Nanukové rezy - bezlepkové
Autor receptu: manka1
Vždy ma lákal tzv. nanukový rez - nemala som ten pravý recept - taký ako robievala moja mama - keď sme boli ešte deti. A ani som nevedela prečo sa tento zákusok takto volá. Potom som našla výstrižok zo starej Pravdy (novín) a tam som toto všetko našla.
Vraj sa preto volá nanukový - lebo krehké orechové cesto s orechovou plnkou chutí najlepšie keď je vychladené, a vtedy sa aj jemná čokoláda pod zubami láme podobne ako tá na nanuku.
45 minút príprava |
15-20 minút na 180-200 °C |
Postup
- Cesto: Práškový cukor, žĺtky a jednu polievkovú lyžicu studenej vody vyšľaháme na penu - poriadne.
Prichystáme si sypké suroviny do druhej misky.
Vyšľahať sneh zo 4 bielkov.
Do žĺtkovej hmoty postupne zašľahávame sypké suroviny a postupne aj sneh.
Zmes je premiešaná, ľahká a predýchaná. Vylejeme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme asi na 180°C približne 20 minút.
- PLNKA: Pol litra mlieka zmiešame s 1 vanilkovým cukrom a Zlatým klasom - uvaríme do husta v tzv. mliekovom hrnci (to je varenie vo vodnom kúpeli - aby to neprihorelo). Odstaviť a nechať vychladnúť - kôra sa nevytvorí, ak vrch poprášime trochou práškového cukru.
Zvášť vymiešame Heru s práškovým cukrom na penu, a potom zašľaháme pomleté orechy. Obe hmoty spolu zošľaháme - opatrne.
Hotové rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto.
- ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 120g várovej čokolády a 4 lyžice oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď je zmes tekutá, vylejeme pomaličky na vychladnutý a tuhý krém. Rozotrieme hladkým nožom. Po stuhnutí - najlepšie na druhý deň (keď to ale robím dopoludnia, tak dám stuhnúť do chladničky a je to pomerne rýchlo) - krájame na obdĺžnikové rezy veľkým nožom, ktorý namáčame v horúcej vode, aby sa nám poleva nelámala.
Zjedia sa vždy pomerne rýchlo.