Slivková omáčka

Omáčka z tmavých ringlôt (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Slivková omáčka patrí do našej rodinnej kuchynskej šperkovnice už druhé storočie.* Svojho času som na našej Vareške zverejnil z „bystričiek“ lady Ann ich v 50. rokoch pripravovala z bielych „tipala“ a ja dnes z tmavých ringlôt, ktoré som napodiv, dobre prezreté, kúpil v našom „markete“. Podával som ju vo vymyslenej no praktickej kombinácii. Teda s tým, čo už bolo navarené a upečené. Ťažko uveriť, ale so zapečenými „šunkoflekmi“ a pečenou plnenou kapiou, vytvorila úžasnú paletu chutí a vôní!

4-6
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začal som na kuchynskom pulte.
  2. Očistil a olúpal ringloty aj jablko bez „jadrinca“.
  3. Priamo do hrnca som na veľkých slzičkách postrúhal cibuľu, zalial ju rastlinným olejom a jemne orestoval na strednom ohreve. Restovanie som zastavil pridaním masla.
  4. Vložil pokrájané olúpané ringloty, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájané žlté mäkšie jablko.
  5. Zostavu som premiešal a pod pokrievkou dusil, s občasným premiešaním, asi pol hodinu.
  6. Medzitým som pripravil zálievku z kúpeného kuracieho vývaru, po pol mocca lyžičky mletého muškátového orieška a mletých klinčekov a kopcovitej PL kukuričného škrobu (zemiakového, alebo maizeny) a
  7. podlial udusený základ, pridal zarovnanú PL mletej škorice a
  8. 4 kopcovité PL hustej kyslej smotany, zmiešal a ešte ¼ hodinku podusil.
  9. Cez husté sitko (pamätám na „pasírovaciu kolísku“ mojej Mamky presladkej),
  10. prepasíroval omáčku s „kultúrnejším“ vzhľadom dochutenou tmavým rumom.
  11. Na tanieri so zapekanými „šunkoflekmi“ a plnenou hrubostennou červenou paprikou (kapiou), nám obom naozaj chutila
  12. Na varenie som vybral iba tie najtmavšie a najmäkšie.