Karamelová torta

Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Túto tortu som pripravila jednej členke našej rodiny. Piekla som vo forme s priemerom 22 cm.

14
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Potom primiešame mleté orechy. Zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.
  2. Formu (priemer 22 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  3. Vychladnutý korpus prekrojíme na 2 diely.
  4. Plnka: Sladené kondenzované mlieko v konzerve varíme 2 hodiny v hrnci ponorené vo vode na karamel. Najlepšie je ho uvariť ešte večer predtým, aby do rána dobre vychladlo. Maslo tiež vyložíme z chladničky už večer a necháme ho do rána, aby oboje mali rovnakú izbovú teplotu. Potom maslo vymiešame na hladko a po lyžici do neho zamiešavame karamel. Vznikne nám karamelová plnka.
  5. Na spodný diel nanesieme karamelovú plnku. Trochu z nej odložíme, aby sme mali aj na vrch torty.
  6. Rovnomerne rozotrieme a uhladíme.
  7. Prikryjeme vrchným dielom korpusu a mierne zatlačíme. Na vrch torty nanesieme zvyšnú plnku, ktorú sme si odložili a spravíme vzor po vrchu plnky.
  8. Smotanu so stužovačom vyšľaháme na tuhšiu hmotu.
  9. Vyšľaháme parížsku šľahačku podľa návodu na obale.
  10. Tortu ozdobíme oboma šľahačkami, cukrárskymi cukríkmi, čokoládovými kúskami a máme hotovo.
  11. Oslava už začala :-)
  12. Rez torty.