Pečené buchty
Najlepšie pečené buchty
Autor receptu: bavimapiect
Tento recept mám od svojej maminy,
ktorá ho zdedila po svojej starkej
(takže mojej prababky). Je naozaj
veľmi chutný. Ako sa hovorí, v
jednoduchosti je krása, tak to platí aj
tu. Toto je originálny recept na
mäkučké pečené buchty. Chutia
doslova ako zo školskej jedálne! Preto
som ich vždy tam milovala. Doteraz si
pamätám ako mi ich mamina piekla za
každé jedno vysvedčenie. Všetci sme
sa zalizovali a plech bol hneď celý
zjedený:)))). Stoja za vyskúšanie!
Mňam.
20-25 porcií |
60 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým spôsobom. Do teplého mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor a necháme vyjsť kvások.
- Na cesto si rozpustíme maslo. Pridáme polohrubú múku, štipku soli, cukor a premiešame. Pridáme aj kvások, mlieko a vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane lepiť. Cesto potom posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Keď cesto nádherne nakysne. Vyvaľkáme ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm, nakrájame na štvorce 10x10 cm a do stredu dáme náplň. Cesto zabalíme tak, že štvorec len preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené – nebojte sa nevytečie náplň – buchty sa k sebe pritlačia a nevytečie z nich náplň.
Buchty ukladáme vedľa seba na plech, tou zlepenou časťou dolu a potrieme maslom.
- Pečieme na 180 °C asi 15 minút (podľa znalosti svojej rúry). Po vytiahnutí ich opäť potrieme maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké. Dobrú chuť!
- Hotové na tanieri.