Opekané kapustové pirohy fotorecept
Foto: kukulienka71
Je obdobie dlhých zimných večerov, keď človek neustále hľadá niečo pod zub a má aj viac času na jeho prípravu.
príprava
Postup
-
1
Najprv som si nachystala plnku: Z predošlého varenia mi ostala polovička hlávky väčšej kapusty, tú som predelila a na veľkých očkách postrúhala priamo do kastróla s roztopenou masťou. Osolenú podľa chuti som ju za občasného premiešania pražila do bledohneda. Nechala som ju chladnúť, kým pripravím cesto.
-
2
V múke som premiešala soľ a vajce a postupne prilievala toľko vody, aby som vymiesila poddajné nelepivé cesto. Miesiť treba dovtedy, kým nie je cesto celistvé, bez hrčiek. Rozdelila som ho na štyri časti a na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na tenké pláty. Rozložené na obruse čakali na následné plnenie.
-
3
Pagáčovou vykrajovačkou som z cesta vyrábala kolieska a na ne som ukladala lyžičkou udusenú kapustu tak, aby sa cesto dalo spojiť do pirôžkov. Spoje treba dobre popritláčať. Je to piplačka, ale príjemná, by som povedala. Ak máme niekoho, kto nás pritom zabaví rozhovorom, máme robotu urobenú, ani si nevšimneme ako. Ak sme sami, pustíme si hudbu podľa momentálnej nálady. Politické debaty určite neodporúčam, mohli by si to odniesť nevinné pirohy:-)
-
4
To je už na sporáku vo väčšom hrnci vriaca voda, do ktorej pirohy opatrne vhadzujeme naraz nie vo veľkom množstve, aby mali dosť miesta sa zavariť. Na hladine plávajúce ešte nechám pár minút variť a potom vylovím sitkom do nádoby so studenou vodou, aby sa nezlepili.
-
5
Odkvapkané pirohy sú už aj teraz vhodné ku konzumu, ale ja som chcela niečo chrumkavé. Tak som ich opekala ešte na panvici z oboch strán do ružova.
-
6
A teraz je na vás, aby ste mi dali tipy, čo sa k týmto pirohám hodí na pitie? Vopred ďakujem. My už sme ich zjedli, ale určite budú aj inokedy.
mne-v mojom veku-reku-sa len čierna melta ráta..:-)
keď neopečiem-čo s nimi..??
dobre viem-akokoľvek poradíš..
s dedkom na počkanie z jednej misy
väčší diel ja pojem...
nech ťa to milé veršovanie nikdy neopustí.
Uvarené pirohy omasti trošku, sú dobré aj tak, bez opekania. Z jednej misy chutí iste najlepšie:-)
Ďakujem.
kapustové fliačky máme na stole tak 2x do roka asi, hlavne musím mať chuť a čas vyrobiť cesto. Aj teraz mali byť fliačky. No ako áno ako nie, vyšli mi z toho pirohy, veď to poznáš iste, keď ťa niečo napadne:-D Ja kapustu solím len mierne, pretože si dávam pol porcie naslano a ešte potom polku nasladko. Korenie dávala aj babka a sestra.
Opečené do chrumkava je to taká dobrota k zobkaniu. No múku vyváži kapusta, moja. Kto sa bojí priberania, musí sa viac hýbať aj v zime. Hrabanie a rýľovanie nám pomôže spáliť kalórie;-)
Ďakujem, že si sa pristavila.
Izabella, plnka je šťavnatá a opekala som nie nasucho, ale na masti, vidieť, že nie sú suché, ja suchotinky nerada. Ale kto hej, môže ich dať všetky naraz do rúry hádam.
vďaka za úsmevný koment, @haji , aj viac variácií. Cením si, že si hlava otvorená;-)
pri tvojej šikovnosti nebude problém podobné pirohy pripraviť aj ochutnať v reále. Ďakujem za pochvalu, vždy dobre padne.
páči sa mi tvoj nápad, to by bolo niečo aj pre mäsochtivých:-))) Víno si vybrala aj podľa mojej chuti, ďakujem ti.
ďakujem. Nie je to zlý nápad, podliať vínom. Potom sa budú volať opité kapustové pirohy:-)) a viem si aj predstaviť, žeby boli podávané k fajnovému mäsu v nejakej nóbl reštaurácii;-)
ďakujem:-)
fíha, to sa mi páči tiež, také tradičné. Robila som už skvelé buchtičky z kysnutého cesta, čo sa opekali na panvici, mali sa zapariť vriacou vodou a poliať maslom.
Ďakujem za informáciu aj pochvalu. pekný deň želám.
@arnilka , teším sa, že ťa zaujal a samozrejme ďakujem za pochvalu.
Ďakujem ti pekne, aj za tip na nápoj:-)
pivo sa k chrumkavému hodí aj podľa mňa. Vďaka za pekný komentár.
milá @ubka , tie punčáky tu nemám, len na blogu. Inšpirovala som sa receptom od @citrusik001 varecha.pravda.sk/recepty/puncove-rezy-so-skutocnym-punco...
som veľmi rada, že si spokojná a ďakujem za odozvu, potešila:-)
Ivetka ďakujem,no pozri, :-)až po roku som to objavila,ale na Tvoj blog nakukam...pozdravujem Ťa.
Odišlo skôr,ako som chcela:-) reagujem pod @Ubka ,nech mi prepáči, ale rovnakú otázku som dala aj ja.
Dnes som chcela reagovať na Tvoj recept s pirohami, inšpirovala si ma a teda som ich urobila,okrem iného, a úplne náhodou začali pirohy namáčať do jogurtoveho desingu,ktorý bol prílohou k inému chodu a veľmi si pochvaľovali,vraj dobrá papá,tak Ti to tlmičim:-)