| 
	        
	        
	        
	        Novoročný kačací židovský šoulet (fotorecept)Autor receptu: pusta Slávili sme s mojim priateľom sviatok Roš  ha - šana, hebrejsky ראש השנה, 
doslova "Hlava roku", židovský Nový rok 5575, zároveň začal aj šábes. Na slávnostnej 
tabuli nechýbalo jablko s medom, zimmes, granátové jablko, latkes, krepelach, Goldener 
jojch, Kačací novoročný šoulet, Gefüllte Fisch, sviatočná  Chala, jablkový závin, a iné 
dobroty i skvelé víno, čítala sa Tora. Pridávam recept na vynikajúci Novoročný kačací 
šoulet. | 
 2porcie
 | 
 20 minútpríprava
 | 
 240 minútna 180 °C
 | 
PostupFazuľu a cícer som namočila 24 hodín vopred, čím skôr namočíte tieto strukoviny, o to istejšie je ich zmäknutie a skráti sa príprava jedla.Kačacie stehná som očistila, umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou,......spravila som do kože ostrým nožom šikmé zárezy tak, aby sa neporušilo mäsko, tuk sa potom lepšie vypečie a kožička bude krásne chrumkavá.Stehná som poriadne osolila a prikryté som ich odložila na 24 hodín do chladničky, aby sa dobre ochutili soľou.V deň "D" poobede som očistila celé dve hlávky cesnaku, netreba sa báť toho veľkého množstva, varením stratí na ostrosti, zmäkne a rozpadne sa, výborne ochutí šoulet.Očistila som cibuľu a pokrájala na hrubšie kusy, to stačí, tiež sa varením rozpadne, prirodzene  zahustí a vynikajúco ochutí šoulet.Nasledovalo vrstvenie,  na spodok pekáča som dala cesnak, cibuľu a prekrojenú sušenú štipľavú papriku, pridá na pikantnosti šouletu.Pridala som celé klinčeky, celé nové a celé čierne korenie, bobkové listy,......nasledovala vrstva scedenej fazule a cíceru,......pridala som mletý zázvor,......morskú soľ, sladkú mletú červenú papriku Kalocsai,......husaciu masť,.......pripravené kačacie stehná, ktoré som vybrala 1 hodinu vopred z chladničky,......zaliala som studenou vodou do polovice výšky kačacích stehien,......na sporáku na strednom plameni som priviedla pomaly do varu, premiešala, prikryla pokrievkou a vložila dusiť do trúby. Obsah som odspodu opatrne premiešala, stačí približne raz a jednu hodinu.Šoulet som dusila v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C plné 4 hodiny, poslednú 1/2 hodinu som odstránila pokrievku a piekla som pri tej istej teplote, kým kožička nebola pekne chrumkavá a do červeno - hnedej farby krásne vypečená.Nabrala som horúci Novoročný kačací šoulet do hlbokých tanierov, bol práve hotový na slávnostnú večeru, všetkým milým a slušným Varecháčom a Varecha,sk prajem Šana Tova - šťastný židovský Nový rok 5575 :-)Pohľad zblízka: dobre vidno krásne vypečené kačacie stehno s chrumkavou kožičkou, mäsíčkom mäkkučkým ako masielkom, ktoré sa ľahko oddeľuje od kosti a priam sa rozplýva na jazyku. Ide o mimoriadne chutný, nádherne voňavý šoulet, príjemne pikantný a má málo stredne hustej šťavy, na Nový rok sme vybrali práve tento kačací šoulet z viac ako 42 druhov šouletu, ide o stáročiami  osvedčené pomalé a pohodlné varenie s úžasným výsledkom, vrelo odporúčam vyskúšať, nadišla sezóna domácich vykŕmených kačiek a husičiek - prajem vám Dobrú chuť :-)Ako prílohu som podávala Chalu, hned som upiekla dva kusy, lebo dnes je šábes.
 |