Opekané kapustové pirohy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. novembra 2017

Je obdobie dlhých zimných večerov, keď človek neustále hľadá niečo pod zub a má aj viac času na jeho prípravu.

90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
1 ks
1 ČL
Plnka:
1/2 hlávky
2 PL
 (na opekanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si nachystala plnku: Z predošlého varenia mi ostala polovička hlávky väčšej kapusty, tú som predelila a na veľkých očkách postrúhala priamo do kastróla s roztopenou masťou. Osolenú podľa chuti som ju za občasného premiešania pražila do bledohneda. Nechala som ju chladnúť, kým pripravím cesto.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V múke som premiešala soľ a vajce a postupne prilievala toľko vody, aby som vymiesila poddajné nelepivé cesto. Miesiť treba dovtedy, kým nie je cesto celistvé, bez hrčiek. Rozdelila som ho na štyri časti a na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na tenké pláty. Rozložené na obruse čakali na následné plnenie.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pagáčovou vykrajovačkou som z cesta vyrábala kolieska a na ne som ukladala lyžičkou udusenú kapustu tak, aby sa cesto dalo spojiť do pirôžkov. Spoje treba dobre popritláčať. Je to piplačka, ale príjemná, by som povedala. Ak máme niekoho, kto nás pritom zabaví rozhovorom, máme robotu urobenú, ani si nevšimneme ako. Ak sme sami, pustíme si hudbu podľa momentálnej nálady. Politické debaty určite neodporúčam, mohli by si to odniesť nevinné pirohy:-)

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To je už na sporáku vo väčšom hrnci vriaca voda, do ktorej pirohy opatrne vhadzujeme naraz nie vo veľkom množstve, aby mali dosť miesta sa zavariť. Na hladine plávajúce ešte nechám pár minút variť a potom vylovím sitkom do nádoby so studenou vodou, aby sa nezlepili.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odkvapkané pirohy sú už aj teraz vhodné ku konzumu, ale ja som chcela niečo chrumkavé. Tak som ich opekala ešte na panvici z oboch strán do ružova.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz je na vás, aby ste mi dali tipy, čo sa k týmto pirohám hodí na pitie? Vopred ďakujem. My už sme ich zjedli, ale určite budú aj inokedy.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Páči sa mi to opekanie, super nápad. Opekaním získajú pirôžky lepšiu chuť. Dala by som si ich s opraženou slaninkou. Viem si tu predstaviť kyslé mlieko ale aj dobré vínko napr. Chardonnay :)
@kukulienka moja zlatá
mne-v mojom veku-reku-sa len čierna melta ráta..:-)
keď neopečiem-čo s nimi..??
dobre viem-akokoľvek poradíš..
s dedkom na počkanie z jednej misy
väčší diel ja pojem...
Tie pirohy tak na mna pozeraju a hovoria vezmi si kusok. Len ten monitor mi v tom prekaza ;-)) Vyzeraju lakavo a chrumkavo. Pekna fotka a zaujimavy recept