Orechový zákusok
Orechový krémeš (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Medový a orechový korpus základ
tohto krémeša....
|
36 porcií |
70 minút príprava |
10+20 minút na 190/180 °C |
Postup
- Suroviny na medový a orechový korpus.
- Medové korpusy: Múku a práškový cukor preosejeme do misy, nastrúhame k nim studený tuk a pridáme zvyšok surovín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve polovice. Každú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 10-12 minút.
- Orechový korpus: Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do penista, striedavo pridávame olej a teplú vodu. Múku a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame a po lyžiciach pridávame do žĺtkového základu spolu s mletými vlašskými orechmi. Bielky vyšľaháme do peny a postupne po lyžiciach pridávame práškový cukor. Našľaháme tuhý sneh, ktorý varechou vmiešame do orechového cesta.
- Cesto rozotrieme na vymastený plech 30x40 cm a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20-25 minút.
- Korpusy po upečení necháme vychladnúť. Pred naplnením krémom okraje korpusov vyrovnáme na rovnakú veľkosť, stiahneme papier na pečenie.
- Suroviny na krém.
- V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok. Žĺtky, zvyšok mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame 2 PL zmäknutého masla a vanilkový extrakt. Puding prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme úplne vychladnúť.
- Vychudnutý puding dáme do mixéra, prešľaháme, pridáme zopár kvapiek rumovej esencie, po kúskoch vmiešame zmäknuté maslo.
- Medový korpus preložíme na podnos alebo plech, nanesieme polovicu krému a uhladíme.
- Na krém položíme orechový korpus a rozotrieme zvyšok krému. Ukončíme medovým korpusom, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním pokrájame na menšie kocky, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.