Pečené buchty

Najlepšie pečené buchty

Autor receptu: bavimapiect

Tento recept mám od svojej maminy, ktorá ho zdedila po svojej starkej (takže mojej prababky). Je naozaj veľmi chutný. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása, tak to platí aj tu. Toto je originálny recept na mäkučké pečené buchty. Chutia doslova ako zo školskej jedálne! Preto som ich vždy tam milovala. Doteraz si pamätám ako mi ich mamina piekla za každé jedno vysvedčenie. Všetci sme sa zalizovali a plech bol hneď celý zjedený:)))). Stoja za vyskúšanie! Mňam.

20-25
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým spôsobom. Do teplého mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor a necháme vyjsť kvások.
  2. Na cesto si rozpustíme maslo. Pridáme polohrubú múku, štipku soli, cukor a premiešame. Pridáme aj kvások, mlieko a vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane lepiť. Cesto potom posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  3. Keď cesto nádherne nakysne. Vyvaľkáme ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm, nakrájame na štvorce 10x10 cm a do stredu dáme náplň. Cesto zabalíme tak, že štvorec len preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené – nebojte sa nevytečie náplň – buchty sa k sebe pritlačia a nevytečie z nich náplň. Buchty ukladáme vedľa seba na plech, tou zlepenou časťou dolu a potrieme maslom.
  4. Pečieme na 180 °C asi 15 minút (podľa znalosti svojej rúry). Po vytiahnutí ich opäť potrieme maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké. Dobrú chuť!
  5. Hotové na tanieri.