Zákusok Opitý Izidor
Zákusok Opitý Izidor

Opitý Izidor

Erika Nogová
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 20. decembra 2018
Opitý Izidor
Foto: Pravda - Ivan Majerský
90 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
300 g
300 g
2 PL
150 ml
150 ml
1/2 bal.
Plnka I:
500 g mleté
100 g
100 ml
Plnka II:
600 ml
2 bal.
150 g
1 bal.
500 g
Okrem toho:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Bielky vyšľaháme dotuha, pridáme cukor, žĺtky, zamiešame, pomaly prilejeme olej a vodu. Vareškou zamiešame múku s práškom do pečiva a kakaom. Vylejeme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 160 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Plnka I: Suroviny spolu zmiešame, podľa potreby pomaly prilievame prevarenú horúcu vodu, aby vznikla hustejšia hmota.

  3. 3

    Plnka II: V mlieku uvaríme Zlaté klasy s cukrom a vanilkovým cukrom. Do vychladnutého pudingu primiešame zmäknuté maslo.

  4. 4

    Na upečené cesto natrieme ríbezľový lekvár, navrstvíme l. plnku, na ňu navrstvíme ll. plnku a polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Výborný zákusok
u nás v rodine každé Vianoce
ale bez maslovej plnky
teda:
cesto-džem-orechová plnka-čokoládová poleva
i tak je výborný
Nikdy som ho nerobila a ani nepoznam nikoho, kto ho robi. Teda okrem virtualnych znamych tu na vareche. Vyzera to lakavo, len ma sokuje mnozstvo masla do pudingu. To fakt chce/musi byt take maslove? Davam do pudingovych plniek maslo - na 1 puding 1 porciu=minimaslo, len na zjemnenie. Preco do tohto kolaca treba tolko masla ? Chuti to ?
@Dogagador (21.12.2018 04:36)

áno-pol kila masla je veeeľmi veľa
my sme starší..zdrav.problémy-preto sme inovovali -viď vyššie
dľa mňa-kľudne môžeš maslo dľa seba..
To maslo aj mňa zarazilo, to je naozaj veľa a tiež také isté množstvo cukru do cesta, ako múky....len toho rumu mohlo byť viac :-), z toho mála sa Izidor neopije. Mama to robievala, ale viem, že tam boli aj marhule (kompót). A do cesta by som "šplechla" tiež kvapku rumu.

Pridaj komentár k receptu: