Oškvarkový závin fotorecept
Foto: Izabella929
Jednoduchý, lacný, málo pracný závin plnený krájanými oškvarkami. Jeden som pripravila pre skúšku aj s čučoriedkovým lekvárom a oškvarkami. Oba sú veľmi chutné.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby (vlažná) |
|
Na kvások: | |
100 ml |
|
1 KL |
|
1 bal. |
|
na posyp: | |
150 g |
|
|
|
2 PL |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ a masť a spolu som všetko zmrvila. Pripravila som si kvások z vlažného mlieka, trošku cukru a použila som sušené droždie. Keď na teplom mieste vykysol kvások, pridala som ho do cesta spolu so smotanou a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto.
-
2
Pokiaľ sa žiada do cesta tekutina, pridajte troška vlažnej vody, už nie mlieko.
-
3
Vypracované cesto som preložila do misy, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú plochu...
-
5
...rozdelila som ho na dve časti.
-
6
Prvú časť som rozvaľkala...
-
7
...natrela som čučoriedkovým lekvárom, ja som len natrela, ale môžte si dať aj viac ak sa vám páči.
-
8
Na lekvár som nasypala nakrájané drobné oškvarky.
-
9
Cesto som zrolovala a uložila na masťou potretý plech a nechala som ho zakrytý kysnúť.
-
10
Pripravila som takto aj druhú časť cesta, túto som natrela masťou a ...
-
11
...na masť som uložila nakrájané oškvarky. Ak chcete mať hustejšie pridajte si viac oškvarkov (ja som tieto záviny robila na zajedanie ku fazuľovej polievke).
-
12
Oba zrolované záviny som nechala podkysnúť 20 min. Zakryla som ich kuchynskou utierkou a uložila na teplé miesto.
-
13
Keď podkysli záviny, natrela som ich rozšľahaným žĺtkom a popichala vidličkou.
-
14
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 min. Upečené som nechala chladiť na mriežke.
-
15
Keď vychladli, nakrájala som ich priečne na rezy.
-
16
Prajem vám dobrú chuť.
Martuška áno..často robím škvarkové cesto ako na pagáčiky , len krájam na kocky a plním slivkovým lekvárom..to je najfajnejšia pochúťka moja..asi tu ešte taký recept nemám, neviem, ale niečo som robila sem škvarkové s višňovým lekvárom..treba vyskúšať, lekvár odľahčí mastnú chuť oškvarkov..
škvarkové pagáčiky so slivkovým lekvárom sú fajnová maškrta..
ale
nie ten chemizovaný akoželekvár
Čokoľvek urobíš , je to také pekné a úhľadné
Áno len súhlasím s tebou..lekváre si varím sama a veru mám ich všakovaké...ďakujem pekne za komentár.-)
Asi to dokazuje iba jedno..je to môj koníček..rada varím, pečiem , zaváram a robím to s láskou..) veľmi sa teším, že sa ti moje výtvory páčia a ďakujem pekne za komentár.)
..no len som ledva čakala, aby som ho mohla ochutnať, bol tak akurátne dochutený ani veľmi mastný všetko akurát..ale aj ten lekvárový mi chutil, niekde ešte mám v komore slivkový lekvár s kávou, len mi odpadla etiketa a teraz neviem ktorý to je, chcela som použiť taký fajnový..som presvedčená , že by ti chutili všetky..ďakujem pekne za komentár.)
Dakujem, teda priznam sa, ze toto by ma nenapadlo. Urcite vyskusam Tvoj recept :))))
Verím, že si pochutnáte a nebudú iba jeden krát na vašom stole..potom daj vedieť o tej chuti ..ďakujem pekne za komentár.-)
Milá haji, je to tak ako píšeš, záviny sú i v slanej podobe veľmi chutné a v spojení s lekvárom ešte viac..vďaka za komentár.)
Terinka, je to tak, keď sa mi niečo nepodarí nedám to sem, predsa nechcem aby aj iní prišli o suroviny použité do nepodarku..stáva sa aj to, keď si stiahnem recept z netu..na oko vyzerá že je super a iba pri zostavovaní zistím, že autorovi som naletela..no toto bolo výborné, ešte aj dnes som si ku kávičke pochutnávala..ďakujem pekne za komentár.-)
Ďakujem pekne za pochvalu ..