Orechovo-karamelová torta k narodeninám fotorecept
Foto: luwinka
Túto tortu som pripravila jednej členke našej rodiny. Piekla som vo forme s priemerom 22 cm.
porcií
na 180 °C
Suroviny
6 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
15 PL mleté |
|
1 bal. |
|
50 ml |
|
50 ml vlažná |
|
Plnka: | |
1 konzerva |
|
250 g |
|
Ozdoba: | |
200 ml |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
|
|
(kúsky) |
|
Postup
-
1
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Potom primiešame mleté orechy. Zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.
-
2
Formu (priemer 22 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
- 3
Vychladnutý korpus prekrojíme na 2 diely.
- 4
Plnka: Sladené kondenzované mlieko v konzerve varíme 2 hodiny v hrnci ponorené vo vode na karamel. Najlepšie je ho uvariť ešte večer predtým, aby do rána dobre vychladlo. Maslo tiež vyložíme z chladničky už večer a necháme ho do rána, aby oboje mali rovnakú izbovú teplotu. Potom maslo vymiešame na hladko a po lyžici do neho zamiešavame karamel. Vznikne nám karamelová plnka.
- 5
Na spodný diel nanesieme karamelovú plnku. Trochu z nej odložíme, aby sme mali aj na vrch torty.
- 6
Rovnomerne rozotrieme a uhladíme.
- 7
Prikryjeme vrchným dielom korpusu a mierne zatlačíme. Na vrch torty nanesieme zvyšnú plnku, ktorú sme si odložili a spravíme vzor po vrchu plnky.
- 8
Smotanu so stužovačom vyšľaháme na tuhšiu hmotu.
- 9
Vyšľaháme parížsku šľahačku podľa návodu na obale.
- 10
Tortu ozdobíme oboma šľahačkami, cukrárskymi cukríkmi, čokoládovými kúskami a máme hotovo.
- 11
Oslava už začala :-)
- 12
Rez torty.
Tiež karamelová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Daj vedieť či si ju urobil,ja som si ju tiež naplánoval urobiť na narodeninovú oslavu.
Zatiaľ nie nemá mi ju kto spraviť.
Teší ma ,že sa ti torta vydarila . Pekný obrázok torty.
Ďakujem za úpravu fotky.
V pondelok sme ju aj zjedla.vydarila sa,zožala úspech,len som urobil iné zdobenie.Pozri obrázok.
Ja som ju robil prvý krát s obavou či sa mi podarí.V nedeľu som upiekol korpus,potom som kúpil v Lidli sladené kondenz. mlieko(boli tam 2 druhy jedno s bledou nálepkou,druhé s takou hnedou.ja som použil to s hnedou nálepkou)škoda,že som ho neodfotil.krabičku som otvoril,ponoril do vody v hrnci,a nechal pomaly variť 2 hodiny.len raz som ho pomiešal.bál som sa že sa zhrčkavie.aj sa trochu zhrčkavelo,ale z krabičky som ho dal do menšej misky,a tam pomaly premieša kým bolo teplé.ostalo pekne husté.na druhý deň som ho zmiešal s maslom,naplnil korpus,ozdobil,a na fotke vidíš aj výzdobu.tú som robil podľa seba.tak niekedy zariskuj,a daj vedieť ako sa vydarila.