Foto: mariamka
Ako sa vraví "Ako na Nový rok, tak po celý rok". My na Nový rok sa snažíme držať zvyk nejesť hydinu, aby nám šťastie Zobraziť celý popisAko sa vraví "Ako na Nový rok, tak po celý rok". My na Nový rok sa snažíme držať zvyk nejesť hydinu, aby nám šťastie neuletelo. Naopak, na to, aby sme to šťastie mali, a s ním aj trochu toho materiálna, vraj funguje šošovica /v prenesenom význame/. Môžeme tomu veriť, nemusíme, nič na tom, že táto polievka je naozaj chutná.
Suroviny
2 dl |
|
2 hrsť |
|
1 ks |
|
6-8 ks |
|
2-3 ks |
|
|
|
|
|
1-2 ks |
|
|
|
podľa potreby |
|
180 ml |
|
1 PL alebo solamyl |
|
Na dochutenie: | |
|
|
|
|
|
|
alebo kôpor |
|
|
Postup
-
1
Ideálne je huby namočiť vopred . Ja som nestihla, tak som ich dala variť zvlášť do jedného hrnca s troškou drvenej rasce.
-
2
Do druhého hrnca premytú šošovicu s pokrájanou cibuľou a bobkovým listom. Mala som ešte sušené slivky, tak som prihodila 8 kúskov. Sledujte to, lebo huby aj šošovica počas varenia absorbujú veľké množstvo vody. Kľudne na tieto množstvá dajte aj po litri.
-
3
Keď máme šošovicu "al dente" a huby domäkka /šošovičke stačilo 30 min, huby som nechala hodinu/, zosobášime ich, môžeme prihodiť 1 -2 zemiaky, dolejeme vodou /mne dobre poslúžila odložená voda z varených zemiakov/, osolíme, okoreníme podľa chuti a ešte povaríme, kým je všetko mäkké.
-
4
Pripravíme si zátrepku zo šľahačky /môžeme použiť smotanu na varenie alebo aj mlieko/ a hl. múky. Cez sitko za stáleho miešania vlejeme do polievky. Necháme prejsť varom. Na zjemnenie môžeme vhodiť plátok masla a na dochutenie pretlačíme 1-2 strúčiky cesnaku.OPATRNE okyslíme - fintu, aby sa nám polievka nezrazila, som už písala viackrát, ale pre pripomenutie: Do naberačky odoberieme horúcu polievku, v nej dobre rozmiešame asi lyžicu octu a až takto "tepelne vyrovnané" pomaly vlejeme späť do polievky, premiešame. Vňaťku som dala petržlenovú, mrazenú, dajte, čo máte radi.
-
5
A už priamo na tanier pridáme nasucho opražené kolieska pikantnej klobásky. Dobrú chuť! A nech máte bohatstva, akého si prajete, nielen na Nový, ale po celý rok :)
dakujem, ukladam, vyskusam.
dakujem @havino sobas sa vydaril :)
@brambora cocka ci sosovica ozaj nesklame,,
@jerica s tou oprazenou cibulkou dobry napad, stoji za vyskusanie :)
@baobab ano ta sosovicka ma evokovat eurace, dakujem, podobne :)
@dobryhrncekvar s vodou z udeneho bude na Velku Noc :)
@mb celkom neviem kto je "lasakova, kolesikovia" ale diky..,
dakujem vsetkym za nahliadnutie, som potesena :)
naozaj sa tieto komentare spravaju cudne, do mailu mi prisiel aj od @mesiar50 a tu sa nezobrazil, tak dakujem aj jemu srdecne :)
už je v kk :-)
@mariamka , moja veká poklona ti patrí a 5* dávam.
Takto nejak vyzerá tá moja Tvoja šošovica :)
@mariamka hotovo, dovařeno, je po sobáši. Dala som aj kúsok údeného, aj kúsok klobásky. Huby namočené od večera varila rovno so šošovicou, pridala zemiak, smotany na varenie, octu primieřene, kedže slivky sa zo špajze vyparili, hoc som bola v tom, že na beton mám, bola by som včera kúpila, tak málinko cukru. Inak varíš chuťovo, ako ja, tak mi aj príde podľa tvojich pokynov, tiež tak ochucujem šošovicu. Cibuľu som usmažila na oleji zvlášť a pridala do polievky a len veľmi veľmi málinko zahustila, šošovica rada hustne sama o sebe. Mala som akýsi rešpekt, že šošovica a huby, nikdy som tak nejedla, tak ma lákalo ju uvariť, nesklamala som sa.
Vidím, že nie som sama, čo som ju dnes varila, teší ma, že aj Evka.
Nebudem písať pri všetkých receptoch. Ale mnohé z Tvojej kuchyne využijem. Varím podobne. Super návody. Ďakujem za obohatenie mojej kuchyne.
Oo som rada Marianka, a ze si vobec ten rcp vyhrabala :) my mame kapustnicu, uz druhy "kotol", prajem podobne vsetko dobre, uspesny novy rok!