Vajíčková omeleta
Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
V televíznej relácii ma zaujalo varenie na pobreží nórskych fjordov. Som rozhodne za
slovenskú váru, ale ani táto nevyzerala zle. Chlapík
varil priamo na brehu a používal iba čerstvé ingrediencie. Najväčšie prekvapenie ma
však čakalo až na záver, keď omeletu kompletizoval
posýpkou z čerstvo nastrúhaného chrenu. Nech sa to zdá bárskomu divné, ale chutilo
nám obom úžasne. Dokonca tak, že sme sa o túto
pochúťku nepodelili ani so susedovcami… a to už je čo povedať! Veď vyskúšajte,
uvidíte! … ta ňe?
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pravdepodobne Vás, podobne ako aj mňa, prekvapí jednoduchá a rýchla príprava tohoto jedla, s vynikajúcou chuťou. Na vstupnom obrázku vidíte, že na jeho úpravu toho nie je treba veľa.
- Do širšej panvice som nalial olej (mal som vylisovaný z jadierok hrozna), pridal maslo, pokrájanú veľkú šalotku,
- bokolicu rozobratú na ružičky, na pár minút zaliate studenou vodou, aby som z nich vystrnadil možných nežiadúcich „obyvateľov”, väčšie kusy rozkrojené a po premiešaní spoločne podusil na strednom stupni ohrevu, na hodnotu „al dente”.
- Medzičas som využil na zošľahanie celých vajíčok, s 0,5/0,5 (half&half) mlieko a šľahačková smotana, posypané soľou asi ML a mletým bielym korením asi 0,5 ML.
- Po 5-7 min šalotka a brokolica získali mäkkosť na skus. Keď budem takéto raňajky pripravovať v budúcnosti, pri tomto technologickom kroku na zmäknuté „ružičky” brokolice rozložím 2-3 pikantné čerstvé papričky „jalapeño”, pokrájané na 3-4 mm hrubé „prstienky”.
- Zeleninu som zalial rozšľahanou zmesou vajíčok a
- pri ~ 1/3 stupni ohrevu nechal zapiecť.
- Čas som využil na postrúhanie asi 120-150 ml chrenu; žiaľ v tunajších podmienkach sa dostanem iba ku „kúpenskému”, ale Vy si určite pomôžete čerstvo vykopaným z vlastnej záhradky, alebo aj „divokým” z Vašeho okolia.
- Povrch hotovej omelety som pomocou rozstrekovača „pošprickal”, spisovne pokropil, 5 % octom z bieleho vína. Kuchár na nórskej pláži hrdlo fľaše s octom „pricapil” palcom a tak omeletu popolieval; následne som celú omeletu posypal pripraveným na jemno postrúhaným chrenom.
- Ešte pohľad do omelety s vykrojeným segmetom.
- Podával som s maslovanou hriankou z domáceho chlebíka a ozdobil ružičkou „šipárom“ utrápenou už šiesty mesiac trvajúcimi, skoro 50 ºC teplotami arizonského Slnka. Tá škvrnka v hornej časti hrianky, je čajová lyžička marhuľového džemu, na pamiatku Sorge Nubreta. Dobrú chuť priatelia a pekný i pohodový weekend!