Špeciality z Východnej:
Ochutnajte tradičné jedlá s príbehom

Jakub Jančo, Národné osvetové centrum, 2. júla 2022     4 minúty čítania

Vo Východnej sa práve koná obľúbený folklórny festival. Ochutnať na ňom môžete aj tradičné jedlá, ktoré sa tu varili odnepamäti. Ale okoštovať ich môžete aj doma, podľa receptov 82–ročnej Zuzany Gajdošovej, ktorú všetci v obci volajú Paluška. Pri príprave si zaspomínala, ako sa varilo pred šesťdesiatimi rokmi, keď sa do Východnej „privydala“.



Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrum

Pracovná aj nedeľná polievka


Tradičné jedlo, ktoré často pripravovala mužom pracujúcim na poli, sa volá ôhaza. Takto miestni volali krúpy. Tie sa večer nachystali spolu so zeleninou a s údeným mäsom na varenie polievky, ktorá sa jedla vonku na poli. Hlavnou zložkou jedla boli krúpy, zohnať mäso a zeleninu bolo ťažšie. „Mäso sme mali vtedy, keď sa zabíjalo. Neboli žiadne chladničky, tak sa muselo vyúdiť. Nikdy sme sa ho veľa nenajedli. Len pozrieť a obliznúť. A zelenina? Vtedy sa jej nepestovalo toľko čo teraz. Mali sme záhradu a v nej mrkvu, cibuľu a švábku, tak tu voláme zemiaky,“ spomína Z. Gajdošová.

Keď bola polievka uvarená, dali ju do hrncov, ktoré vložili do košov, tie si potom vyhodili na chrbát. „Išli sme ako husi, v bielych sukniach, každá s košíkom s jedlom. Kráčali sme takto aj pätnásť kilometrov. Keď sme boli smädné, napili sme sa niekde vody. K polievke sme ešte niesli každému kus chleba.“

Ôhaza sa varila aj vtedy, keď sa mlátilo obilie. Susedia si navzájom nezištne pomáhali a po práci sa jedla tradične práve ôhaza. Tá sa však varila aj v nedeľu. „Dali sme ju variť a išli sme do kostola,“ spomína Z. Gajdošová.

Recept na ôhazu podľa Palušky nájdete TU

Recept - Krúpová polievka
Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrumÔhaza podľa Palušky

Slávnostné jedlo – šulky


Zatiaľ čo ôhaza sa varila kedykoľvek, šulky s bryndzou sa vo Východnej podávali tradične na Štedrý večer, ale nielen vtedy. Pripravovali sa aj počas bežných dní, skoro ráno, aby boli ešte teplé, keď sa išlo pracovať na pole. Dnes sa šulky s bryndzou varia počas rôznych slávností ako tradičné jedlo z Východnej. „Ľudia to zbožňujú, ale nevedia si to uvariť, myslia si, že ktoviečo tam dávame. A tam nejde nič zvláštne, len múka, voda a soľ,“ smeje sa Zuzana Gajdošová.

A posledná ingrediencia, bez ktorej sa žiadne jedlo z Východnej nezaobíde? Tou je spev. „Keď sme varili, tak sme si vždy spievali. Ale to sa vlastne netýka len varenia. Už skoro ráno, keď vstali ľudia na dolnom konci, tak začali spievať. Postupne sa k nim pridávali ďalší a ďalší a my sme počuli, že odrazu spieval celý dolný koniec dediny,“ dodáva.

Recept na šulky nájdete TU

Recept - Cestoviny
Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrumŠulky z Východnej






Diskusia k článku







 



TOPlist