Foto: pusta
Slávili sme s mojim priateľom sviatok Roš ha - šana, hebrejsky ראש השנה, doslova "Hlava roku", židovský Nový rok 5575, zároveň začal aj Zobraziť celý popisSlávili sme s mojim priateľom sviatok Roš ha - šana, hebrejsky ראש השנה, doslova "Hlava roku", židovský Nový rok 5575, zároveň začal aj šábes. Na slávnostnej tabuli nechýbalo jablko s medom, zimmes, granátové jablko, latkes, krepelach, Goldener jojch, Kačací novoročný šoulet, Gefüllte Fisch, sviatočná Chala, jablkový závin, a iné dobroty i skvelé víno, čítala sa Tora. Pridávam recept na vynikajúci Novoročný kačací šoulet.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
podľa potreby |
|
3 2 |
|
4 ks |
|
2 hlavičky |
|
1 ČL |
|
6 guľôčok |
|
2 guľôčky |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Fazuľu a cícer som namočila 24 hodín vopred, čím skôr namočíte tieto strukoviny, o to istejšie je ich zmäknutie a skráti sa príprava jedla.
-
2
Kačacie stehná som očistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
-
3
...spravila som do kože ostrým nožom šikmé zárezy tak, aby sa neporušilo mäsko, tuk sa potom lepšie vypečie a kožička bude krásne chrumkavá.
-
4
Stehná som poriadne osolila a prikryté som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa dobre ochutili soľou.
-
5
V deň "D" poobede som očistila celé dve hlávky cesnaku, netreba sa báť toho veľkého množstva, varením stratí na ostrosti, zmäkne a rozpadne sa, výborne ochutí šoulet.
-
6
Očistila som cibuľu a pokrájala na hrubšie kusy, to stačí, tiež sa varením rozpadne, prirodzene zahustí a vynikajúco ochutí šoulet.
-
7
Nasledovalo vrstvenie, na spodok pekáča som dala cesnak, cibuľu a prekrojenú sušenú štipľavú papriku, pridá na pikantnosti šouletu.
-
8
Pridala som celé klinčeky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy,...
-
9
...nasledovala vrstva scedenej fazule a cíceru,...
-
10
...pridala som mletý zázvor,...
-
11
...morskú soľ, sladkú mletú červenú papriku Kalocsai,...
-
12
...husaciu masť,...
-
13
....pripravené kačacie stehná, ktoré som vybrala 1 hodinu vopred z chladničky,...
-
14
...zaliala som studenou vodou do polovice výšky kačacích stehien,...
-
15
...na sporáku na strednom plameni som priviedla pomaly do varu, premiešala, prikryla pokrievkou a vložila dusiť do trúby. Obsah som odspodu opatrne premiešala, stačí približne raz a jednu hodinu.
-
16
Šoulet som dusila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C plné 4 hodiny, poslednú 1/2 hodinu som odstránila pokrievku a piekla som pri tej istej teplote, kým kožička nebola pekne chrumkavá a do červeno - hnedej farby krásne vypečená.
-
17
Nabrala som horúci Novoročný kačací šoulet do hlbokých tanierov, bol práve hotový na slávnostnú večeru, všetkým milým a slušným Varecháčom a Varecha,sk prajem Šana Tova - šťastný židovský Nový rok 5575 :-)
-
18
Pohľad zblízka: dobre vidno krásne vypečené kačacie stehno s chrumkavou kožičkou, mäsíčkom mäkkučkým ako masielkom, ktoré sa ľahko oddeľuje od kosti a priam sa rozplýva na jazyku. Ide o mimoriadne chutný, nádherne voňavý šoulet, príjemne pikantný a má málo stredne hustej šťavy, na Nový rok sme vybrali práve tento kačací šoulet z viac ako 42 druhov šouletu, ide o stáročiami osvedčené pomalé a pohodlné varenie s úžasným výsledkom, vrelo odporúčam vyskúšať, nadišla sezóna domácich vykŕmených kačiek a husičiek - prajem vám Dobrú chuť :-)
-
19
Ako prílohu som podávala Chalu, hned som upiekla dva kusy, lebo dnes je šábes.
Recept je zrozumitelny a pekne prezentovany .Preto nerozumiem ako 12 ludi pridalo v priemere 2 *. Varecha predsa nie je len o tradicnych slovenskych receptoch....za pat rokov existence nam priniesla vela zaujimavych a vybornych receptov zo svetovych kuchyn ,k nim patri aj zidovska .5*.
to ťa ešte tak žerie tá citrónová marináda stále...
ja stehná narezávam, aj budem, má to svoj význam. :-)
viem prečo to robím, aj keby si ,mi dal len jednu hviezdičku, lepšie žiadnu. :-)
skromne si myslím, že nacizmus, šovinizmus a politika či náboženská neznášanlivosť a akákoľvek zloba do receptov a varenia ani pod pokrievku vôbec nepatria.
my sa s mojim priateľom delíme o všetko dobré a zdieľame radosť a delíme sa svoje starosti, dobré jedlo nám chutí bez rozdielu.
dakujem za tvoj krásny príspevok a za pochvalu.
zaujíma ma, že si verbálne písaným slovom vysoko ocenila tento tradičný recept židovskej kuchyne, ktorá mi nielen chutí, priam ma fascinuje.
máš pravdu, židovská patrí do svetovej kuchyne a stala sa základom kuchýň celého sveta :-)
dakujem za uznanie, ktoré ma hreje pri srdci i za 5*
robia to takto tradične stáročia celé generácie a preto s tebou nesúhlasím, lebo kritizuješ niečo, čo je osvedčené už dávno a ty si nevaril.
ten postup mám veľakrát overený.
povieš mi, ak skúsiš. :-)
dakujem.
Prepracované,vypracované, opísané, ofotené, napečené pekne,excelentne, perfektne. Nedala by som sa od stola odohnať ani zo zasr... Metlou.
Vonia to až sem. Aj farba tej fazuľky je zaujímavá. Ja pestujem veľkú fazuľu, ťahavú na plote. Bielu,čiernu, fialovo-čierno strakatá, hnedá-prskaná. Tá tvoja je zaujímavá. Takú som ešte nevidela.
Pred 30-timi rokmi som mala pomarančovej farby bola veľmi chutná. Vyvarila som ju, ale viac som ju už nezohnala. Bola vynikajúca na polievku.
Šana Tova 5575, Gut Shabbes - Shalom :-)
veľmi pekne ti dakujem z celého srdca.
dakujem ti za uznanie.
a už vôbec nie takou metlou, z chuti si ma rozosmiala DDDDD
k židovskej tradícii patrí v takýto veľký sviatok ak je Roš ha - šana, aj na šábes, prestrieť ešte jeden tanier a miesto pri stole aj pre nečakaného hosťa či náhodného pocestného. :-)
určite by si bola srdečne privítaná a s láskou pohostená :-)
táto židovská veľká strakatá fazuľa sa dosť ťažko zháňa, popísala by som jej chuť ako zrelé gaštany, tento rok mám dokonca v BIO kvalite a kúpila som jej viac, mala som naozaj šťastie, doviezli mi ju až domov.
celú kačku i hus narezávam rovnako ako aj ty, to má svoj opodstatnený význam :-)
dakujem za krásne uznanie a za 5*
fazuľa veľká suchá strakatá židovská-je iná než naša strakatá veľká "bôbovica"..??bo mi ju pripomína..tú totiž pestujeme-na paliciach..
to si kúpila pod tým názvom..??
sledujem tvoje kuchtenie..mnohé ma zaujme..a je mi inšpiráciou..:-)
kúpila som ju pod týmto názvom u súkromníka. áno, je iná, chuťou i kvalitou a sfarbením. máš ju už namočenú na obrázku č. 1, a po 24 hodinách na obrázkoch č. 9 až 11, kde je veľmi dobre zreteľná - pozri sa tam.
Ked si uverejnila davno recept, pre nasich znamych som ho pripravila, ked prisli na navstevu. Maso som vsak pouzila mix /hovadzie a kacku/ boli prekvapeni, ale povedali ze chutove to bolo vyborne. Nuz neviem az tak sama posudit, pretoze aj tie kacky tu ak ich nekupime od Hutterites alebo z trhu, ich chut je divna.
Ja tieto originalne stare recepty vzdy mam rada tak ako maju byt a cas ani dlhe varenie mi pri nich nevadi.
Na druhej strane mame vela rychlych /aj menej kalorickych jedal/, takze strava je vyrovnana.
Pusta, enjoy this special day.
vážim si tvoje hodnotenie odborníka a dakujem, i za 5*.
s kačkou nemám problémy, môj priateľ má vlastný chov domácich kačiek a husí pre nás doma, áno chuť kúpenej a nevykŕmenej doma kukuricou je úplne iná, záleží na tom, dokedy a koľko kostnej múčky im pridávali do krmiva na farmách, aby rýchlejšie rástli - to je tá divná chuť, aj iná kvalita potom. my nedávame.
staré tradičné recepty židovskej kuchyne sú jednoducho úžasné a neopakovateľné, musím však podotknúť, že vdaka Izraelu sú aj mnohé recepty nové a moderné, veľmi chutné. Pokiaľ mi je známe, práve dnes som sa dozvedela na Spektre, že polovica židovskej svetovej populácie žije dnes práve v severnej Amerike, čo znamená veľký rozvoj a modernizáciu židovskej gastronómie a jej rozvoj i popularitu na celom svete :-)
veľmi ma teší, že tebe sa moje recepty na tradičný židovský šoulet páčia, ako aj tento Novoročný kačací židovský šoulet :-)
dakujem za pochvalu :-)
Milá@Hanka , aj ja tebe prajem Enjoy this special day!
faktom je, že židovská kuchyňa, tradičná i moderná je jednoducho úžasná a mimoriadne chutná :-)))
som rada, ak sa to aspoň trošku podarilo a páči sa ti recept i priblíženie Roš ha - šana a sviatočné Menu.
dakujem za pochvalu a uznanie.
aj ja tebe prajem šťastný židovský Nový rok :-)))
u nás doma sa varili mnohé židovské recepty, mama ich vedela priamo od židov, pracovala za mlada u nich v Zlatníckom obchode. dlho som si myslela, že sú to naše rodinné recepty, veľmi nám chutili. mnohé som sa naučila doma, niektoré od spolužiakov a najviac od môjho priateľa, svoje vedomosti som si doplnila a sú podložené takmer 5 ročným poctivým štúdiom judaizmu a všetkého, čo súvisí s varením v židovskej kuchyni. naučila som sa veľa tradičných židovských receptov a všetky sú úžasné.
dakujem za pochvalu a 5*
mne ju dáva môj priateľ už kúpenú a robievame z nej knedle, knedličky a rôzne dobroty na sladko i na slano. :-)))
áno, s Chalou je to úžasné :-)
dakujem za tvoj pekný komentár a 5*
spokojne si ho môžeš uvariť kedykoľvek, ked máš na šoulet chuť, nie je viazaný výlučne len na Nový rok, vtedy sa však podáva tradične, tiež na šábes, aj inokedy.)))
dakujem, ti za pochvalu.
ak sa nemýlim, ten údaj máš z internetu a konkrétne z Wikipédie :-)
neberiem to ako rýpanie, len nesmieš veriť internetu ako Písmu Svätému :-)
jednoducho je tam CHYBA V DÁTUME vo WIKIPÉDII pre tento rok.
tie predtým sú správne napísané.
ja som ho uviedla správne, to je celé.
www.chabad.org/holidays/JewishNewYear/template_cdo/aid...
atd.
nie židovka :-)
calendar.zoznam.sk/jewish_calendar-sk.php...
Neslávili ste náhodou Yom kipur? /10. tišri 5775 (4. 10. 2014)/ ale vtedy je zasa pôst....
odpovedala som už.
slávili sme židovský Nový rok :-)
zase internetové znalosti, nie si žid ani ty :-)
uviedla som správne.
-inac rok 5575-ako ty pises- bol podla nasho kalendara v roku 1815
-da sa objednat zidovsky kalendar na roky 2014-15 a tam mas vsetky datumy presne
-a ak by si este neverila, tak tu je oznam izraelskej ambasady v Berline o sviatkoch
embassies.gov.il/berlin/AboutIsrael/Feiertage/Land_und_L...
-a tu je dalsi clanok, v ktorom sa pise, ze izraelsky prezident Rivlin a premier Netanjahu pozdravili ludi 24.9.2014 pri prilezitosti Noveho roka 5775
www.israelaktuell.de/index.php/israelnews/820-das-neue-juedi...
nie :-)
ty nie si žid, ty na internete čítaš, lenže je tam chyba :-)
mám to správne.
dakujem za pochvalu.
k ostatnému som sa už opakovane vyjadrila :-)