Orieškovo-rumové čoko rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. októbra 2012

Pred nedávnom som dala do diskusie prosbu, hľadala som recept z môjho detstva..aj keď sa mi nepodarilo nájsť názov zákusku, zato za vašej účinnej Zobraziť celý popisPred nedávnom som dala do diskusie prosbu, hľadala som recept z môjho detstva..aj keď sa mi nepodarilo nájsť názov zákusku, zato za vašej účinnej pomoci a po spomienkach na chuť a výzor som predsa niečo stvorila..neviem, či som tým ulahodila vám, ktorí ste mi pomohli vytvoriť tento zákusok..predovšetkým musím napísať, že chuť som trafila presne..veľmi pekne ďakujem vám všetkým, pretože je to spomienka na moju maminku ktorá ma usadila v malej cukrárni a kúpila mi tento zákusok .

40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 lyžíc
1 ks
6 lyžíc
1 ks
štipka
3 lyžice
Plnka:
350 g (alebo vlašské)
2 dl
100 g
1 ks
1/2 dl
50 g
Poleva:
200 g
3 lyžice




Postup

  1. 1

    najprv som rozdelila vajíčka..bileky som vyšľahala na tuhý smeh spolu so štipkou soli...6 žltok som vymiešala do peny s jedným vanilkovým cukrom a 6 lyžicami práškového cukru..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do tejto masy som opatrne po lyžiciach primiešavala preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva...

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    opatrne po lyžiciach som vmiešavala do cesta tvrdý sneh z bilekov...posledné 2 lyžice som si nechala a vmiešala ich až po pridaní kakaa..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som pridala kakao a ešte posledné 2 lyžice snehu..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    plech som vymazala masťou, vysypala múkou a vyliala cesto..trúbu som vyhriala na 180st. a piekol sa 20 min.

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený koláč..vychladnutý som preložila na podnos...

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    obrezala som okraje cesta, lebo tie budem potrebovať do plnky..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    350g. pomletých orieškov , 1 vanikový cukor a100g. cukru som sparila 2 dl. vriacim mliekom...

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridala som odkrojky , rum a 2 lyžice kiwi džem a pridala aj roztopené maslo 50g.

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    koláč pod plnku som potrela kiwi džemom,,,bála som sa,že mi plnka nebude držať spolu a neudrží sa koláči..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    uložila na to plnku a dala do chladničky na noc..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    druhý deň som ho pokrájala na rezy..

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    poliala čoko polevou..tak ako mi @sovka62 poradila, vareškou poliala od vrchu až nadol..nechala stuhnúť v chladničke...

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    no a takto vyzerajú, ale parádne chutia.-)maminka sa už z nebíčka pozerá na tento môj zákusok...

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    takto hrbato vyzerali aj tie v cukrárni...zdali sa mi ešte vyššie, alebo ja som bola malá a zákusok bol veľký...takže všetkým ďakujem, pokiaľ sa rozhodnete túto fajnotku z môjho detstva vyskúšať, prajem vám dobrú chuť.-)

    Orieškovo-rumové čoko rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

afataga
jeeeeeeej super, maminka je na teba pysna, tesim sa ze sa podaril, ide hlavne o tu chut a ked pises, ze sa ti podarila, tak ho isto vyskusam, vyzera skoro presne ako v cukrarni
medulienka122
Keď som videla úvodné foto, tak som si povedala-veď je to ten koláč, čo Izka minule hľadala:-))) až potom som ho otvorila, a vidím, že je to predsa od teba! Nech ti chutí, aj si pri ňom zaspomínaš na detstvo. Ja ho zatiaľ ukladám-však on sa dočká...:-)))
afataga
este som zabudla, mne by sa tam skor hodily vlasske orechy ako lieskovce
izabella929
@afataga , máš úplnú pravdu, lenže ja som obrovský strom orechový musela dať vyrezať, lebo mi zničil základy na dome a miesto neho som zasadila 9 lieskoVýCh stromov..takže orechy nemám...viem, že tam mali ísť orechy vlašské, lebo aj v cukrárni to bol zákusok z vlašských orechov,,,tak sorry,,,chyba krásy.-)
danielas
Aj ja som si spomenula,že si hľadala tento koláčik..a tu už ho máš urobený :-) Teším sa s tebou.Viem si predstaviť tvoje pocity,keď si sa vrátila do čias,keď si bola ešte s maminkou...Aj ja sa často vraciam....a tiež vypekám jej koláčiky...a chýba mi,moc
martinka78
Izka, vďaka za všetky tieto sladké dobroty, ktoré pridávaš, mám ich všetky uložené, pretože sú to recepty odskúšané a teším sa, keď príde príležitosť ich vyskúšať aj na "vlastnom jazyku".
izabella929
@danielas , ani nevieš ako mi strašne chýba...čo už..neviem na ten strašný deň zabudnúť..v pondelok som bola pri nej v nemocnici, kázala mi priniesť veľkú učtovnícku knihu, kde si viedla všetko o mojom aj jej dome..keď som prišla v stredu v deň je menín s veľkou kyticou ruží a knihou, už mi nič nevysvetlila..veľmi pekne ti ďakujem za komentár.-)potešil ma...
izabella929
@martinka78 , ďakujem a už ani nevidím na klávesnicu, slzy mi cupkajú všade.. ste strašne milé a ja vás mám rada všetkých..Martinka, ja ti zo srdca prajem, aby sa ti podarili a chutili vám presne tak, ako nám..
izabella929
@dancu ľka, aj ja som uvažovala a bála som sa kúpiť rum, ver mi to...ale som kúpila iba 2 dl.fľašku...snáď sa niekedy minie...) určite by to išlo aj s rumovou príchuťou.-)
vierutt
Pamätám si tento "cukrárenský zákusok" tiež veľmi dobre. Kamarátka robila v cukrárňach, často si ich nosila domov a ja so spolužiačkou sme túžobne očakávali, či ju stretneme v autobuse , keď sme šli zo školy :-). A boli v ňom ozajstné orechy, nie len strúhanka - ako ich teraz zvyknú nahrádzať...
ola111
Tak toto je tá dobrota,čo si sa po nej zháňala,ale oplatilo sa,zákusky s
orieškami sú vždy fajné,ja mám zase veľa orechov,tak urobím s nimi...
cica2
ako krásne si to opísala...krásny recept a aj zákusok
margaretka28
Tak na tento som čakala, bola som zvedavá čo to bude, lebo stále som nevedela, čo presne máš na mysli. Zákusok vyzerá výborne už na prvý pohľad, určite ho niekedy upečiem a potom sa možno aj ja rozpamätám, že som už niekedy niečo podobné jedla.
izabella929
@vierutt , mnohí ho poznáte aj si spomínate na tento skvelý zákusok, ale stále neviem , ako sa volal...ak niekto vie, nech mi napíše...ďakujem pekne za milý komentár..)
izabella929
@ola111 , ako som ho ráno poliala čoko polevou a uložila do chladničky, tak teraz je ale výborný, všetky tie chute sa spojili a teraz je to to pravé orechové čudo.-)))
izabella929
@margaretka28 , aj som som očakávala a tešila sa, ako to dopadne...teraz som si ho vychutnala ku kávičke, takže to je paráda veľká.-))aj keď na pohľad nie je žiaden krásavec, ale chuťove to dokonale doladilo.-))Ďakujem ti veľmi pekne za komentár.-)
marijanka712
Izka krásne sa ti podaril zákusok z tvojích spomienok aj tak by sa dal nazvať myslím si našej generácie otvará knihu spomienok a jeho chuť je priam božská zachvilku sú tu Vianoce a myslím si že bude čas na jeho zrelaizoavnie aj s tou knihou spomienok dík za krásny recept a zákusok na nedeľu.
ariela6
aj ja poznam tento zakusok so socialistickych cukrarni a tiez mi vzdy chutil neviem nazov ale tiez si ho ukladam a snat aj upeciem dik pa
lyali
Izi, vyzerá ozaj fajnovo - šťavnato aj bez krému a k tomu šikovno na prípravu! Super! Ukladám si!
izabella929
@3sandra3 , presne si to pomenovala, sú výborné fakt.-) dík za tvoj komentár.-)@ariela6 , dík za komentár, no možno ho niekto uvidí a konečne napíše, ako sa volal.-)@lyali , veru je veľmi chutný, nie je s ním veľa starostí...) dík za komentár.-)
sovka62
Áno, Izabella, takto to vyzeralo aj na tej mojej svadbe a podľa receptu aj rovnako chutilo. Pekne si to dala do kopy, ukladám a napečiem, pospomínam.
A už len podotknem, že ten náš cukrár nevyhodil vôbec nič, z niektorých okrajov biskvitov spravil tieto tvoje a z iných punčové rezy, v strede boli tie pásy z okrajov naukladané po dĺžke vedľa seba, na striedačku žlté, pučom zafarbené na červeno a z kakaových biskvitov tmavé. Keď som mu povedala, že to sú moje najobľúbenejšie, smial sa, že som skromná nevesta, keď mi najviac chutia zákusky zo zvyškov.
Bol nesmierne šikovný, veľmi rada si na neho spomínam.
dajanca
ja si naň síce nepamätám, asi som si kupovala iné koláčiky :-) ale hlavná vec, že Tebe chutí a získala si po čom Ti srdce túžilo, alebo to bol mlsný jazýček ... :-))
uložila som si a keď budem mať pred sviatkami odrezky aj vyskúšam...
izabella929
@sovka62 , moja milá, na tento tvoj verdikt som čalala, veľmi si ma potešila, že sa nám to spoločnými silami podarilo..))) splnil sa môj sen a vám som poskladala nový recept na výborný až famózny zákusok.-))ak ho upečieš, prosím napíš mi, či som trafila aj chute...podľa mňa je to ono...mám obrovskú radosť a ďakujem pekne, že si sa mi ozvala.-))
izabella929
@dajanca , veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár..) mám rada dokonalé zákusky, ktoré sú nie iba pekné, ale aj chuťovo mi dajú veľa slastných chvíľok.-)))
elisticka
Izabelka ja nepoznam tento kolacik ale ako vidim co sa do neho dava... musim vyskusat:-)) mnamky ...
izabella929
@elisticka , Eliška, je to skvelý zákusok...) stále čakám, že sa niekto ozve a napíše mi ako sa volal, lebo si neviem spomenúť vôbec...nie je moc pracný, ale je výborný...) díky moja za komentár.-)
brmbolka
ahoj Izka, u nás v cukrárni sa tento zákusok volal Svieženka
macoska
ja robievam niečo podobné a u nás sa mu hovorí rakvičky :-)
valeri
Krásny recept a tú chuť si viem predstaviť, pamätám si ju z mladosti, bolo ich dostať v cukrárňach. Ďakujem za recept.
tatranocka
V stave ako je bod 12., bola vlnovkovo nastriekaná šľahačka a bola pod názvom svieženka.Možno z praktických dôvodov (šľahačka) ich začali oblievať čokoládou,ale s tou šľahačkou mi chutil.
lianka
Izka, ja ich mám pod názvom "Ježe"a robievam ich tak,že strednou
pagáčovou formičkou povykrajujem kolieska /zvyšky rozdrobím do plnky/ a na to nanesiem marhuľový džem a vidličkou nanášam plnku a to tak, že ju potom postrapatím - preto ježe, a polievam čokoládou. Je to úžasná mňamka.
izabella929
@lianka ,tieto zákusky sa predávali presne také, ako som ich urobila ja...podľa chuti plnky, boli tiež identické s tými, na ktoré sme chodili s maminkou do cukrárne...ježe poznám, aj rakvičky o ktorých mi tu píšu varecháčky...toto je celkom iné a dnes sa už v cukrárni nepredávajú..Ďakujem ti veľmi pekne za milý komentár.-)
ebaka
rcp vyzerá jednoducho a chute zaujímavo,zajtra skúsim,lebo tvoje rcp-ty sa mi vždy osvedčili.Z mladosti si zákusok nepamätám,ja som chodila do cukrárne na slané burské oriešky,kým bratia sa napchávali zákuskami :o))),pekný večer
izabella929
@ebaka , Ďakujem pekne a dúfam, že keď upečieš, napíšeš mi o tom, ako to chutilo...) dík už sa teším, lebo nám chutil znamenite.-)krásny večer aj tebe.-)
nesi
@izabella929 , Recept je výborný včera som ho upiekla popri varení obeda stačilo ho s plnkou dať do chladničky na 2hodinky a potom sa mi dal máčať v čokoláde aj len otočený plnkou a neodliepala sa a držala na korpuse dík za výborný recep. Musím ale dodať že tiež som natrela korpus džemom.
izabella929
@nesi , veľmi sa teším, že ti vám chutil môj obľúbený zákusok z detstva...)ani ten džem sa na korpus priam žiadal..ďakujem pekne za komentár.-)
helca103
takže sa Ti podarilo ten zákusok urobiť, teším sa s tebou a podľa komentárov vidím,že má obrovský úspech.Keď zoženiem orechy určite vyskúšam aby som si ho pripomenula :-)
izabella929
@helca103 , veru som sa veľmi potešila, že sa mi podľa vašich rád a mojich spomienok podarilo vykúzliť tento skvelý zákusok.) bola som spokojná a keď hu budem znova piecť, urobím nižšiu plnku, lebo sa mi váľali zákusky,ale iba do vtedy, pokiaľ nedostali poriadnu dávku čokolády...)) díky aj tebe aj všetkým vám ostaným, ktorí ste prispeli svojou troškou do mlyna/radili/...)
nesi
@izabella929 ,myslím že tej plnky som aj já mala podľa obrázka toľko koľko ty a nevadilo to bolo presne koľko bolo treba :-D bol výborný
izabella929
@ nesi, výške zákusku aj zodpovedala plnka, koľklo som urobila , len ako dieťa som to vnímala, že ten zákusok bol trošku užší, alebo sa mi to iba teraz zdá...ale chuti a výzoru to zodpovedalo, takže splnil svoju misiu.-)))bol skutočne výborný...) haha,vnoci som sa bála zaspať, lebo som kúpila rum a mala som obavy, či sa neotrávim..len tak mi ho načapovali do 2 dl fľašky...si milá, že si sa ozvala, ďakujem, potešila si ma.-))
salinka
Veľmi šikovný zákusok. Som rada, že som naň natrafila, tiež patrí k mojim nostalgickým spomienkam.