčky chvosty, kúsok stehna alebo lopatky a veľa koží. Domáci názov bol "LEPKAVÝ PAPRIKÁŠ" to kvôli kolagénu, ktorý je obsiahnutý v koži. Tzn. koža je veľmi dôležitá súčasť tohto chutného jedla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia