Nanáčkine májkové gombóce fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. septembra 2010
Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept)
Foto: sracz

Nana, babička mojej pani, bola vzrastom veľmi podobná mojej Lady Ann, líšili sa však v záujmoch. Zatiaľ čo moja babička sa presadzovala v oblasti Zobraziť celý popisNana, babička mojej pani, bola vzrastom veľmi podobná mojej Lady Ann, líšili sa však v záujmoch. Zatiaľ čo moja babička sa presadzovala v oblasti businessu, bola úspešná košická kofa, Nanáčka podnikala v modelingu, bola krajčírkou so zlatými rukami a vynikajúcou povesťou. Obe však boli aj super kuchárky. Nedávno sme spomínali na Nanine slávne pečeňové gule do mäsových polievok a spoločnými silami sme zostavili ich recept. Podľa objednávky som ich urobil v pôvodnej veľkosti zo začiatku 20. st.

12
porcií
27´ minút
príprava

Suroviny

1 ks stredne veľká
3÷4  PL
3÷4  PL
0,40 kg suché
1 l
0,20 kg, alebo teľacia
0,20 kg
3÷4 ks
1,5 PL
2÷3 ČL
1 ML
1 veľký zväzok
2÷3 PL alebo iný dobre vysušený syr
0,30 kg na zahustenie
PL (podľa chuti) PL (kto chce)




Postup

  1. 1

    Pozorne si pripravíme, na dosah rúk, zostavu všetkých ingediencií;

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    stredne veľkú cibuľu pokrájame na veľkosť „tatarákových“ kociek

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pomaly usmažíme na zmesi masti a oleja až do voňava s tmavohnedou farbou, nesmie však „zhorieť“, odstavíme a necháme vychladnúť;

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    suché žemle vložíme do pomocnej misy a zalejeme surovým plnotučným mliekom; odblanenú čistú pečeň (ja som už používal, pri rôznych úpravách jedla a špecialitách, všetky dostupné druhy, vrátane zajaca, moriaka i soba) rozmixujeme v kuchyňskom robote až do „olejovitej“ konzistencie;

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zmäknuté maslo rozmiešame v robote do peny so žĺtkami vajíčok a postupne - neprerušujúc miešanie - pridávame soľ, MČK, rozmixovanú pečeň a ML (mokka lyžičku) jedlej sódy bicarbóny, až získame jednoliatu „emulziu“;

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    “nasosané“ žemle vyžmýkame až do „sucha“ a uložíme do „weidlingu“; postupne pridávame praženú vychladenú cibuľu, čerstvo pokrájanú petržlenovú vňať, strúhanku, parmigiano reggiano (oštiepok?), komplex pečeňovej „emulzie“; varechou (ručne) všetko nežne premiešame; z bielkov vyšľaháme (so štipkou sódybici) tuhý sneh

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a na záver ho vmiešame do konečnej zostavy, ktorú ochutnáme, pomocou strúhanky – ďalšieho vajíčka – doladíme jej optimálnu hustotu a podľa potreby dosolíme a doMČKujeme (komu chutí, môže si vmiešať i PL drveného majoránu);

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pomocou lyžice odoberáme dávky a ručne tvarujeme budúce májkové gombóce = pečeňové gule s priemerom 20 ÷ 50 mm;

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vyvaríme ich vo vriacej vode s bujónom (pozor už je slaný), v mäsovom vývare, alebo iba v osolenej vode ~ 10´÷ 15´; prv však na skúšku vyvaríme iba jednu guľku, overíme konzistenciu a chuť a podľa potreby „doladíme“; ja som z množstva surovín, uvedeného v tomto recepte, urobil 25 ks "gombócov", ale nabudúce urobím iba 1/2 dávku a podľa toho si "symetricky" upravím receptúru

  10. 10

    májkové gombóce = pečeňové guľky, podávame pokrájané na „mesiačikové“ segmenty s kosťovou (áno to je obrázok známy Vám z mojej "Kosťovice", dovoľujem si Vás upozorniť, že práve v nej chutia najlepšie, aj keď mojich krajších 50 % si ich rado dáva aj sólo, iba s majonézou alebo tatárskou omáčkou; nuž čo, koľko ľudí, toľko chutí {jedz teľo, keľo biruješ, ľem daj pozor, abi ši še ňeočemeril}), hovädzou, alebo inou mäsovou, či zeleninovou polievkou.

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    správne namiešané a vyvarené pečeňové guľky = májkové gombóce sú krásne pre oči a chutné na jazyku i v brušku! Všetkým Vám, veľa úspechov pri varení a dobrú chuť!

    Nanáčkine májkové gombóce (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Sracz, tie guľky môžu byť úžasné, ale - iste sa vtedy do nich nepridával ten taliansky strúhaný syr ( parmezán?), alebo žeby ano? Ak nie, aká je náhrada zaň?
alexdidi
Určite boli výborné tie tvoje gule, aj si ich teda narobil ako pre nejaký regiment....podobne robím aj ja podľa receptúry mojej mamičky, na rovnaké množstvo pečienky nedávam žemle vôbec ani parmezán, ani mlieko, ale pridávam trochu krupice a cesnaku, tiež sú dobré....dávno som nerobila, dík za pripomenutie...
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
určite raz skúsim ale teraz budem robiť macesové guľky.Maces som dlho nevidel,keď boli deti malé tak sme ich používali ako závarku do polievky do guliek sme dávali petržlenovú ,alebo zelerovú vňať.
hefi
Klobúk dolu Scracz, si "šikuliak", ja tiež nedávam syr a pečeň na drobnučko nasekám - naškrabem, aby tam boli aj tak malilinke kusočky. Ostatné nápodobne. Dík za pripomenie receptu.
babidka
Feri , toto budu urcite najlepsie "majkogulky" ake som jedla :-) Minule som si dala v madarskej restauracii polievku s majkogulkami ale boli strasne "cipos" lebo tam nasypali asi vsetok poper co nasli v kuchyni ...Teraz si urobim radsej svoje podla teba:-)
zdezda
Nooooo gule sú parádne, určite chutné, nebíčko v puse, ja ich tiež robím jednoduchšie, tak ako píše hefi, hlavne zašpiním menej riadu :-)))), no ty máš určite pomocníkov v kuchyni, však?
jerica
@ sracz krásne rozpísané , určite výbotné ako pravé gomboce , len čo dať, keď ja nemám rada pečienku , iba ak kuraciu a to len škrabanú do plnky , mne vadí aj tá vôňa pečienky , ináč@ krásne spracovaný fotorecept :-))
sjuz
takéto veľké sa robie v maďarsku:), mňam. U nás doma sa robili maličké haluštičky, ale tieto veľké majú tiež svoje čaro:)
veronka8
dávno som nerobila "gombovce" ako sme ich volali...........
vdaka za pripomenutie.....pekne nafotené......
gittka
určite výborná chut.vyskúšam také velké,to je pre mna novinka takáto velkost.
frezia68
Určite vyskúšam tento recept,hoci som robila podobné,trocha menšie a bez syra,sódy a mlieka.......tiež chutné a miesto cibuľky len cesnak.Ale každý má ten svoj obľúbený,aj ten musí byť výborný.
bedrunka
Za tými "gombócami" by sa aj jedlo aj pilo, len nieto toho, kto by ich robil. Jednoduchšie sú pečeňové haluštičky, do ktorých musí ísť cesnak ale syr a cibuľa nie. No a mesiačikový efekt tam samozrejme nenájdete.
Sracz - obdivujem, ak si ich sám robil a ešte aj umýval použitý riad.
sovka62
Feri, vraciaš ma domov k mame. Tie slová "gombóc", "weidlig" a tie chute.... Cítim sa ako doma.
bozulka
Aj ja sa tak cítim len u nás me nedávali cibuľu ale cesnak ani sodu,ale trošku prášku do pečiva.Ten syr je tam zaujímavý.
anina43
hoci pečienku od detstva neznášam, pečeňové knedličky mojej maminky zbožňujeme všetci v rodine. ja cibuľku pokrájam na drobno, chvíľku pražím, pridám k nej 2-3 lyžice strúhanky, spolu ešte popražím, zalejem mliekom, aby sa napučala. Pridám 2 str. roztlačený cesnak, majoránku, ml, č. korenie a ak jesto petržl. vňať.odložím. v mixéri rozmixujem kuraciu pečienku s 2 vajíčkami, vylejem na strúhankovú zmes, premiešam a ak treba, pridám strúhanku, aby vznikla ani tuhá, ani riedka masa. nechám v chlade chvíľku odstáť, aby sa prepojili chute. zvarím mäs. polievku a lyžicou namočenou v polievke zaváram knedliky, chvíľku povarím, v polievke narastú a sú výborné. nezabudnite pridať soľ. pri restovani cibuľky a strúhanky dajte pozor, slabý oheň a miešať, inak prihorí .dufam, že rcp výjde OK a že je napísaný zrozumiteľne
anina43
týmito výbornými knedličkami v mäs. polievke som sa prvý krát predstavila nastávajúcej svokre pri zásnubách a okamžite som si získala jej sympatie. Pri každej nasledujúcej návšteve u nich v rodine, som tieto knedličky musela pripraviť a vždy sa vydarili. chce to len odhad v množstve strúhnky , mlieka, inak nie je čo pokaziť
voz12
Tak tento recept mi silne pripomína recept z kuchárskej knihy-Z kuchyne starého Prešporka. ,
dogagador
paci sa mi tento recept a mam rada pecienkove knedlicky, aj ked ich robim trocha jednoduchsie ( cibula, korenie, vajco , sol, maslo, brezle, kuracia pecienka ).
sracz
Ďakujem Vám všetkým za super priaznivé odozvy a komentáre! Tento receptík je variabilný po všetkých stránkach! Nebojte sa a skúšajte, experimentujte a tvorte podľa vlastných chutí a nápadov! Zvláštne poďakovanie a povzbudenie pre Dogagador_ku, asi moju južnú susedku a priateľku: vo svojom profile nemáš E-mail ani Skype adresu, inak by som sa Ti ozval! Môžeme vymeniť skúsenosti a odporúčania. Ja ďakujem za Tvoje vo všetkých odozvách, ktoré som obdržal prostredníctvom managmentu a redakcie Varechy! Moja adresa: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com. Ahoj a ozvi sa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia