Vajíčková omeleta

Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V televíznej relácii ma zaujalo varenie na pobreží nórskych fjordov. Som rozhodne za slovenskú váru, ale ani táto nevyzerala zle. Chlapík varil priamo na brehu a používal iba čerstvé ingrediencie. Najväčšie prekvapenie ma však čakalo až na záver, keď omeletu kompletizoval posýpkou z čerstvo nastrúhaného chrenu. Nech sa to zdá bárskomu divné, ale chutilo nám obom úžasne. Dokonca tak, že sme sa o túto pochúťku nepodelili ani so susedovcami… a to už je čo povedať! Veď vyskúšajte, uvidíte! … ta ňe?

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pravdepodobne Vás, podobne ako aj mňa, prekvapí jednoduchá a rýchla príprava tohoto jedla, s vynikajúcou chuťou. Na vstupnom obrázku vidíte, že na jeho úpravu toho nie je treba veľa.
  2. Do širšej panvice som nalial olej (mal som vylisovaný z jadierok hrozna), pridal maslo, pokrájanú veľkú šalotku,
  3. bokolicu rozobratú na ružičky, na pár minút zaliate studenou vodou, aby som z nich vystrnadil možných nežiadúcich „obyvateľov”, väčšie kusy rozkrojené a po premiešaní spoločne podusil na strednom stupni ohrevu, na hodnotu „al dente”.
  4. Medzičas som využil na zošľahanie celých vajíčok, s 0,5/0,5 (half&half) mlieko a šľahačková smotana, posypané soľou asi ML a mletým bielym korením asi 0,5 ML.
  5. Po 5-7 min šalotka a brokolica získali mäkkosť na skus. Keď budem takéto raňajky pripravovať v budúcnosti, pri tomto technologickom kroku na zmäknuté „ružičky” brokolice rozložím 2-3 pikantné čerstvé papričky „jalapeño”, pokrájané na 3-4 mm hrubé „prstienky”.
  6. Zeleninu som zalial rozšľahanou zmesou vajíčok a
  7. pri ~ 1/3 stupni ohrevu nechal zapiecť.
  8. Čas som využil na postrúhanie asi 120-150 ml chrenu; žiaľ v tunajších podmienkach sa dostanem iba ku „kúpenskému”, ale Vy si určite pomôžete čerstvo vykopaným z vlastnej záhradky, alebo aj „divokým” z Vašeho okolia.
  9. Povrch hotovej omelety som pomocou rozstrekovača „pošprickal”, spisovne pokropil, 5 % octom z bieleho vína. Kuchár na nórskej pláži hrdlo fľaše s octom „pricapil” palcom a tak omeletu popolieval; následne som celú omeletu posypal pripraveným na jemno postrúhaným chrenom.
  10. Ešte pohľad do omelety s vykrojeným segmetom.
  11. Podával som s maslovanou hriankou z domáceho chlebíka a ozdobil ružičkou „šipárom“ utrápenou už šiesty mesiac trvajúcimi, skoro 50 ºC teplotami arizonského Slnka. Tá škvrnka v hornej časti hrianky, je čajová lyžička marhuľového džemu, na pamiatku Sorge Nubreta. Dobrú chuť priatelia a pekný i pohodový weekend!