Ostro-kyslá čo dom dal fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 17. apríla 2016
Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept)
Foto: mrnousik

Asi poznáte ten pocit, keď dostanete chuť na niečo a to niečo si chcete aj uvariť. My tak chytáme chuť na ostro-kyslú polievčicu a Zobraziť celý popisAsi poznáte ten pocit, keď dostanete chuť na niečo a to niečo si chcete aj uvariť. My tak chytáme chuť na ostro-kyslú polievčicu a keďže všade je plno receptov s rôznymi ingredienciami, ktoré bežne nemáme doma, tak sme si urobili vlastný recept. Sme hubári, takže huby sú mrazené doma vždy-tentokrát sme minuli šampiňóny a hlivu, tofu milujeme, takže tiež je doma, a tak ďalej... bambusové výhonky sú v konzerve v špajzi :) A tu je náš výtvor, ktorý som konečne aj zdokumentovala. A je výýýborná :)

9
porcií
25 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 l
2 kocky
1 PL
2 ks
4 ks
140 g
150 g
3 ks
100 g
2 ks
4 ks
1 ČL
1 dcl
štipka
1/2 ČL
2-3 PL
2 ks
1 dcl
1,5 ČL
štipka




Postup

  1. 1

    Na začiatok si to pekne nastajlujem na fotku aj s bordelom v kuchyni :)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si dám zovrieť vodu. Do nej dám bujón, vegetu a soľ. V tomto "zdravom" vývare uvarím kuracie prsia v celku. Varím ich asi 15-20 minút a potom ich vyberiem a dám "odpočívať" do alobalu.

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým ako sa mi robilo mäsko, tak si nachystám ďalšie ingrediencie. Mrkvu si rozdelim tak "fifty fifty". Polku nakrajam na take približne pásiky (viď foto) a zvyšok nahrubo nastrúham na struhaku. Ta na "pásiky" pôjde prvá, ta nastrúhaná neskôr (aby nebola úplne rozvarená). Bude popísané :)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom si nakrájam hríbike dle dennej ponuky. V tomto prípade šampiňóny na jemne plátky a hlivu na "holubie krídielka" (pripomína mi to tá fotka :D ). Otvorím konzervu s bambusovými výhonkami (tie nekrájam, máme ich radi celé v polievke) a čerstvú chilli (ako na obrázkoch).

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyššie spomínané ingrediencie (mrkva na pasiky, nie strúhana), chilli, hliva, šampiňóny a bambus hodíme do "vývaru", z ktorého sme akurát vybrali mäsko do alobalu. Takto to varím asi 15 minút. Netreba sa zľaknúť, zo začiatku to vyzerá ako "hubová polievka" :) V tomto štádiu pridávam čierne korenie, červenú papriku, chilli mleté a soľ podla chuti.

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ mi mäsko v alobale oddychuje, vajíčka čakajú na svoj čas a tak isto aj strúhaná mrkva a tofu. Ich čas príde...

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 15tich minútach vyberiem kúsok "bambusu" a okoštujem. Ak už má požívateľnú konzistenciu (chrumkavý ale nie drevený), tak pridám ocot, sojovú omáčku, cukor (všetko podla chuti, koštovacia lyžička musí byť). Premiešam a vložím strúhanú mrkvu a tofu. Znova premiešam a nechám 5 minút prevariť spolu a ochutnám. Podľa potreby dochutím... v našom prípade to chcelo ešte chilli :)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polievočka sa varí a treba koštovať. Aby bola kyslá, ostrá a aj jemne nasladla podľa Vašej chuti. V tomto je čaro podomácky robenej ostro-kyslej :) V hlavnej úlohe "koštovacia lyžička"!!! Ale k receptu. Je čas na mäso. Kuracie prsia odbalíme z alobalu a nakrájame na tretiny. Tieto tretiny rukami potrháme na to, čo uvidíte na foto :) Mäsko v polievke varíme už len "proforma" teda tak 5 minút. Takto potrhané rýchlo chytí chuť.

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz dôležitý bod!!! :) Ak máte pocit, že máte vela ingrediencíí v polievke, tak si zohrejte vodu v kanvici a zalejte to a rozrieďte. Mne sa to stáva sem tam :P Ten podiel podľa chuti, približne tak, že polievka pred zahustením je v pomere tekute-tuhé časti tak ako kuracia polievka (viac tekutiny). Samozrejme, že po rozriedení treba dochutiť znova octom, soľou a cukrom, poprípade sójovkou - koštovacia lyžička. A ide sa zahusťovať do "soplovita", keď už máme správny pomer tekutina - hmota a chuť. Kukuričný škrob (nie zemiakový - ten po vychladnutí zredne) dam do sedemdecky so studenou vodou a poriadne roztrasem, takže hrudky nehrozia :) (samozrejme vodu prvú, potom škrob)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tento "škrobový" roztok vlievam pomaly a stále miešam, aby mi nevznikli "slizké guče". Stíšim sporák z doterajšej "7" (indukcia), miešam a miešam a miešam aspoň 3 minúty. Potom si nachystám do misky dve vajíčka ktoré rozšprúdlujem ako na omeletu a začnem ich pomaly v prúde cca 3-4 mm vlievať do špirály do polievky a zvýšim teplotu na šporáku na cca 5 minút (na foto stav 3 minuty po naliatí) . Vajíčko za tú chvíľu "zhutnie" a po znížení teploty sporáka ho môžeme rozmiešať do polievky :)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver ešte "lyžička koštovka" - pre prípadné dochutenie, dostatočne premiešanie aby sa to všetko spojilo a môže sa nakladať. Ak by niekomu nestačila ostrosť, môže si dochutiť - my týmto sósikom v štýle tabascco, čo doniesol chlap dnes :)

    Ostro-kyslá čo dom dal (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jack
Myslím,že môže byť.Pekné.
mrnousik
@Jack (17.4.2016 19:32)

Nešlo o senzáciu, ale pred rokmi som si chcela urobiť ostrokyslu doma a hladala som recepty a všade take suroviny, že som to vzdala :D Pak sme si urobili tuto rychlu a easy peasy variantu a dokonale to zasyti chut na ostrokyslu polievku :) A konecne som to aj zverejnila, lebo stale to ludom dookola popisovat sa mi nechcelo, hlavne tym, co ochutnali a chceli recept :D
terinka55
U mňa dobrá polievka. Už tu vidím odporcov bujónu a vegety, ale každý ako mu chutí a každý má možnosť ukázať svoj kumšt. Nepohŕdla by som.
mrnousik
@Terinka55 (17.4.2016 19:49)

Ano ano, bujon a vegeta :) Kontroverzna surovina... Ako nedavam bežne, ale niektore "mňamky" si to priam žiadajú :)
Ale keď to tak zoberiem, tak na cca 4,5 litra polievky v závere su dve bujonove kocky a lyžička vegety naozaj len taky jemny podmaz a nabuduce spravim bez toho, možno je to len zvyk a ani to nebude citit :)
popoluska340
Robievam ostro-kyslu doma polievku,ale ukladam,a vyskusam podla teba uvarit.Urcite bude super,a to maso,super navod.Ja ho krajam na kusky,a tak varim v polievke,ale toto sa mi paci viacej.
jozka2
Polievka je ako obdoba cinskej polievka ,,Hot&sour,ktoru ja mam velmi rada.mam v nej rada este aj tofu a vyhonky naklicenej fazule.
Dobre si navaril,polievocka podla teba musi byt velmi chutna.5*****
bembo
Mal som možnosť jesť ostrokyslú polievku len v Pande,ale túto určite vyskúšam vyzerá veľmi dobre
atulienka
Ukladám do KK a veľmi sa teším, kedy si na nej pochutnám. Super, že si sa odhodlala a podelila si sa s nami o recept. Dávam 5*
zinnajdha
so všetkými súhlasím, polievka sa mi páči a ako náhle kúpim šampiňony alebo hlivu (doma máme ostatné, napr. lievik trubkovitý), vyskúšam. Pridala som veľa hviezd.
mrnousik
Keď budete skúšať, suroviny si nakrajajte/natrhajte podľa chuti, kto má aké veľké častice rád v polievke. My máme radi väčšie, ale kludne aj na menšie môžte, bude to viac ako z reštiky :)
mrnousik
@Zinnajdha (18.4.2016 16:58)

Kludne si mohla použiť aj lievik trubkovity, huby davame take, ake su doma ked pride neodolatelna chut na tuto polievočku :)
rulik
ja viem, že do ostro-kyslej ide dosť ingrediencií, ale ani Ty si sa nedala zahanbiť
rulik
@Mrnousik - vegeta, bujón: ja veľmi nepoužívam, ale naozaj sa niekam žiada, ono keď si vezmeme worčester, polievkové korenie-maggi, sójovú omáčku tak je to skoro to isté len tekuté, ja používam kocku bujónu ked varím ryžu, do odmeraného množstva vody dám prevrieť 1 kocku bujónu podľa chuti a tým zalievam ryžu, už nemusím dochucovať
jozefj
Dobrá vegeta a dobrý domáci bujon je výborná vec.Polievka je veľmi dobra.
5*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia