Karamelová torta
Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Túto tortu som pripravila jednej členke našej rodiny. Piekla som vo forme s priemerom 22 cm.
14 porcií |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Potom primiešame mleté orechy. Zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.
- Formu (priemer 22 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Vychladnutý korpus prekrojíme na 2 diely.
- Plnka: Sladené kondenzované mlieko v konzerve varíme 2 hodiny v hrnci ponorené vo vode na karamel. Najlepšie je ho uvariť ešte večer predtým, aby do rána dobre vychladlo. Maslo tiež vyložíme z chladničky už večer a necháme ho do rána, aby oboje mali rovnakú izbovú teplotu. Potom maslo vymiešame na hladko a po lyžici do neho zamiešavame karamel. Vznikne nám karamelová plnka.
- Na spodný diel nanesieme karamelovú plnku. Trochu z nej odložíme, aby sme mali aj na vrch torty.
- Rovnomerne rozotrieme a uhladíme.
- Prikryjeme vrchným dielom korpusu a mierne zatlačíme. Na vrch torty nanesieme zvyšnú plnku, ktorú sme si odložili a spravíme vzor po vrchu plnky.
- Smotanu so stužovačom vyšľaháme na tuhšiu hmotu.
- Vyšľaháme parížsku šľahačku podľa návodu na obale.
- Tortu ozdobíme oboma šľahačkami, cukrárskymi cukríkmi, čokoládovými kúskami a máme hotovo.
- Oslava už začala :-)
- Rez torty.