Orechový zákusok

Orechový krémeš (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Medový a orechový korpus základ tohto krémeša....

36
porcií
70 minút
príprava
10+20 minút
na 190/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na medový a orechový korpus.
  2. Medové korpusy: Múku a práškový cukor preosejeme do misy, nastrúhame k nim studený tuk a pridáme zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.
  3. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 10-12 minút.
  4. Orechový korpus: Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do penista, striedavo pridávame olej a teplú vodu. Múku a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame a po lyžiciach pridávame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi. Bielky vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor. Našľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do orechového cesta.
  5. Cesto rozotrieme na vymastený plech 30x40 cm a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20-25 minút.
  6. Korpusy po upečení necháme vychladnúť. Pred naplnením krémom okraje korpusov vyrovnáme na rovnakú veľkosť, stiahneme papier na pečenie.
  7. Suroviny na krém.
  8. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Žĺtky, zvyšok mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame 2 PL zmäknutého masla a vanilkový extrakt. Puding prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.
  9. Vychudnutý puding dáme do mixéra, prešľaháme, pridáme zopár kvapiek rumovej esencie, po kúskoch vmiešame zmäknuté maslo.
  10. Medový korpus preložíme na podnos alebo plech, nanesieme polovicu krému a uhladíme.
  11. Na krém položíme orechový korpus a rozotrieme zvyšok krému. Ukončíme medovým korpusom, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  12. Pred podávaním pokrájame na menšie kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.