Novoročná torta
Foto: slovakbaker
Táto torta sa skvele hodí na slávenie nového roka 2024, do ktorého vám všetkým, milá redakcia a priaznivci Varechy, prajem len to najlepšie! Zobraziť celý popisTáto torta sa skvele hodí na slávenie nového roka 2024, do ktorého vám všetkým, milá redakcia a priaznivci Varechy, prajem len to najlepšie! V torte sa snúbi mandľový korpus s perníkovým korením a úžasný karamelový krém, ktorý si zamilujete. Torta je dozdobená v zimnom šate - zasneženými brusnicami, badiánom a čučoriedkami.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
8 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
4 PL (vriaca) |
|
4 PL |
|
200 g mleté |
|
70 g |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
Karamel: | |
100 g |
|
100 ml |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 g |
|
250 g |
|
250 ml |
|
Malinová omáčka: | |
200 g (mrazené) |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Zasnežené brusnice: | |
150 g |
|
200 g |
|
150 ml |
|
(na obaľovanie brusníc) |
|
Na ozdobu: | |
(zasnežené) |
|
|
|
celý |
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej.
- 2
Mleté mandle zmiešame s múkou, práškom do pečiva a perníkovým korením a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Rovnomerne rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Necháme vychladnúť. Následne každý korpus vodorovne prerežeme na dve časti, získame tak štyri korpusy.
- 3
Karamel: Do hrnca nasypeme cukor a na miernom plameni pripravíme karamel. Smotanu na šľahanie ohrejeme a postupne za stáleho miešania prilejeme ku karamelu. Rozmiešame dohladka. Na záver pridáme štipku soli na vyrovnanie chuti. Necháme vychladnúť, občas premiešame.
- 4
Krém: Mascarpone, tvaroh a smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, následne pridáme karamel a došľaháme.
- 5
Malinová omáčka: Maliny rozvaríme s cukrom. Následne prepasírujeme cez sitko, vrátime do hrnca a pridáme Zlatý klas rozmiešaný v troche vody, povaríme do mierneho zhustnutia. Necháme vychladnúť.
- 6
Zostavenie torty: Prvý korpus položíme na podložku a nanesieme časť krému. Na krém pridáme 2 PL malinovej omáčky. Priložíme druhý korpus, potrieme časťou malinovej omáčky a nanesieme časť krému. Postup zopakujeme s tretím korpusom a na záver priložíme posledný korpus. Tortu potrieme krémom a zarovnáme.
- 7
Zasnežené brusnice: Deň pred zdobením pripravíme jednoduchý sirup z cukru a vody, ktorý privedieme do varu. V sirupe obalíme brusnice a necháme cez noc macerovať. Na ďalší deň brusnice rozložíme na papier na pečenie a necháme mierne vyschnúť. Následne brusnice obalíme v kryštálovom cukre. Takto sme pripravili efektnú ozdobu na tortu - brusnice, ktoré vďaka cukru vyzerajú ako zasnežené.
- 8
Zdobenie: Tortu ozdobíme komponentmi (zasnežené brusnice, čučoriedky, badián,...) podľa vlastnej fantázie.
- 9
Prajem dobrú chuť a šťastný nový rok 2024!
Tiež karamelová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu