Oškvarkový kysnutý závin
Oškvarkový závin (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jednoduchý, lacný, málo pracný závin plnený krájanými oškvarkami. Jeden som pripravila pre skúšku aj s čučoriedkovým lekvárom a oškvarkami. Oba sú veľmi chutné.
2 záviny porcie |
65 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ a masť a spolu som všetko zmrvila. Pripravila som si kvások z vlažného mlieka, trošku cukru a použila som sušené droždie. Keď na teplom mieste vykysol kvások, pridala som ho do cesta spolu so smotanou a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto.
- Pokiaľ sa žiada do cesta tekutina, pridajte troška vlažnej vody, už nie mlieko.
- Vypracované cesto som preložila do misy, posypala múkou a na teplom mieste nechala vykysnúť.
- Vykysnuté cesto som vyklopila na pracovnú plochu...
- ...rozdelila som ho na dve časti.
- Prvú časť som rozvaľkala...
- ...natrela som čučoriedkovým lekvárom, ja som len natrela, ale môžte si dať aj viac ak sa vám páči.
- Na lekvár som nasypala nakrájané drobné oškvarky.
- Cesto som zrolovala a uložila na masťou potretý plech a nechala som ho zakrytý kysnúť.
- Pripravila som takto aj druhú časť cesta, túto som natrela masťou a ...
- ...na masť som uložila nakrájané oškvarky. Ak chcete mať hustejšie pridajte si viac oškvarkov (ja som tieto záviny robila na zajedanie ku fazuľovej polievke).
- Oba zrolované záviny som nechala podkysnúť 20 min. Zakryla som ich kuchynskou utierkou a uložila na teplé miesto.
- Keď podkysli záviny, natrela som ich rozšľahaným žĺtkom a popichala vidličkou.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 20 min. Upečené som nechala chladiť na mriežke.
- Keď vychladli, nakrájala som ich priečne na rezy.
- Prajem vám dobrú chuť.