Orechové koláče
Orechové koláče

Orechové koláče

Marek Oroszi
majiteľ pekárne Pošeň v Stupave, 4. marca 2021
Orechové koláče
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml
1 kocka
3 ks
200 ml
100 g
1/2 ČL
Orechová plnka:
400 g mleté
300 ml
2 PL
1 bal.
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do časti teplého mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžičku hladkej múky, cukru a riadne premiešame. Necháme postáť okolo 15 minút pri izbovej teplote kým vzíde kvások.

  2. 2

    Do misky dáme hladkú múku, olej, zvyšné mlieko a cukor, žĺtky, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu poriadne vymiešame do hladka, aby sa cesto nelepilo. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu kysnúť – na teplom mieste bez prievanu.

  3. 3

    Orechová plnka: Zmiešame mleté orechy, teplé mlieko, maslo a práškový a vanilkový cukor.

  4. 4

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a nakrájame ho na 15 cm široké pásy. Do stredu pásu dáme pozdĺž plnku (môžeme použiť plniace vrecko na plnky). Pás s plnkou 2x preložíme (na spôsob štrúdle) a nakrájame na 15 cm dlhé kúsky. Poukladáme ich na plech a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Potom ich necháme ešte 30 minút podkysnúť.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10 –15 minút do zlatista.

Diskusia k receptu