Orechové koláče z kysnutého lístkového cesta fotorecept
Foto: medovnicek
Recept mám odložený z nejakého kalendára, ak si dobre pamätám, tak tam boli recepty od známej cukrárky pani Jozefíny Zaukolcovej.
Suroviny
Na kysnuté lístkové cesto: | |
250 g |
|
160 g |
|
110 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
20 g |
|
štipka |
|
1/2 ks na kôru |
|
|
|
200 ml |
|
Na prekladanie: | |
20 g |
|
180 g |
|
Na orechovú plnku s broskyňami: | |
100 ml |
|
|
|
80 g |
|
150 g |
|
230 g mleté |
|
0,5 dl |
|
Postup
-
1
Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny dáme do misy a pridáme kvások.
-
2
Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme chvíľu kysnúť.
-
3
Heru na prekladanie rozmiešame s múkou a upravíme do tvaru kocky. Dáme na chvíľku do chladničky.
-
4
Keď prvé cesto mierne vykysne, tak ho vyvaľkáme a do jeho stredu dáme tukovú kocku.
-
5
Ľavý okraj cesta preložíme cez tukovú kocku.
-
6
To isté spravíme s pravým okrajom.
-
7
Horný okraj preložíme cca do polovice.
-
8
A preložíme.
-
9
Necháme na doske cca 10 minút. Potom ho vyvaľkáme a znovu poprekladáme.
-
10
Necháme znovu na doske 20 minút odpočívať. Takto postupujeme ešte dva krát, vždy po 20 minútach.
-
11
Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, vanilkový cukor a cukor, keď mlieko vrie, pridáme orechy. Ak by bola riedka, tak pridáme aj pomleté piškóty, ktoré celú masu zahustia. Necháme vychladnúť, pridáme um a nadrobno nakrájané broskyne.
- 12
Cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorce, do stredu dáme plnku.
- 13
A zabalíme do šatôčiek. Necháme ešte 10 minút na plechu kysnúť, potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C.
- 14
Po upečení ich už len pocukrujeme.
- 12
perfektný a zrozumiteľný postup, nádherné prudko jedlé foto :-)
*****
@hubata máš pravdu, že plnka sa dá obmieňať, tie broskyne tú orechovú plnku oživili a máš pravdu, že boli krehké a musím povedať, že aj po dvoch dňoch sa dali úplne v pohode jesť:)