Slivková omáčka
Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Slivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie.* Svojho času som na našej Vareške
zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich v 50. rokoch pripravovala z bielych „tipala“ a ja dnes z tmavých ringlôt, ktoré som napodiv,
dobre prezreté, kúpil v našom „markete“. Podával som ju vo vymyslenej no praktickej kombinácii. Teda s tým, čo už bolo
navarené a upečené. Ťažko uveriť, ale so zapečenými „šunkoflekmi“ a pečenou plnenou kapiou, vytvorila úžasnú paletu chutí a vôní!
4-6 porcie |
30 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Začal som na kuchynskom pulte.
- Očistil a olúpal ringloty aj jablko bez „jadrinca“.
- Priamo do hrnca som na veľkých slzičkách postrúhal cibuľu, zalial ju rastlinným olejom a jemne orestoval na strednom ohreve. Restovanie som zastavil pridaním masla.
- Vložil pokrájané olúpané ringloty, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájané žlté mäkšie jablko.
- Zostavu som premiešal a pod pokrievkou dusil, s občasným premiešaním, asi pol hodinu.
- Medzitým som pripravil zálievku z kúpeného kuracieho vývaru, po pol mocca lyžičky mletého muškátového orieška a mletých klinčekov a kopcovitej PL kukuričného škrobu (zemiakového, alebo maizeny) a
- podlial udusený základ, pridal zarovnanú PL mletej škorice a
- 4 kopcovité PL hustej kyslej smotany, zmiešal a ešte ¼ hodinku podusil.
- Cez husté sitko (pamätám na „pasírovaciu kolísku“ mojej Mamky presladkej),
- prepasíroval omáčku s „kultúrnejším“ vzhľadom dochutenou tmavým rumom.
- Na tanieri so zapekanými „šunkoflekmi“ a plnenou hrubostennou červenou paprikou (kapiou), nám obom naozaj chutila
- Na varenie som vybral iba tie najtmavšie a najmäkšie.