Novoročná šošovica s hubami (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Ako sa vraví "Ako na Nový rok, tak po celý rok". My na Nový rok sa snažíme držať zvyk nejesť hydinu, aby nám šťastie neuletelo. Naopak, na to, aby sme to šťastie mali, a s ním aj trochu toho materiálna, vraj funguje šošovica /v prenesenom význame/. Môžeme tomu veriť, nemusíme, nič na tom, že táto polievka je naozaj chutná.

Postup

  1. Ideálne je huby namočiť vopred . Ja som nestihla, tak som ich dala variť zvlášť do jedného hrnca s troškou drvenej rasce.
  2. Do druhého hrnca premytú šošovicu s pokrájanou cibuľou a bobkovým listom. Mala som ešte sušené slivky, tak som prihodila 8 kúskov. Sledujte to, lebo huby aj šošovica počas varenia absorbujú veľké množstvo vody. Kľudne na tieto množstvá dajte aj po litri.
  3. Keď máme šošovicu "al dente" a huby domäkka /šošovičke stačilo 30 min, huby som nechala hodinu/, zosobášime ich, môžeme prihodiť 1 -2 zemiaky, dolejeme vodou /mne dobre poslúžila odložená voda z varených zemiakov/, osolíme, okoreníme podľa chuti a ešte povaríme, kým je všetko mäkké.
  4. Pripravíme si zátrepku zo šľahačky /môžeme použiť smotanu na varenie alebo aj mlieko/ a hl. múky. Cez sitko za stáleho miešania vlejeme do polievky. Necháme prejsť varom. Na zjemnenie môžeme vhodiť plátok masla a na dochutenie pretlačíme 1-2 strúčiky cesnaku.OPATRNE okyslíme - fintu, aby sa nám polievka nezrazila, som už písala viackrát, ale pre pripomenutie: Do naberačky odoberieme horúcu polievku, v nej dobre rozmiešame asi lyžicu octu a až takto "tepelne vyrovnané" pomaly vlejeme späť do polievky, premiešame. Vňaťku som dala petržlenovú, mrazenú, dajte, čo máte radi.
  5. A už priamo na tanier pridáme nasucho opražené kolieska pikantnej klobásky. Dobrú chuť! A nech máte bohatstva, akého si prajete, nielen na Nový, ale po celý rok :)