Karamelová torta
Karamelová torta

Orechovo-karamelová torta k narodeninám fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 20. júna 2020
Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept)
Foto: luwinka

Túto tortu som pripravila jednej členke našej rodiny. Piekla som vo forme s priemerom 22 cm.

14
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
150 g
150 g
15 PL mleté
1 bal.
50 ml
50 ml vlažná
Plnka:
1 konzerva
250 g
Ozdoba:
200 ml
1 ks
1 bal.
 (kúsky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Postupne pridávame vlažnú vodu a olej. Potom primiešame mleté orechy. Zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme do cesta. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu (priemer 22 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Dáme do nej cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

  3. 3

    Vychladnutý korpus prekrojíme na 2 diely.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnka: Sladené kondenzované mlieko v konzerve varíme 2 hodiny v hrnci ponorené vo vode na karamel. Najlepšie je ho uvariť ešte večer predtým, aby do rána dobre vychladlo. Maslo tiež vyložíme z chladničky už večer a necháme ho do rána, aby oboje mali rovnakú izbovú teplotu. Potom maslo vymiešame na hladko a po lyžici do neho zamiešavame karamel. Vznikne nám karamelová plnka.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na spodný diel nanesieme karamelovú plnku. Trochu z nej odložíme, aby sme mali aj na vrch torty.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rovnomerne rozotrieme a uhladíme.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme vrchným dielom korpusu a mierne zatlačíme. Na vrch torty nanesieme zvyšnú plnku, ktorú sme si odložili a spravíme vzor po vrchu plnky.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Smotanu so stužovačom vyšľaháme na tuhšiu hmotu.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyšľaháme parížsku šľahačku podľa návodu na obale.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tortu ozdobíme oboma šľahačkami, cukrárskymi cukríkmi, čokoládovými kúskami a máme hotovo.

  11. 11

    Oslava už začala :-)

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rez torty.

    Orechovo-karamelová torta k narodeninám (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

bembo
1.septembra mám narodeniny.Táto torta sa mi zapáčila natoľko,že by som chcel,aby mi trónila na stole s narodeninovými dobrotami.Dúfam,že sa mi vydarí,hoci zo zdobením nemám skúsenosti.
bembo
@kvakac (21.6.2020 06:59)

Daj vedieť či si ju urobil,ja som si ju tiež naplánoval urobiť na narodeninovú oslavu.
1x kvakac
bembo
Narodeniny som mal 1.septembra,ale oslava sa konala len 14.sept.Tak som si konečne v nedeľu túto tortu upiekol.Ozdobu som síce urobil trochu inú.Keď sme už niečo pojedli a popili,prišiel čas načať a dať si tortu.Keď som ju piekol mal som trochu obavy či sa mi podarí.No bol som milo prekvapený keď mi prví konzumenti začali chváliť tortu.Ja som bol posledný,a musím tiež povedať že torta bola výborná.Jednoduchý a výborný recept.


bembo
@bembo (19.7.2020 10:16)

V pondelok sme ju aj zjedla.vydarila sa,zožala úspech,len som urobil iné zdobenie.Pozri obrázok.
bembo
@kvakac (19.7.2020 10:54)

Ja som ju robil prvý krát s obavou či sa mi podarí.V nedeľu som upiekol korpus,potom som kúpil v Lidli sladené kondenz. mlieko(boli tam 2 druhy jedno s bledou nálepkou,druhé s takou hnedou.ja som použil to s hnedou nálepkou)škoda,že som ho neodfotil.krabičku som otvoril,ponoril do vody v hrnci,a nechal pomaly variť 2 hodiny.len raz som ho pomiešal.bál som sa že sa zhrčkavie.aj sa trochu zhrčkavelo,ale z krabičky som ho dal do menšej misky,a tam pomaly premieša kým bolo teplé.ostalo pekne husté.na druhý deň som ho zmiešal s maslom,naplnil korpus,ozdobil,a na fotke vidíš aj výzdobu.tú som robil podľa seba.tak niekedy zariskuj,a daj vedieť ako sa vydarila.