Trojobal kreatívne:
Máte radi chrumkavé? Stačia malé zmeny a vaše vyprážané rezne či zelenina poskočia o level vyššie

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Múka, vajce a strúhanka, to je klasická kombinácia na obaľovanie. Ak k nim však pridáte pár nových komponentov, dosiahnete úplne iný chrumkavý zážitok.



Foto: Shutterstock

"Svätá trojica" - múka, vajcia, strúhanka - nie je jedinou možnosťou, v čom obaliť mäso, huby či zeleninu pred vyprážaním. Toto je niekoľko tipov, ako dosiahnuť ešte chrumkavejší zážitok.

Bravčový či teľací rezeň – klasika aj čipsy

Tu netreba veľa vymýšľať, najlepší je klasický trojobal, prípadne môžete do strúhanky pre obmenu primiešať nastrúhaný tvrdý syr alebo parmezán. Ak chcete strúhanku chrumkavejšiu, namiesto klasickej z rožkov či zo žemlí použite panko strúhanku, ktorá sa robí chleba. Ešte chrumkavejší variant dostanete, keď strúhanku v trojobale vymeníte za rozdrvené čipsy alebo kukuričné lupienky.



Foto: Shutterstock

Hydina - orechy

Na hydinu samozrejme možno tiež použiť panko strúhanku alebo strúhanku z čipsov a kukuričných lupienkov. Ak však chcete vyprážané kuracie rezne, alebo stehienka či krídelká ozvláštniť, skúste strúhanku z pekanových orechov. Stačí ich rozomlieť alebo nadrobno nasekať a zmiešať s panko strúhankou. Orechy dodajú jedlu jemný, trošku (tak akurát) sladkastý nádych.



Foto: Shutterstock

Ryby – sezam, chren aj limetky

Vyprážané rybie filety sú najlepšou surovinou na experimentovanie s rôznymi druhmi trojobalov. Samozrejme, nič nepokazíte ani vyššie spomenutou klasikou, ak máte však chuť na trochu experimentu, z klasického filé vyčarujete naozaj lahôdku.

Napríklad stačí pridať do klasickej alebo panko strúhanky bohatú dávku bieleho alebo čierneho sezamu. Jeho chuť sa rozvinie pri vyprážaní a dodá rybe orieškovú chuť.

Ďalšou alternatívou je limetková strúhanka, ktorá vyzerá zaujímavo aj vizuálne. Na štyri rybie filety treba zmiešať 150 g rozdrveného suchého bieleho chleba bez kôrky, 1 ČL bio limetkovej kôry, listy z 1 zväzku kôpru a petržlenovej vňate a trochu soli a korenia. Potom rovnaký postup ako vždy: filety poprášte múkou, obaľte v rozšľahanom vajci a obaľte v limetkovej strúhanke.

A do tretice – chrenový trojobal. Chren sa totiž k chuti rýb vynikajúco hodí. Tentokrát ho nastrúhaný však nepridávajte do strúhanky, ale do vajcovej zmesi, prípadne cestíčka. Na štyri rybie filety zmiešajte 2 PL strúhaného chrenu s 2 vajcami, 3 PL šľahačkovej smotany, 1 ČL citrónovej šťavy a 125 g múky. Potom primiešajte ešte 75-100 ml mlieka. Filety jemne poprášte múkou, potom ich namočte do chrenovej zmesi, obaľte v žemľovej strúhanke a vyprážajte na horúcom tuku.



Foto: Shutterstock

Zelenina, syr, tofu – z každého trochu

Vyššie uvedené varianty možno použiť aj na obaľovanie bezmäsitých pokrmov. Napríklad trojobal so sezamom sa výborne hodí aj na obaľovanie karfiolu a brokolice. Pekanová strúhanka je skvelá aj na obaľovanie syra, napríklad fety. Limetkovou strúhankou zase dodáte zaujímavú chuť tofu. Zelenina je výborná ak ju obalíte v zmesi mandľovej múky zmiešanej so strúhaným parmezánom. Táto variácia je vhodná najmä pre tých, ktorí držia nízkosacharidovú diétu, kde je klasická strúhanka v akejkoľvek podobe tabu.





ANKETA: Pripravujete si na trojobal domácu strúhanku?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku










TOPlist