Pirohy

Opekané kapustové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Je obdobie dlhých zimných večerov, keď človek neustále hľadá niečo pod zub a má aj viac času na jeho prípravu.

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si nachystala plnku: Z predošlého varenia mi ostala polovička hlávky väčšej kapusty, tú som predelila a na veľkých očkách postrúhala priamo do kastróla s roztopenou masťou. Osolenú podľa chuti som ju za občasného premiešania pražila do bledohneda. Nechala som ju chladnúť, kým pripravím cesto.
  2. V múke som premiešala soľ a vajce a postupne prilievala toľko vody, aby som vymiesila poddajné nelepivé cesto. Miesiť treba dovtedy, kým nie je cesto celistvé, bez hrčiek. Rozdelila som ho na štyri časti a na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na tenké pláty. Rozložené na obruse čakali na následné plnenie.
  3. Pagáčovou vykrajovačkou som z cesta vyrábala kolieska a na ne som ukladala lyžičkou udusenú kapustu tak, aby sa cesto dalo spojiť do pirôžkov. Spoje treba dobre popritláčať. Je to piplačka, ale príjemná, by som povedala. Ak máme niekoho, kto nás pritom zabaví rozhovorom, máme robotu urobenú, ani si nevšimneme ako. Ak sme sami, pustíme si hudbu podľa momentálnej nálady. Politické debaty určite neodporúčam, mohli by si to odniesť nevinné pirohy:-)
  4. To je už na sporáku vo väčšom hrnci vriaca voda, do ktorej pirohy opatrne vhadzujeme naraz nie vo veľkom množstve, aby mali dosť miesta sa zavariť. Na hladine plávajúce ešte nechám pár minút variť a potom vylovím sitkom do nádoby so studenou vodou, aby sa nezlepili.
  5. Odkvapkané pirohy sú už aj teraz vhodné ku konzumu, ale ja som chcela niečo chrumkavé. Tak som ich opekala ešte na panvici z oboch strán do ružova.
  6. A teraz je na vás, aby ste mi dali tipy, čo sa k týmto pirohám hodí na pitie? Vopred ďakujem. My už sme ich zjedli, ale určite budú aj inokedy.