Orechové koláče

Orechové slimáky z kysnutého cesta

Autor receptu: marienka44

Zo zvyšku mletých orechov som vyskúšala tento recept, na skúšku len z polovičnej dávky.

30
porcií
70 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené ovocie (ja som použila goji a brusnice) namočíme do umu, prípadne do vody.
  2. Vypracujeme klasickým spôsobom kysnuté cesto, môže sa použiť pekárnička - program cesto. Ja som použila metódu s omládkom, tento postup tu neuvádzam. Najprv pripravíme kvások z droždia, trochu cukru (sladenky) a mlieka. Do preosiatej múky pridáme kvások, soľ, cukor, žĺtky a rozpustené maslo. Cesto dobre vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto na doske rozdelíme na polovicu a znovu dôkladne vypracujeme. V mojom prípade to bolo len jedno cesto.
  3. Potom každe cesto rozvaľkáme na obdlžník o rozmere cca 30x28 cm, potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zomletými orechami, kryštálovým a vanilkovým cukrom podľa chuti. Nakoniec rovnomerne pridáme scedené a nabobtnané sušené ovocie.
  4. Cesto zrolujeme a krájame ho asi na 2 cm široké kolieska. Koniec rolády potrieme bielkom, aby sa cesto nerozmotalo. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie v odstupe, lebo kysnutím sa cesto zväčší aj do šírky.
  5. Po nakysnutí v mierne zohriatej rúre (30-40 stupňov):
  6. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri 180 stupňoch do ružova:
  7. Hneď ako vyberieme koláč z rúry, potrieme polevou z umu, citrónovej šťavy a cukru. Nabudúce túto polevu vynechám, mne to nechutilo kvôli kyslej chuti.