Novoročný kačací židovský šoulet fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. októbra 2014
Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept)
Foto: pusta

Slávili sme s mojim priateľom sviatok Roš ha - šana, hebrejsky ראש השנה, doslova "Hlava roku", židovský Nový rok 5575, zároveň začal aj šábes. Na slávnostnej tabuli nechýbalo jablko s medom, zimmes, granátové jablko, latkes, krepelach, Goldener jojch, Kačací novoročný šoulet, Gefüllte Fisch, sviatočná Chala, jablkový závin, a iné dobroty i skvelé víno, čítala sa Tora. Pridávam recept na vynikajúci Novoročný kačací šoulet.

2
porcie
20 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
250 g
250 g
podľa potreby
3 2
4 ks
2 hlavičky
1 ČL
6 guľôčok
2 guľôčky
2 ks
1 PL
3 PL
1 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Fazuľu a cícer som namočila 24 hodín vopred, čím skôr namočíte tieto strukoviny, o to istejšie je ich zmäknutie a skráti sa príprava jedla.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kačacie stehná som očistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...spravila som do kože ostrým nožom šikmé zárezy tak, aby sa neporušilo mäsko, tuk sa potom lepšie vypečie a kožička bude krásne chrumkavá.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stehná som poriadne osolila a prikryté som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa dobre ochutili soľou.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V deň "D" poobede som očistila celé dve hlávky cesnaku, netreba sa báť toho veľkého množstva, varením stratí na ostrosti, zmäkne a rozpadne sa, výborne ochutí šoulet.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistila som cibuľu a pokrájala na hrubšie kusy, to stačí, tiež sa varením rozpadne, prirodzene zahustí a vynikajúco ochutí šoulet.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasledovalo vrstvenie, na spodok pekáča som dala cesnak, cibuľu a prekrojenú sušenú štipľavú papriku, pridá na pikantnosti šouletu.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som celé klinčeky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...nasledovala vrstva scedenej fazule a cíceru,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pridala som mletý zázvor,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...morskú soľ, sladkú mletú červenú papriku Kalocsai,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...husaciu masť,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ....pripravené kačacie stehná, ktoré som vybrala 1 hodinu vopred z chladničky,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zaliala som studenou vodou do polovice výšky kačacích stehien,...

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...na sporáku na strednom plameni som priviedla pomaly do varu, premiešala, prikryla pokrievkou a vložila dusiť do trúby. Obsah som odspodu opatrne premiešala, stačí približne raz a jednu hodinu.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Šoulet som dusila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C plné 4 hodiny, poslednú 1/2 hodinu som odstránila pokrievku a piekla som pri tej istej teplote, kým kožička nebola pekne chrumkavá a do červeno - hnedej farby krásne vypečená.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nabrala som horúci Novoročný kačací šoulet do hlbokých tanierov, bol práve hotový na slávnostnú večeru, všetkým milým a slušným Varecháčom a Varecha,sk prajem Šana Tova - šťastný židovský Nový rok 5575 :-)

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pohľad zblízka: dobre vidno krásne vypečené kačacie stehno s chrumkavou kožičkou, mäsíčkom mäkkučkým ako masielkom, ktoré sa ľahko oddeľuje od kosti a priam sa rozplýva na jazyku. Ide o mimoriadne chutný, nádherne voňavý šoulet, príjemne pikantný a má málo stredne hustej šťavy, na Nový rok sme vybrali práve tento kačací šoulet z viac ako 42 druhov šouletu, ide o stáročiami osvedčené pomalé a pohodlné varenie s úžasným výsledkom, vrelo odporúčam vyskúšať, nadišla sezóna domácich vykŕmených kačiek a husičiek - prajem vám Dobrú chuť :-)

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Ako prílohu som podávala Chalu, hned som upiekla dva kusy, lebo dnes je šábes.

    Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

sracz
Veľmi chutné a poctivo pripravené, @pusta milá! Aj toto jedlo je u mňa popretkávané spomienkami na detstvo. Susedia, "ortodoxní", zvyky dodržiavali, ale ich dcérka, podnes moja najlepšia kamarátka (kamarát "nemá pohlavie"), nechcela poriadne jesť! Ja som sa vždy obetoval, zjedol som aj za ňu! ... a tak ma mali radi všetci! Kamarátka aj jej rodičia a ich okolitá rozvetvená rodina a priatelia! Také sú deti, dokonca aj tu, nezmyselné narážky a prieky, kvôli rase (farbe pleti), politike, ..., náboženskej príslušnosti, ich absolutne nezaujímajú! Hrajú sa, dokonca aj učia, spoločne. Rady sa vždy medzi sebou podelia o chlieb so "šmaľcom", šolet, fazuľovú polievku, opekance a zapijú to všetko, z jednej fľaše, "kraherlíkom". Ďakujem Ti za rcp i za spomienky!
používateľ nemá avatar
123
123
jednoducho nádhera... všetko dobré do nového roku
babav
@pusta , dala si si zalezat na tomto tradicnom recepte zo zidovskej kuchyne.
Recept je zrozumitelny a pekne prezentovany .Preto nerozumiem ako 12 ludi pridalo v priemere 2 *. Varecha predsa nie je len o tradicnych slovenskych receptoch....za pat rokov existence nam priniesla vela zaujimavych a vybornych receptov zo svetovych kuchyn ,k nim patri aj zidovska .5*.
pampusik
Chválim poctivý židovský recept pedantne vypracovaný. Ďakujem a prajem šťastný židovský Nový rok 5575 :D
pacinka
To hviezdičkovanie je na figu borovú. Pusta tiež sa mi tvoj recept páči. Dala si si záležať na detailoch a kvalitne si priateľovi navarila.
radox1
nahodou ja som dal 3*,a to preto ze tie stehna su zbytocne narezane.
1x radox1
pusta
@radox1 , ty so mnou nikdy nebudeš spokojný :-)
to ťa ešte tak žerie tá citrónová marináda stále...
ja stehná narezávam, aj budem, má to svoj význam. :-)
viem prečo to robím, aj keby si ,mi dal len jednu hviezdičku, lepšie žiadnu. :-)
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, poznám túto tvoju historku z detstva :-)
skromne si myslím, že nacizmus, šovinizmus a politika či náboženská neznášanlivosť a akákoľvek zloba do receptov a varenia ani pod pokrievku vôbec nepatria.
my sa s mojim priateľom delíme o všetko dobré a zdieľame radosť a delíme sa svoje starosti, dobré jedlo nám chutí bez rozdielu.
dakujem za tvoj krásny príspevok a za pochvalu.
pusta
@123 , šťastný Nový rok aj tebe prajem a za tvoje pekné želanie dakujem :-)
pusta
@babav , hviezdičky nepočítam, neboj :-)
zaujíma ma, že si verbálne písaným slovom vysoko ocenila tento tradičný recept židovskej kuchyne, ktorá mi nielen chutí, priam ma fascinuje.
máš pravdu, židovská patrí do svetovej kuchyne a stala sa základom kuchýň celého sveta :-)
dakujem za uznanie, ktoré ma hreje pri srdci i za 5*
pusta
@radox , nedochádza k žiadnemu vysušeniu mäsa, je šťavnaté mäkkučké, robilo sa pomaly, podotýkam, že zakryté v trúbe, pod pokrievkou bola para, len poslednú pol hodinu som ju zapiekla do farby a do chrumkava.
robia to takto tradične stáročia celé generácie a preto s tebou nesúhlasím, lebo kritizuješ niečo, čo je osvedčené už dávno a ty si nevaril.
ten postup mám veľakrát overený.
povieš mi, ak skúsiš. :-)
dakujem.
marika21
V moji rodičia roky chovali kačky. Mamička to vždy narezávala. Na chrbte, bruchu, stehienka,pri krídlach. Krídla boli odrezané, s drobkami do polievky.
Prepracované,vypracované, opísané, ofotené, napečené pekne,excelentne, perfektne. Nedala by som sa od stola odohnať ani zo zasr... Metlou.
Vonia to až sem. Aj farba tej fazuľky je zaujímavá. Ja pestujem veľkú fazuľu, ťahavú na plote. Bielu,čiernu, fialovo-čierno strakatá, hnedá-prskaná. Tá tvoja je zaujímavá. Takú som ešte nevidela.
Pred 30-timi rokmi som mala pomarančovej farby bola veľmi chutná. Vyvarila som ju, ale viac som ju už nezohnala. Bola vynikajúca na polievku.
pusta
Milý@pampusik ,
Šana Tova 5575, Gut Shabbes - Shalom :-)
veľmi pekne ti dakujem z celého srdca.
1x pusta
pusta
@marika21 , nikdy by som ťa od stola nevyhnala :-)
a už vôbec nie takou metlou, z chuti si ma rozosmiala DDDDD
k židovskej tradícii patrí v takýto veľký sviatok ak je Roš ha - šana, aj na šábes, prestrieť ešte jeden tanier a miesto pri stole aj pre nečakaného hosťa či náhodného pocestného. :-)
určite by si bola srdečne privítaná a s láskou pohostená :-)
táto židovská veľká strakatá fazuľa sa dosť ťažko zháňa, popísala by som jej chuť ako zrelé gaštany, tento rok mám dokonca v BIO kvalite a kúpila som jej viac, mala som naozaj šťastie, doviezli mi ju až domov.
celú kačku i hus narezávam rovnako ako aj ty, to má svoj opodstatnený význam :-)
dakujem za krásne uznanie a za 5*
radost
@pusta
fazuľa veľká suchá strakatá židovská-je iná než naša strakatá veľká "bôbovica"..??bo mi ju pripomína..tú totiž pestujeme-na paliciach..
to si kúpila pod tým názvom..??
sledujem tvoje kuchtenie..mnohé ma zaujme..a je mi inšpiráciou..:-)
pusta
@radost , ja nemám ani len predstavu, ako sa pestuje.
kúpila som ju pod týmto názvom u súkromníka. áno, je iná, chuťou i kvalitou a sfarbením. máš ju už namočenú na obrázku č. 1, a po 24 hodinách na obrázkoch č. 9 až 11, kde je veľmi dobre zreteľná - pozri sa tam.
zolik
Velmi pekne prezentovany a aj podany sviatocny zidovsky recept. A aj vsetko okolo, co k takemuto sviatku v zidovskej kuchyni patri. Dala si si velku namahu aj nam toto sviatocne Menü sprostredkovat.
honestka
ja som šoulet nepoznala.
Ked si uverejnila davno recept, pre nasich znamych som ho pripravila, ked prisli na navstevu. Maso som vsak pouzila mix /hovadzie a kacku/ boli prekvapeni, ale povedali ze chutove to bolo vyborne. Nuz neviem az tak sama posudit, pretoze aj tie kacky tu ak ich nekupime od Hutterites alebo z trhu, ich chut je divna.
Ja tieto originalne stare recepty vzdy mam rada tak ako maju byt a cas ani dlhe varenie mi pri nich nevadi.
Na druhej strane mame vela rychlych /aj menej kalorickych jedal/, takze strava je vyrovnana.
Pusta, enjoy this special day.
pusta
@mesiar50 - lacikám,
vážim si tvoje hodnotenie odborníka a dakujem, i za 5*.
pusta
@honestka - Milá Hanka, nedivím sa im vôbec, ved židovských šouletov je známych viac ako 42 druhov, každý môže poznať práve ten iný ako aj môže mu chutiť ten jeho obľúbený. :-)
s kačkou nemám problémy, môj priateľ má vlastný chov domácich kačiek a husí pre nás doma, áno chuť kúpenej a nevykŕmenej doma kukuricou je úplne iná, záleží na tom, dokedy a koľko kostnej múčky im pridávali do krmiva na farmách, aby rýchlejšie rástli - to je tá divná chuť, aj iná kvalita potom. my nedávame.
staré tradičné recepty židovskej kuchyne sú jednoducho úžasné a neopakovateľné, musím však podotknúť, že vdaka Izraelu sú aj mnohé recepty nové a moderné, veľmi chutné. Pokiaľ mi je známe, práve dnes som sa dozvedela na Spektre, že polovica židovskej svetovej populácie žije dnes práve v severnej Amerike, čo znamená veľký rozvoj a modernizáciu židovskej gastronómie a jej rozvoj i popularitu na celom svete :-)
veľmi ma teší, že tebe sa moje recepty na tradičný židovský šoulet páčia, ako aj tento Novoročný kačací židovský šoulet :-)
dakujem za pochvalu :-)
Milá@Hanka , aj ja tebe prajem Enjoy this special day!
pusta
@zolik , vôbec nie je ľahké priblížiť židovské sviatky, tradície, zvyklosti a recepty tradičnej židovskej kuchyne nežidom, snažila som sa aspoň to máličko priblížiť prijateľne a zrozumiteľne :-)
faktom je, že židovská kuchyňa, tradičná i moderná je jednoducho úžasná a mimoriadne chutná :-)))
som rada, ak sa to aspoň trošku podarilo a páči sa ti recept i priblíženie Roš ha - šana a sviatočné Menu.
dakujem za pochvalu a uznanie.
ubka
Páči sa mi recept, vydarený a isto chutný pokrm,hádam urobím aj keď u nás ten Nový rok nie je :-))
finczi
Fííííííha, to je super jedlo! Zo židovských receptov robievam jedine macesové guľky ako zavárku do polievky, ak mi kolegyňa donesie maces múku, objednanú priamo z Izraela. S chalou to môže byť úžasné! Tento recept je za 5*!
gitka61
Prajem stastny zidovsky Novy rok.Recept sa mi paci ,veru kacku treba piect dlho,aby bola makkucka.Mala som babicku,ktora sluzila u zidovskej rodine,vela mi rozpravala o receptoch a o zvykoch .Lutujem,ze sa recepty nezachovali.Recept 5*****
pusta
@gitka61 , dakujem :-)
aj ja tebe prajem šťastný židovský Nový rok :-)))
u nás doma sa varili mnohé židovské recepty, mama ich vedela priamo od židov, pracovala za mlada u nich v Zlatníckom obchode. dlho som si myslela, že sú to naše rodinné recepty, veľmi nám chutili. mnohé som sa naučila doma, niektoré od spolužiakov a najviac od môjho priateľa, svoje vedomosti som si doplnila a sú podložené takmer 5 ročným poctivým štúdiom judaizmu a všetkého, čo súvisí s varením v židovskej kuchyni. naučila som sa veľa tradičných židovských receptov a všetky sú úžasné.
dakujem za pochvalu a 5*
pusta
@finczi , to je skvelé, že máš macesovú múku priamo z Izraela, dostaneš ju aj tu v židovskej náboženskej obci kúpiť pred sviatkami alebo si ju jednoducho vyrobíš doma ty sama, ked pomelieš maces.:-)
mne ju dáva môj priateľ už kúpenú a robievame z nej knedle, knedličky a rôzne dobroty na sladko i na slano. :-)))
áno, s Chalou je to úžasné :-)
dakujem za tvoj pekný komentár a 5*
pusta
@ubka , teší ma, že sa ti môj recept páči, je perfektný :-)
spokojne si ho môžeš uvariť kedykoľvek, ked máš na šoulet chuť, nie je viazaný výlučne len na Nový rok, vtedy sa však podáva tradične, tiež na šábes, aj inokedy.)))
dakujem, ti za pochvalu.
pusta
@mata3636 , na toto som čakala celý čas :-)
ak sa nemýlim, ten údaj máš z internetu a konkrétne z Wikipédie :-)
neberiem to ako rýpanie, len nesmieš veriť internetu ako Písmu Svätému :-)
jednoducho je tam CHYBA V DÁTUME vo WIKIPÉDII pre tento rok.
tie predtým sú správne napísané.
ja som ho uviedla správne, to je celé.
1x pusta
pusta
@marcel83 , my sme neslávili zo, čo píšeš ty :-)
slávili sme židovský Nový rok :-)
zase internetové znalosti, nie si žid ani ty :-)
uviedla som správne.
gabriele
recept je to pekny, ale fakt Novy rok 5775 sa slavil 24.septembra 2014...
-inac rok 5575-ako ty pises- bol podla nasho kalendara v roku 1815
-da sa objednat zidovsky kalendar na roky 2014-15 a tam mas vsetky datumy presne
-a ak by si este neverila, tak tu je oznam izraelskej ambasady v Berline o sviatkoch
 embassies.gov.il/berlin/AboutIsrael/Feiertage/Land_und_L...

-a tu je dalsi clanok, v ktorom sa pise, ze izraelsky prezident Rivlin a premier Netanjahu pozdravili ludi 24.9.2014 pri prilezitosti Noveho roka 5775
pusta
@marcel ,
nie :-)
ty nie si žid, ty na internete čítaš, lenže je tam chyba :-)
mám to správne.
pusta
@gabrielle , som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za pochvalu.

k ostatnému som sa už opakovane vyjadrila :-)