Najlepšie pečené buchty
Tento recept mám od svojej maminy, ktorá ho zdedila po svojej starkej (takže mojej prababky). Je naozaj veľmi chutný. Ako sa hovorí, v jednoduchosti Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej maminy, ktorá ho zdedila po svojej starkej (takže mojej prababky). Je naozaj veľmi chutný. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása, tak to platí aj tu. Toto je originálny recept na mäkučké pečené buchty. Chutia doslova ako zo školskej jedálne! Preto som ich vždy tam milovala. Doteraz si pamätám ako mi ich mamina piekla za každé jedno vysvedčenie. Všetci sme sa zalizovali a plech bol hneď celý zjedený:)))). Stoja za vyskúšanie! Mňam.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
250 ml |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
1 kg |
|
500 ml |
|
120 g |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
štipka |
|
Okrem toho: | |
(lekvárová, tvarohová, čokoládová, ...) |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým spôsobom. Do teplého mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor a necháme vyjsť kvások.
- 2
Na cesto si rozpustíme maslo. Pridáme polohrubú múku, štipku soli, cukor a premiešame. Pridáme aj kvások, mlieko a vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane lepiť. Cesto potom posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- 3
Keď cesto nádherne nakysne. Vyvaľkáme ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm, nakrájame na štvorce 10x10 cm a do stredu dáme náplň. Cesto zabalíme tak, že štvorec len preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené – nebojte sa nevytečie náplň – buchty sa k sebe pritlačia a nevytečie z nich náplň. Buchty ukladáme vedľa seba na plech, tou zlepenou časťou dolu a potrieme maslom.
- 4
Pečieme na 180 °C asi 15 minút (podľa znalosti svojej rúry). Po vytiahnutí ich opäť potrieme maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké. Dobrú chuť!
- 5
Hotové na tanieri.
Tiež pečené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vezmeš múku (a akú starká, hladkú, polohrubú?). No z tej prvej lády pri dverách v komore (lebo múka z mlyna z vlastnej pšenice). A koľko múky? No to už podľa toho koľko chceš napiecť. Pokračujeme: pripravíš letné mlieko (rozumej vlažné). Koľko mlieka? Toľko koľko ti múka vezme. a takto nejako to pokračovalo.
Ale predsa ma naučila, keď miesila stála som pri nej a trpezlivo vysvetľovala, dávala mi cesto skúsiť do ruky a pod.
Len v tej písomnej podobe sa nič nezachovalo.
Ani ja neviem robiť s fotopostupom. Rada by som sa to naučila. Ako sa to robí?
keď pridávate recept, pri jednotlivých krokoch máte pridať foto, postup si nafotíte /mobilom, nb, tabletom/ a pridávate jednotlivé fotky
Ďakujem zaň, pôjde aj k nám do dedičstva 😉