Vianočný kysnutý koláč
Panettone - taliansky vianočný koláč
Autor receptu: redakcia
Tento nadýchaný mäkký kysnutý koláč pochádza z Milána
a dnes patrí k Vianociam od severu až po juh Apeninského polostrova.
30 (+ kysnutie) minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a pridáme štipku cukru. Krátko premiešame vidličkou a potom necháme asi 5 minút kysnúť. Do hrnca vložíme sultánky s rumom a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
- Vyškrabeme dužinu z vanilkového struku a zmiešame ju s maslom, so zvyšným cukrom a s vajcami. Vmiešame citrónovú a pomarančovú kôru a tiež rum. Múku zmiešame so soľou a pridáme vykysnutý kvások. Pridáme zmes masla, cukru a vajec a hnetieme v robote približne 5 minút, aby sa vytvorilo cesto.
- Pridáme trochu múky
a cesto preložíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu. Rukami ho miesime ďalších 10 minút. Potom už múku nepridávame.
- Cesto vložíme späť do misy a necháme ho prikryté kysnúť v teple asi 2 hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť ho krátko premiesime a postupne doň vmiešame sultánky, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru. Vymastíme formu na pečenie s priemerom 20 alebo 26 cm. Cesto do nej preložíme, prikryjeme
a necháme ešte 60 minút kysnúť.
- Cesto posypeme krupicovým cukrom a panettone pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút. Po 30 minútach ho v prípade potreby prikryjeme alobalom, aby koláč príliš nestmavol. Necháme úplne vychladnúť
a vyklopíme.