Foto: sracz
Nana, babička mojej pani, bola vzrastom veľmi podobná mojej Lady Ann, líšili sa však v záujmoch. Zatiaľ čo moja babička sa presadzovala v oblasti Zobraziť celý popisNana, babička mojej pani, bola vzrastom veľmi podobná mojej Lady Ann, líšili sa však v záujmoch. Zatiaľ čo moja babička sa presadzovala v oblasti businessu, bola úspešná košická kofa, Nanáčka podnikala v modelingu, bola krajčírkou so zlatými rukami a vynikajúcou povesťou. Obe však boli aj super kuchárky. Nedávno sme spomínali na Nanine slávne pečeňové gule do mäsových polievok a spoločnými silami sme zostavili ich recept. Podľa objednávky som ich urobil v pôvodnej veľkosti zo začiatku 20. st.
porcií
príprava
Suroviny
1 ks stredne veľká |
|
3÷4 PL |
|
3÷4 PL |
|
0,40 kg suché |
|
1 l |
|
0,20 kg, alebo teľacia |
|
0,20 kg |
|
3÷4 ks |
|
1,5 PL |
|
2÷3 ČL |
|
1 ML |
|
1 veľký zväzok |
|
2÷3 PL alebo iný dobre vysušený syr |
|
0,30 kg na zahustenie |
|
PL (podľa chuti) PL (kto chce) |
|
Postup
-
1
Pozorne si pripravíme, na dosah rúk, zostavu všetkých ingediencií;
-
2
stredne veľkú cibuľu pokrájame na veľkosť „tatarákových“ kociek
-
3
a pomaly usmažíme na zmesi masti a oleja až do voňava s tmavohnedou farbou, nesmie však „zhorieť“, odstavíme a necháme vychladnúť;
-
4
suché žemle vložíme do pomocnej misy a zalejeme surovým plnotučným mliekom; odblanenú čistú pečeň (ja som už používal, pri rôznych úpravách jedla a špecialitách, všetky dostupné druhy, vrátane zajaca, moriaka i soba) rozmixujeme v kuchyňskom robote až do „olejovitej“ konzistencie;
-
5
zmäknuté maslo rozmiešame v robote do peny so žĺtkami vajíčok a postupne - neprerušujúc miešanie - pridávame soľ, MČK, rozmixovanú pečeň a ML (mokka lyžičku) jedlej sódy bicarbóny, až získame jednoliatu „emulziu“;
-
6
“nasosané“ žemle vyžmýkame až do „sucha“ a uložíme do „weidlingu“; postupne pridávame praženú vychladenú cibuľu, čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, strúhanku, parmigiano reggiano (oštiepok?), komplex pečeňovej „emulzie“; varechou (ručne) všetko nežne premiešame; z bielkov vyšľaháme (so štipkou sódybici) tuhý sneh
-
7
a na záver ho vmiešame do konečnej zostavy, ktorú ochutnáme, pomocou strúhanky – ďalšieho vajíčka – doladíme jej optimálnu hustotu a podľa potreby dosolíme a doMČKujeme (komu chutí, môže si vmiešať i PL drveného majoránu);
-
8
pomocou lyžice odoberáme dávky a ručne tvarujeme budúce májkové gombóce = pečeňové gule s priemerom 20 ÷ 50 mm;
-
9
vyvaríme ich vo vriacej vode s bujónom (pozor už je slaný), v mäsovom vývare, alebo iba v osolenej vode ~ 10´÷ 15´; prv však na skúšku vyvaríme iba jednu guľku, overíme konzistenciu a chuť a podľa potreby „doladíme“; ja som z množstva surovín, uvedeného v tomto recepte, urobil 25 ks "gombócov", ale nabudúce urobím iba 1/2 dávku a podľa toho si "symetricky" upravím receptúru
- 10
májkové gombóce = pečeňové guľky, podávame pokrájané na „mesiačikové“ segmenty s kosťovou (áno to je obrázok známy Vám z mojej "Kosťovice", dovoľujem si Vás upozorniť, že práve v nej chutia najlepšie, aj keď mojich krajších 50 % si ich rado dáva aj sólo, iba s majonézou alebo tatárskou omáčkou; nuž čo, koľko ľudí, toľko chutí {jedz teľo, keľo biruješ, ľem daj pozor, abi ši še ňeočemeril}), hovädzou, alebo inou mäsovou, či zeleninovou polievkou.
- 11
správne namiešané a vyvarené pečeňové guľky = májkové gombóce sú krásne pre oči a chutné na jazyku i v brušku! Všetkým Vám, veľa úspechov pri varení a dobrú chuť!
- 10
vdaka za pripomenutie.....pekne nafotené......
Sracz - obdivujem, ak si ich sám robil a ešte aj umýval použitý riad.