Karamelová torta
Karamelová torta

Novoročná torta

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 1. januára 2024

Táto torta sa skvele hodí na slávenie nového roka 2024, do ktorého vám všetkým, milá redakcia a priaznivci Varechy, prajem len to najlepšie! Zobraziť celý popisTáto torta sa skvele hodí na slávenie nového roka 2024, do ktorého vám všetkým, milá redakcia a priaznivci Varechy, prajem len to najlepšie! V torte sa snúbi mandľový korpus s perníkovým korením a úžasný karamelový krém, ktorý si zamilujete. Torta je dozdobená v zimnom šate - zasneženými brusnicami, badiánom a čučoriedkami.

14
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
 štipka
150 g
1 ČL
4 PL (vriaca)
4 PL
200 g mleté
70 g
1 ČL
2 ČL
Karamel:
100 g
100 ml
 štipka
Krém:
500 g
250 g
250 ml
Malinová omáčka:
200 g (mrazené)
1 bal.
1 ČL
1 ČL
Zasnežené brusnice:
150 g
200 g
150 ml
 (na obaľovanie brusníc)
Na ozdobu:
 (zasnežené)
 celý




Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej.

  2. 2

    Mleté mandle zmiešame s múkou, práškom do pečiva a perníkovým korením a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.

  3. 3

    Karamel: Do hrnca nasypeme cukor a na miernom plameni pripravíme karamel. Smotanu na šľahanie ohrejeme a postupne za stáleho miešania prilejeme ku karamelu. Rozmiešame dohladka. Na záver pridáme štipku soli na vyrovnanie chuti. Necháme vychladnúť, občas premiešame.

  4. 4

    Krém: Mascarpone, tvaroh a smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, následne pridáme karamel a došľaháme.

  5. 5

    Malinová omáčka: Maliny rozvaríme s cukrom. Následne prepasírujeme cez sitko, vrátime do hrnca a pridáme Zlatý klas rozmiešaný v troche vody, povaríme do mierneho zhustnutia. Necháme vychladnúť.

  6. 6

    Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a nanesieme časť krému. Na krém pridáme 2 PL malinovej omáčky. Priložíme druhý korpus, potrieme časťou malinovej omáčky a nanesieme časť krému. Postup zopakujeme s tretím korpusom a na záver priložíme posledný korpus. Tortu potrieme krémom a zarovnáme.

  7. 7

    Zasnežené brusnice: Deň pred zdobením pripravíme jednoduchý sirup z cukru a vody, ktorý privedieme do varu. V sirupe obalíme brusnice a necháme cez noc macerovať. Na ďalší deň brusnice rozložíme na papier na pečenie a necháme mierne vyschnúť. Následne brusnice obalíme v kryštálovom cukre. Takto sme pripravili efektnú ozdobu na tortu - brusnice, ktoré vďaka cukru vyzerajú ako zasnežené.

  8. 8

    Zdobenie: Tortu ozdobíme komponentmi (zasnežené brusnice, čučoriedky, badián,...) podľa vlastnej fantázie.

    Novoročná torta - obrázok 8
  9. 9

    Prajem dobrú chuť a šťastný nový rok 2024!

    Novoročná torta - obrázok 9

Diskusia k receptu

adjunkt
Nádherná torta. Ukladám recept a najbližšie vyskúšam. Prajem krásny a úspešný rok 2024 a nech sa v pečení darí.
olinecka
Neviem ako napísať... paráda.....Velmi dobré si ju nafotila... určité chutná veď len samé dobroty v nej....Prajem všetko dobré v Novom roku.
slovakbaker
Ďakujem všetkým za milé komentáre, som rád, že sa torta páči. Neváhajte vyskúšať :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia