Nanukové rezy - bezlepkové

manka1 - fotkamanka1, 16. apríla 2012
Nanukové rezy - bezlepkové
Foto: manka1

Vždy ma lákal tzv. nanukový rez - nemala som ten pravý recept - taký ako robievala moja mama - keď sme boli ešte deti. Zobraziť celý popisVždy ma lákal tzv. nanukový rez - nemala som ten pravý recept - taký ako robievala moja mama - keď sme boli ešte deti. A ani som nevedela prečo sa tento zákusok takto volá. Potom som našla výstrižok zo starej Pravdy (novín) a tam som toto všetko našla. Vraj sa preto volá nanukový - lebo krehké orechové cesto s orechovou plnkou chutí najlepšie keď je vychladené, a vtedy sa aj jemná čokoláda pod zubami láme podobne ako tá na nanuku.

45 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

CESTO:
250 g
4 ks
1 PL studená
100 g
50 g
1 ks Dr.Oetker
100 g
PLNKA:
500 ml
1 ks
1 (40g) ks
1 ks
200 g
100 g
Čokoládová poleva:
120 g
4 (120) PL (g) (alebo Cera)




Postup

  1. 1

    Cesto: Práškový cukor, žĺtky a jednu polievkovú lyžicu studenej vody vyšľaháme na penu - poriadne. Prichystáme si sypké suroviny do druhej misky. Vyšľahať sneh zo 4 bielkov. Do žĺtkovej hmoty postupne zašľahávame sypké suroviny a postupne aj sneh. Zmes je premiešaná, ľahká a predýchaná. Vylejeme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme asi na 180°C približne 20 minút.

    Nanukové rezy - bezlepkové - obrázok 1
  2. 2

    PLNKA: Pol litra mlieka zmiešame s 1 vanilkovým cukrom a Zlatým klasom - uvaríme do husta v tzv. mliekovom hrnci (to je varenie vo vodnom kúpeli - aby to neprihorelo). Odstaviť a nechať vychladnúť - kôra sa nevytvorí, ak vrch poprášime trochou práškového cukru. Zvášť vymiešame Heru s práškovým cukrom na penu, a potom zašľaháme pomleté orechy. Obe hmoty spolu zošľaháme - opatrne. Hotové rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto.

    Nanukové rezy - bezlepkové - obrázok 2
  3. 3

    ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 120g várovej čokolády a 4 lyžice oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď je zmes tekutá, vylejeme pomaličky na vychladnutý a tuhý krém. Rozotrieme hladkým nožom. Po stuhnutí - najlepšie na druhý deň (keď to ale robím dopoludnia, tak dám stuhnúť do chladničky a je to pomerne rýchlo) - krájame na obdĺžnikové rezy veľkým nožom, ktorý namáčame v horúcej vode, aby sa nám poleva nelámala. Zjedia sa vždy pomerne rýchlo.

    Nanukové rezy - bezlepkové - obrázok 3

Diskusia k receptu

andulka2
odporúčam dať do polevy namiesto oleja tekutú šľahačku, na 10 dkg stačia 3-4 lyžice. Poleva stuhne ale sa neláme.
agora
mama robí klasické, nie bezlepkové a skutočne sú výborné...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia