Panettone - taliansky vianočný koláč
mesačník Varecha, 11. decembra 2023
Foto: Shutterstock
Tento nadýchaný mäkký kysnutý koláč pochádza z Milána a dnes patrí k Vianociam od severu až po juh Apeninského polostrova.
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 PL |
|
1 kocka čerstvé |
|
150 g |
|
4 PL (alebo um) |
|
1 ks |
|
250 g |
|
170 g |
|
6 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
550 g (T 405) |
|
štipka |
|
50 g |
|
50 g |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a pridáme štipku cukru. Krátko premiešame vidličkou a potom necháme asi 5 minút kysnúť. Do hrnca vložíme sultánky s rumom a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
- 2
Vyškrabeme dužinu z vanilkového struku a zmiešame ju s maslom, so zvyšným cukrom a s vajcami. Vmiešame citrónovú a pomarančovú kôru a tiež rum. Múku zmiešame so soľou a pridáme vykysnutý kvások. Pridáme zmes masla, cukru a vajec a hnetieme v robote približne 5 minút, aby sa vytvorilo cesto.
- 3
Pridáme trochu múky a cesto preložíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu. Rukami ho miesime ďalších 10 minút. Potom už múku nepridávame.
- 4
Cesto vložíme späť do misy a necháme ho prikryté kysnúť v teple asi 2 hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť ho krátko premiesime a postupne doň vmiešame sultánky, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru. Vymastíme formu na pečenie s priemerom 20 alebo 26 cm. Cesto do nej preložíme, prikryjeme a necháme ešte 60 minút kysnúť.
- 5
Cesto posypeme krupicovým cukrom a panettone pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút. Po 30 minútach ho v prípade potreby prikryjeme alobalom, aby koláč príliš nestmavol. Necháme úplne vychladnúť a vyklopíme.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu