Okatá fazuľa s mrkvou a špenátom fotorecept
Foto: katka78
Pestré, výživné, jednoduché a hlavne chutné.
porcie
Postup
-
1
Najskôr dám uvariť fazuľu. Zvyknem ju vopred namáčať kvôli kratšej tepelnej úprave, ale hlavne lepšej stráviteľnosti. Kým sa fazuľa varí, pripravím základ jedla a prílohu.
- 2
Prílohou bol u nás tentokrát drobný bulgur, ktorý len stačí zaliať horúcou vodou (1 diel bulguru, 2 diely vody), ochutiť (dala som pažítku a soľ), prikrytý nechať odstáť kým absorbuje všetku tekutinu a na záver primiešať kúsok masla. Ako príloha sa hodí aj ryža, krúpy, cestoviny, alebo napríklad placky.
- 3
Späť k receptu: Zeleninu očistím a nakrájam - mrkvu na menšie kusy, cibuľu a cesnak nadrobno. Špenátové listy dobre prepláchnem a nechám odkvapkať. Ak sú veľké, tiež ich pokrájam.
- 4
Na tuku opečiem cibuľu do sklovita, pridám nakrájanú mrkvu a dobre orestujem (5 - 10 minút). Keď mrkva "pustí farbu" pridám cesnak, dobre premiešam a tiež ešte krátko orestujem.
- 5
V tejto chvíli je už vopred namočená fazuľa takmer uvarená, pridám ju teda k základu, premiešam, podlejem trochou vody a dusím domäkka. Mne sa v týchto mrazoch pýta štipľavé, pridala som preto za lyžicu pikantnej paprikovej omáčky. Osolím.
- 6
Zmes už varom dlho netrápim, fazuľa je takmer hotová a na menšie kusy nakrájanej mrkve tiež stačí málo, navyše ju máme radi "al dente", čiže nerozblemcanú. Po chvíli dusenia už len pridám listy špenátu, premiešam a sporák vypnem. Špenát sa teplom okolia sparí a zmäkne.
- 7
Servírujem ako hlavné jedlo, prílohu, alebo teplý šalát. Podľa toho hotové jedlo ešte pokvapkám citrónovou šťavou, prelejem jogurtom, či napríklad obložím mäsom (na obr. potrhané udusené kuracie stehno).
- 8
Záverečná foto pre milovníkov prírody. Toto je moja suseda, vlastne býva oveľa vyššie ako ja, asi by som to na vrch toho smreku nedala. Chodí ku mne na vlašské orechy. Raz dostala mrkvu, ale poviem vám, taký vyčítavý pohľad som ešte nevidela ツ . Zato misku s čerstvou vodou ocení vždy, hlavne teraz, keď mrzne.
Tiež zelenina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Chvíli mi to trvalo, než jsem se naladila. Ale časem se to posunulo a teď ho miluju. Ale v kombinaci s další zeleninou. Začala jsem tím, že jsem ho přidávala na závěr zavařit do polévky malé kousky. Ale musím si ho po venkovním obvodu ošúpat, ty venkovní "vlasy" mi vadily. Jakmile jsem ho takto /škrabkou/ začala holit, je to OK. Nedělej si násilí, když to nejde, tak to nejde. Mě k tomu dovedlo i to, že jednu dobu byl bulvový zeler drahý a já po té chuti v polévce toužila. Sice to nemá ty správné celerové grády, ale vzala jsem ho na milost a dnes dávám i do zeleninových fúzí všeho druhu. Ladím k tomu i koření - pokaždé jinak, aby byla změna. Nebýt receptů od @Sracz - ještě stále bych váhala, u něj jsem našla inspiraci.
@Kecemis , @Olinecka , @Monty469 som rada, že som sa vám utrafila do nôty, možno vás bude recept niekedy inšpirovať.
@Alena45 Nepestujem Alenka, kupujem. Máš pravdu, je tak trochu do hrachu, mám ju rada aj do šalátov, zdá sa mi jemnejšia. Vidíš, že hrach, veď vlastne aj jej anglický názov je pea (hrach) a nie fazuľa (bean). Áno aj skôr uvarená zdá sa mi, ale ja strukoviny zvyknem vopred namáčať, tak celkovo ich nejako extra dlho nevarím. Ale to všetko je kupované a domáce sa asi inak správa, nemám vlastnú skúsenosť za dospelého života, tak neviem posúdiť.