Punčové rezy (so skutočným punčom!)

citrusik001 - fotkacitrusik001, 12. apríla 2011

Milujem punčové rezy už od detstva, ale čím som bola staršia, tak tým boli tie punčové rezy v cukrárni nepunčovejšie. Presnejšie povedané, okolo punču Zobraziť celý popisMilujem punčové rezy už od detstva, ale čím som bola staršia, tak tým boli tie punčové rezy v cukrárni nepunčovejšie. Presnejšie povedané, okolo punču ani nechodili, a tak som sa odhodlala, že sa ich musím naučiť robiť sama. A samozrejme so skutočným punčom namiesto cukrovej vody zafarbenej na ružovo. Výsledok padol za obeť za 1 deň, dlhšie nevydržal :) Musím, ale upozorniť, že kvôli pomerne veľkému obsahu alkoholu, nie je vhodný pre deti.

24-30
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

piškótové cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
1/2 balíčka
vianočný punč:
500 ml
500 ml
1 hrsť
2-3 ks
1 dcl
z 1 citróna
radšej viac, aby nebol kyslý  podľa chuti
 na cesto
poleva:
200-250 g
podľa potreby, aby vznikla poloriedka konzistencia




Postup

  1. 1

    Najskôr si urobíme piškótové cesto. Oddelíme žĺtky od bielkov. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do biela!, trvá to síce dlhšie, ale je dôležité, aby boli čo najbelšie. Primiešame postupne múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

  2. 2

    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť na 160-170 stupňov. Prvých desať minút neotvárajte rúru! Potom skúšajte zápalkou či sa nelepí.

  3. 3

    Kým sa cesto pečie, urobíme punč. Všety prísady nalejeme a nasypeme do hrnca a dáme variť. Podstatné je, aby sa to varilo asi tak minutu-dve. Priebežne podľa chuti pridávame cukor prípadne viac klinčeka, škorice. Pozor! musí byť sladší ako normálne varené víno alebo punč, pretože je to jediná ochucovacia zložka rezov. Keď je hotový, nevypite ho všetok a dajte ho vychladiť :)

  4. 4

    Cesto si rozkrojíme na tri široké pásy. Jeden pás potrieme džemom a položíme naň druhý. Ten druhý oblievame punčom až kým z neho nebude taká načvachtaná ružová špongia, punčom nemusíte šetriť, aspo 0,8 litra vylejte. Trošku obtiažne tento mokrý plát natrieme džemom a položíme naň tretí plát. Prikryjeme papierom na pečenie, aby niečím nenapáchlo. Celé to zaťažíme napríklad veľkou drevenou doskou na cesto alebo nejakým ťažkým plechom a dáme do chladničky tak na hodinku-dve.

  5. 5

    Dokonale vymiešame práškový cukor s trochou punču a rozotrieme na rezy. Dáme znovu asi na polhodinu do chladničky a potom už len nakrájame a može sa papať :) Tento recept je tak originálny práve kvôli aromatickej chuti punču, že sa ťažko zvyká na to, že už zase sa zjedol.

Diskusia k receptu

mariach46
Moja rodina tieto punčové miluje, ja pečiem piškóty na troch plechoch, aby som mohla každému dať aj domov.
kata50
Zaujímavý punč z červeného vína, jablkového džúsu a rumu. Mám pocit, že na tretinu upečenej piškóty ho je 1,1 litra veľa. Ale aj tak si ho ukladám. :-)))
evanaaa
Možno by stačil na ten plát aj punč s polovičnej dávky, suchý by iste nebol. A poleva sa potom po zaťažení nedáva - ružová, cukrová ?
hortenzia51
aj mne sa zda veľa na taký plat toľko punču.. ale správny punčový zákusok má mať aj ružová polevu...ibaže tento zákusok má nazov podľa toho punču--- chýba tu aj foto toho zákuska..
bejaja
zaujimavý punčový koláčik, ukladám a vyskúšam.
sovka62
Je veľmi dobre, že je ten zákusok naozaj punčový, ale ja som sa tešila, že konečne sa tu objaví ten naozajstný punčový rez, tým myslím, že okrem pravého punču bude obsahovať aj pravú fondantovú polevu. Tým myslím, že nebude poliaty akýmsi cukrovo-vodovým čudom. Bez pravého punču a bez pravej fondantovej polevy nie je punčový rez punčovým rezom.
matata1
Recept ma zaujal hlavne tým vianočným punčom. Nebolo by jednoduchšie natrieť džemom tretí plát cesta, a potom ho položiť (samozrejme natretou stranou) na načvachtaný druhý plát?
citrusik001
Ospravedlňujem sa, že nie je priložená fotka, ale keď som ho naposledy na Vianoce robila, ani mi nenapadlo ho fotiť, ale sľubujem, že nabudúce ho odfotím a fotku pridám. Čo sa polevy týka, ak mám pravdu povedať úplne som zabudla ju sem napísať, pretože ju ani doma zapísanú nemám, robím ju už akosi podvedome :) Priznám sa, že na robenie fondánu som po celom tom recepte už lenivá, a tak iba vymiešam práškový cukor do hladka s trochou toho punču. A čo sa toho množstva punču týka, záleží na tom, ako veľmi sa vám cesto zdvihne, ja som ho minula asi 700ml + trocha do polevy a zvyšok vydržal asi 10 minút, kým sme si ho s bratom nepodali ;)
betka11
zaujímavy punč,žeby som vyskúšala,polevu robím tiežvymiešam pr.cukor,pridám citronovu šťavu a trošku červenej farby,vymiešam do hladka,natriem na piškotu a necham zaschnúť potom pokrájam na rezy
kekeno1
znie to zaujmavo, moj manzel miluje puncove rezy, len problem je vtom ze byvame v zahranici a tu sa neda kupit ani len puncova aroma, maju len rumovu a vanilkovu. urcite musi byt vynikajuci.
h3cky
Ja osobne moc puncaky nemam rada...ale tento recept sa mi paci a idem sa prave do toho pustit....snad sa mi podari :))))
kukulienka71
Ahoj, @citrusik001. Chcem sa ti poďakovať za nápad na takto pripravený zákusok, z množstva iných som si dnes vybrala na inšpiráciu práve tvoj. S punčom sú punčové rezy ozaj veľmi chutné. Stačilo mi 2,5dcl punču a vrch som poliala fondánom, celý postup mám na blogu, aby som si ho uchovala aj s fotkami, lebo som spokojná. Šťastný nový rok ti želám:-)


2x ubka a danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia