Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Ne/odľahčený zemiakový šalát

bugout - fotkabugout, 13. mája 2021
Ne/odľahčený zemiakový šalát
Foto: bugout

K názvu aj samotnému šalátu len pár slov. "Ne" preto, lebo je v ňom majonéza a žiadne náhrady, odľahčený - lebo polovica zemiakov je nahradená Zobraziť celý popisK názvu aj samotnému šalátu len pár slov. "Ne" preto, lebo je v ňom majonéza a žiadne náhrady, odľahčený - lebo polovica zemiakov je nahradená jablkom. To je jeho čaro a tajomstvo. Chrumkavé kyselkavé jablká sú tam skrátka úžasné. Takže ďakujem za inšpiráciu Tibor.

Suroviny

Ostatné podľa preferencií:




Postup

  1. 1

    Do postupu snáď len pár pravidiel, žiadne špecifiká v postupe veru nie sú... Dodržať pomer zemiakov a jabĺk 1:1. Jablká a zemiaky majú dominovať, čiže všetko ostatné striedmo. To je všetko.

  2. 2

    Zemiaky (prípadne čo chcem a treba) uvaríme v šupke, potom ošúpeme a nakrájame (pretlačíme mriežkou). Všetko ostatné skrátka tiež nakrájame (kukuricu, hrášok, majonézu a horčicu krájať nezvyknem) a zmiešame... Či jablká ošúpete nechám na vás.

  3. 3

    Musím na záver podotknúť, že toto je pre mňa špecifická príloha. Totiž je vždy ako prvá voľba. Najskôr sa rozhodnem, že idem robiť šalát a potom rozmýšľam čo k nemu... A ešte doplním, že majonézové zemiakové šaláty vyslovene nemám rad a vyhýbam sa im, tento však zbožňujem. A naozaj mi to príde až vtipné, keď si na víkend vymyslím najskôr prílohu a potom sa zamýšľam, čo bude hlavné jedlo...

Diskusia k receptu

sovka62
Tak to ja, na rozdiel od teba, mám majonézové šaláty rada. A ak je k nemu vyprážaný rezeň, či kura, je to to najlepšie na svete. Ale racio a stav tráviaceho traktu nepustí, takže ho mávame na Vianoce, lebo raz do roka sú aj v pekle hody. Teda niekedy dva razy do roka, lebo občas aj na Veľkú noc.
bugout
@sovka62 ja ešte aj vyprážanú rybu.... Ono majonéza by sa dala určite nahradiť nejakou vhodnou racio náhradou. Vegánske majonézy sú celkom dobré, ale také hutnejšie čiže trochu nariediť bielym jogurtom.... A s tým vyprážaným to je už ťažšie. Ja zvyknem dať upiecť do trúby, nie je to úplne ono, ale dá sa. Tiež nemám ideálny tráviaci trakt tak sa snažím sem tam niečo zdravšie.... A vyprážania sa rád vzdám, všetko je potom zaprskané (ano, nemám frítézu). A majonézove šaláty mám rád, ale také mäsové čo som aj sem dal recepty, zeleninové s majonézou ma nejako nelákajú. A pri tých čo mám rád veru majonézu nenahrádzam :-)

farbuska
Zemiakový šalát (aj kapustový) s pridaním jabľk robievam a je veľmi dobrý. Rada tvoj recept odporúčam.
2x bugout a haji
haji
Je zajímavé poznat, na čem kdo ujíždí... u nás se už léta dělal jen tzv. "mokrý" bramborový salát, do kterého se majonéza nedává. Ale jednou za čas i na mě vleze chuť na bramborový salát s majonézou. Ani mé zažívací ústrojí není bez chyby. Je svéhlavé. Někdy prubnu podle tebe, s jablíčky. Díky za inspiraci!
bugout
@haji "mokrý" šalát mám veľmi rád, ale to vnímam výbornú prílohu ku všeličomu.... Mám všeličo a k tomu ma nápadne mokrý šalát ako príloha. Tu je to vždy naopak, dostanem chuť na majonézak s jablkom a vymýšľam čo k nemu.
1x haji
denyany
Takýto šalát som jedla kedysi dávno, a vôbec mi nechytil.
bugout
@denyany to je úplne normálne, že nie každému chutí to isté. Ja nemám rád vlašský šalát, vnútornosti.... Ale priznám sa, ze nezvyknem vyhľadávať recepty na jedlá čo nemám rád aby som to tam písal :-))

1x zahra
sovka62
@bugout (13.5.2021 08:57)

Ani za svet by som majonézu nenahrádzala ničím, ani na vyprážanie si tiež siahnuť nedám. Celý rok sa stravujem rozumne, ale keď už raz za rok zhreším, tak to musí byť úplná klasika. A potom sa môžem tešiť na ďalšie Vianoce.
bugout
@sovka62 Vianoce sú samozrejme, majonéza a vyprážané... Ta alternatíva má byť počas roku, aby sa lepšie čakalo.
slavka2012
Zaujimavy recept. Prilezitostne vyskúšam. Ja tento šalát odlahcujem na kocky pokrájanym zelerom, uvarenými v slano-kyslej vode.
Zeler rak zostane chrumkavy , chuťovo salat ozvlastni a ma menej kalorii ako zemiaky.
bugout
@slavka2012 vyskúšaj, nemôžem Ti sľúbiť, že budeš nadšená (koľko ľudí toľkú chutí) ale ja a moje okolie ten šalát zbožňujeme. Neviem ako zeler, ale jablká sú výborné na trávenia. Čiže kombinácia s mastným ťažším jedlom je ideálna. A to nehovorím akú sviežu chuť dá tomu šalátu.
denyany
@bugout (13.5.2021 18:35) , otvorila som recept netusiac, ako bude ten šalát odľahčený. A napísala som svoju skúsenosť bez zlého úmyslu. Veď každému môže chutiť niečo iné, ako si písal.

bugout
@denyany ja som to ani v zlom nebral, snažím sa reagovať na všetko čo mi ľudia napíšu a moju reakciu som tiež nemyslel v zlom. Takže pekný deň a dobrú chuť.
zahra
@bugout (13.5.2021 18:35)

Ja nejem maso a mam v KK vela receptov s masom. Bud si ich prisposobim, alebo urobim pre priatelov. O inych intoleranciach pomlcim.:)))
1x bugout
bugout
@nephilim nedeje o komplimenty veľmi rád su vypočujem chválu a aj konštruktívnu kritiku, lebo človek sa učí celý život (až na pár géniov). To nebola chvála ani kritika receptu ako takého... To bolo konštatovania, mne to nechutí (čo je úplne normálne). Mne samému veľa vecí nechutí, len to skrátka zväčša nepíšem. Preto ma zaujímala motivácia autora príspevku, to je všetko.
1x zahra