Oškvarkový kysnutý závin

Oškvarkový závin (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jednoduchý, lacný, málo pracný závin plnený krájanými oškvarkami. Jeden som pripravila pre skúšku aj s čučoriedkovým lekvárom a oškvarkami. Oba sú veľmi chutné.

2 záviny
porcie
65 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ a masť a spolu som všetko zmrvila. Pripravila som si kvások z vlažného mlieka, trošku cukru a použila som sušené droždie. Keď na teplom mieste vykysol kvások, pridala som ho do cesta spolu so smotanou a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto.
  2. Pokiaľ sa žiada do cesta tekutina, pridajte troška vlažnej vody, už nie mlieko.
  3. Vypracované cesto som preložila do misy, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú plochu...
  5. ...rozdelila som ho na dve časti.
  6. Prvú časť som rozvaľkala...
  7. ...natrela som čučoriedkovým lekvárom, ja som len natrela, ale môžte si dať aj viac ak sa vám páči.
  8. Na lekvár som nasypala nakrájané drobné oškvarky.
  9. Cesto som zrolovala a uložila na masťou potretý plech a nechala som ho zakrytý kysnúť.
  10. Pripravila som takto aj druhú časť cesta, túto som natrela masťou a ...
  11. ...na masť som uložila nakrájané oškvarky. Ak chcete mať hustejšie pridajte si viac oškvarkov (ja som tieto záviny robila na zajedanie ku fazuľovej polievke).
  12. Oba zrolované záviny som nechala podkysnúť 20 min. Zakryla som ich kuchynskou utierkou a uložila na teplé miesto.
  13. Keď podkysli záviny, natrela som ich rozšľahaným žĺtkom a popichala vidličkou.
  14. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 min. Upečené som nechala chladiť na mriežke.
  15. Keď vychladli, nakrájala som ich priečne na rezy.
  16. Prajem vám dobrú chuť.